Hopp til hovedinnhold

Enkelt å forbedre vitnemålet

Å kombinere nye realfag med forbedret karakter i andre fag kan gi deg ekstrapoengene du trenger. 

Har du vilje til å arbeide strukturert og målrettet, trenger du ofte bare ett skoleår for å øke poengsummen din med 8-10 poeng. Flere av studentene på Sonans Utdanning tar fag for å få generell studiekompetanse eller ta fag de ikke har hatt på videregående. Det er ofte for å endre jobb- og karrierevei og mange blir overrasket over at et fag kan tas på kun 12 uