Hopp til hovedinnhold

Ta opp fag

Å ta opp fag som privatist på Sonans er ganske likt som å ta fag på vanlig måte på videregående skole, men ikke helt. Når du tar opp fag som privatist kan du forbedre karakterer for å få høyere snitt, ta generell studiekompetanse eller få fag du ikke hadde på videregående. 

Det er mange som tar opp fag hvert år. Bare på Sonans er det over 9000 studenter årlig, så du er ikke alene om å ønske å ta opp fag.

Forbedre vitnemål ved å ta opp fag

Har man vilje til å arbeide strukturert og målrettet, trenger man ofte bare ett skoleår for å øke poengsummen sin med 8-10 poeng. Mange av studentene på Sonans tar fag for å oppnå generell studiekompetanse, eller for å få fag de ikke hadde på videregående. Det er ofte for å endre jobb- og karrierevei, og mange blir overrasket over at et fag kan tas på kun 12 uker! Du kan ta opp fag fysisk på skole eller som nettstudier.

Lånekassen

Lånekassen gir studiestøtte uansett hvor mange fag du tar. Les mer på Lånekassen sine sider eller bestill tid med en rådgiver hos Sonans som kan gi riktig veiledning.  

Poengsum og karaktersnitt

Poengsum og fagkombinasjon avgjør om man kan søke på ønsket utdanning og deretter kvalifiseres til opptak. Poengsummen regnes ved å finne gjennomsnittskarakteren basert på alle karakterer på et vitnemål eller kompetansebevis. Her kan også alderspoeng, språk- og realfagspoeng samt tilleggspoeng legges til. Når dette er regnet sammen står man igjen med et karaktersnitt som tilsier hvor på skalaen du er for å kunne søke deg til ønsket utdanning. Det er mange kvoter man kan søke på bakgrunn av, bl.a. førstegangsvitnemål (ORDF), ordinær kvote (ORD) og nordnorsk-kvote (NNORD) for å nevne noen. Felles for alle er at man må ha generell studiekompetanse og opptakskravene som kreves med mindre man søker på bakgrunn av realkompetanse. Ved å ta opp fag som privatist vil man sammen med rådgiver kunne finne den rette måten tilpasset for deg og din hverdag slik at du tilslutt oppnår dine mål om videre utdanning. 

Les mer om realfagspoeng, språkpoeng og alderspoeng her

Få gratis hjelp av rådgiver

Det er mange faktorer som spiller inn, og ikke alltid så lett å se hva du mangler på vitnemålet ditt. Karakterkalkulatoren vår hjelper deg med å regne ut poengene dine, og en rådgiver kan hjelpe deg med å få full oversikt og skreddersy en studieplan for deg. 

Bestill gratis rådgivning

Kommentarer

Innsendt av Andrea Dietricshon (ikke bekreftet) på fre 16/12/2016 - 08:55

Hei.
Jeg vurderer å søke meg inn på psykologi profesjon, men trenger da å forbedre snittet mitt. Har gått på Steinerskolen og finner ikke noen snittkalkulator for annet enn offentlig skole. Lurer også på om jeg kan erstatte noen av fagene jeg må forbedre med andre fag. Kan feks faget "data" som jeg fikk en firer i erstattes med spansk eller et annet fag? Og hva med kunst og håndverk? Dette er jo ikke obligatoriske fag i kunnskapsløftet, men var det på Steinerskolen. Gikk ut av VGs i 2005. Trenger litt hjelp til å finne ut hvordan jeg kan gjøre dette enklest mulig for meg selv. Og hva koster det per fag og når er det søknadsfrist for våren? Mvh Andrea.

Innsendt av Anette Pettersen på man 19/12/2016 - 08:54

Hei Andrea!

Kom inn for en time gratis rådgivning, så hjelper vi deg med å finne ut av poengsum og hvilke fag du kan ta opp. :)

Vennlig hilsen
Anette, rådgiver 

Innsendt av Sara (ikke bekreftet) på fre 22/12/2017 - 11:29

Hei!
Jeg må forbedre snittet mitt for å komme inn på vernepleien. Har veldig lyst til å komme inn til høsten. Er det mulig å ta opp fag på et halvt år, og at snittet forbedrer seg til høsten? Eller må jeg vente 1,5 år til før jeg har mulighet til å komme inn igjen?

Innsendt av Anette Pettersen på fre 22/12/2017 - 11:32

Som svar på av Sara (ikke bekreftet)

Hei Sara!

Ja, du kan bruke vårhalvåret til å forbedre fag, og søke opptak til Vernepleie høsten 2018. 
Søknadsfristen til høyere utdanning er før eksamen, men du får mulighet til å ettersende de nye karakterene dine til Samordna opptak. :)

Vh Anette, rådgiver

Innsendt av Jessica (ikke bekreftet) på lør 13/01/2018 - 16:54

Hei! Har søkt litt rundt, men vet ikke helt om jeg har forstått dette helt riktig. Går det an å ta opp matte 1t imens en går på videregående? Er det noen mulighet for å starte i sommerferien eller skjer dette bare ved vår og høstpartiet av året?

Innsendt av Anette Pettersen på tor 18/01/2018 - 13:29

Hei Jessica!

Ja, du kan ta opp fag samtidig som du går på videregående, men det er lurt at du involverer skolen din i planene dine. 
Hvis du vil ha klasseromsundervisning, starter dette i januar eller august, men nettundervisning kan du starte akkurat når det passer deg. :)

Hilsen Anette, rådgiver

Innsendt av Kristina (ikke bekreftet) på tir 10/04/2018 - 19:34

Hei! Står i fare for å miste standpunkt i et fag grunnet fraværsgrensa.. går vg3 påbygg og tenker meg videre til vernepleien til høsten. Må jeg ta opp dette faget eller kan jeg søke med vitnemålet som mangler vurderinger?

Innsendt av ablothe på ons 11/04/2018 - 09:38

Som svar på av Kristina (ikke bekreftet)

Hei Kristina! 

Om du mangler standpunktkarakter i ett eller flere fag vil du ikke få generell studiekompetanse som er ett krav når du søker deg inn på høyere utdanning. For å kunne gi deg ett kvalitetssikret svar så kan du ta kontakt med en av våre rådgivere som kan se på papirene dine fra videregående skole og hjelpe deg. Vår rådgiving er gratis og uforpliktende :) 

Hilsen, Anne Brit. 

Innsendt av Levi Katambayi (ikke bekreftet) på tor 26/04/2018 - 13:15

Hei. Jeg er delstudent, er 21 år. Til høst skal jeg studere, men det jeg vil virkelig studere kraver S1+S2 matematikk og fysikk 1+2. Mine konkurransepoeng er alt for lavt for å komme inn på de studier jeg har på top 6. Jeg branner for miljø, vil gjerne studere fag innenfor teknologi, bioøkonomi, miljø, naturfag eller plantevitenskap. Til høsten hvis jeg ikke kommer inn på mine top 6 studier. Skal jeg ta S(1+2), fysikk (1-2) og historie og filosofi (1+2). Slik at jeg kan forbedre snitt min, og får flere konkurransepoeng.

Innsendt av ablothe på tor 26/04/2018 - 15:35

Hei Levi!

Jeg anbefaler at du bestiller en time gratis rådgivning på en av våre skoler eller digitalt. Vi kan se på vitnemålet ditt sammen med deg, og finne ut av poengsum og hvilke fag du kan ta opp. :) 

Hilsen, Anne Brit. 

Innsendt av Lewi (ikke bekreftet) på søn 20/05/2018 - 21:34

Hei
Jeg strøyk på en eksamen i fjor og skal ta opp faget nå snart. Jeg går vg2 nå og jeg lurte på hva som skjer/konsekvenser når man tar opp fag som privatist. Kommer man til å bli andreutvalget når man skal søke universiter/høgskoler?

Hei Lewi, 

Du har anledning til å ta undervisning hos Sonans og gå opp til eksamen som privatist.

Om du fremdeles er elev på VGS kan det være mulighet for å  melde seg opp via skolen  (dette må avtales direkte med den skolen du går på) Det er skolen din som bestemmer om dette er ok.

Skolen vil da kunne føre eksamenskarakter og du vil fortsatt kunne søke høyere utdanning med førstegangs vitnemål.

Om du tar faget med privatisteksamen (utenom skolen) må du avtale med skolen din om de godkjenner at du fremdeles får førstegangsvitnemål.

Hilsen,

Anne Brit

Innsendt av Iselin (ikke bekreftet) på man 25/06/2018 - 08:42

Hei!
Kan man ta opp andre fag en de valgfagene man hadde VGS 2-3? Vil da dette nye fage overkjøre karakterene i det gamle og stå alene på vitnemålet?

Er det slik at om du tar eksamen i norsk så blir kun eksamenskarakteren stående og om du allerede har to karakterer i norsk skriftlig så får du altså bare en?

Kan jeg ta opp 1P selvom jeg hadde 1T og heller ha denne karakteren på vitnemålet?

Takk for svar :-)

Innsendt av ablothe på man 25/06/2018 - 12:40

Som svar på av Iselin (ikke bekreftet)

Hei Iselin!

Karakterene du oppnår på nye eksamener kan erstatte tidligere standpunkt- og eksamenskarakter i faget.

Det er mulig å endre programfag, men det er viktig at en rådgiver ser over papirene dine først, for å sikre at du oppnår generell studiekompetanse når du er ferdig. 

Vi anbefaler at du bestiller en rådgivningstime og tar med kompetansebevis/vitnemålet ditt slik at en rådgiver kan gå gjennom mulighetene sammen med deg. Rådgivning hos oss er gratis og uforpliktende :) 

Hilsen, Anne Brit, Sonans. 

Innsendt av Lene (ikke bekreftet) på fre 21/06/2019 - 18:51

Hvis jeg har fått 1 i matte men bestått alle andre fagene hva må jeg gjør da, må jeg ta opp faget,eller ta privatist, eller må jeg begynne på VG 1 igjen, eller ta den eksamen til høsten? Og forresten jeg går på VG 1 nå skal søke til VG 2

Innsendt av ablothe på tir 25/06/2019 - 11:12

Hei Lene, 

Snakk med en rådgiver på skolen din om din situasjon. Det kan være mulig å ta fag som privatist ved siden av ordinært løp på vgs, men da bør man alltid snakke med skolen slik at man får et klarsignal på å ta faget som privatist ved siden av, og likevel få det ført på førstegangsvitnemål.

Lykke til!
Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Innsendt av Amalie (ikke bekreftet) på tor 04/07/2019 - 22:48

Hei, dette er kanskje et litt rart spørsmål. Men når man har fått info brev fra rådgiver ang skole opplegg. Har man da automatisk fått skoleplass?

Innsendt av ablothe på tor 11/07/2019 - 09:35

Som svar på av Amalie (ikke bekreftet)

Hei Amalie,

Dersom du har fått velkomstpakke med informasjon om skolestart og skolen, så har du fått plass på skolen. Dersom du lurer på noe så er det bare å ta kontakt med rådgiveren igjen. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans

 

Innsendt av Catalina (ikke bekreftet) på søn 11/08/2019 - 21:06

Hvilken fag kan man ta opp som er skriftlig. Hvis man tar opp norsk, engelsk, historie Osv. Er dette både muntlig å skriftlig eller kan man bare ta det som skriftlig ?

Innsendt av ablothe på tor 12/09/2019 - 15:28

Hei Catalina,

Det kommer litt an på hvilke fag det er snakk om, for her er det litt forskjeller.

- Historie har kun en muntlig eksamen.
- Tar man Engelsk vg1 som privatist må man melde seg opp til både skriftlig og muntlig (med mindre man har bestått en av delene som privatist fra før, da kan man i så fall kun melde seg opp i den delen som ikke er bestått).
- Norsk har tre eksamener – muntlig, skriftlig sidemål og skriftlig hovedmål. I Norsk kan man velge å bare melde seg opp til en av delene, så lenge man har bestått de to andre fra før, og er fornøyd med den karakteren man har fått.

Håper dette hjelper. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Innsendt av Norunn (ikke bekreftet) på fre 12/06/2020 - 13:23

Jeg har tenkt og ta opp matte 1T og samfunnsfag fra vg 1 før jeg er ferdig på videregående. Jeg lurer på om det koster penger og ta det opp som privatist mens man fremdeles er elev? og når er det lurt og ta de opp?

Hei Norunn,

Det koster å ta opp fag hvis du skal ha undervisning hos Sonans, men du kan få støtte fra Lånekassen for dette.

Når det er lurt spørs litt på hva du skal ta og hvilke studier du ønsker å komme inn på? Snakker du med en rådgiver så kan dere lage en slagplan sammen som passer deg best.

Lykke til,

Anne Brit, Sonans.

Innsendt av Marielle (ikke bekreftet) på man 15/02/2021 - 18:23

Hei, jeg hadde tenkt å søke meg inn på studie nå til høsten men blir nødt til å ta opp noen fag først. Er det mulig å starte å ta opp fag nå og bli ferdig med det til høsten, eller må jeg ta opp fag nå og søke på nytt til neste år?

Innsendt av michelle Myhre (ikke bekreftet) på man 28/06/2021 - 15:53

Hei. Er det mulig å gå et årsstudium og ta opp to fag hos dere? Vil jeg da øke snittet mitt når jeg skal søke skole om et år igjen?

Innsendt av ablothe på ons 27/10/2021 - 14:15

Som svar på av michelle Myhre (ikke bekreftet)

Hei,

Det er mulig å ta opp fag i ett år hos Sonans. Vi tilbyr ikke årsstudium som på universitet, men de kan du evt få tilleggspoeng.

hilsen,

Anne Brit, Sonans

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift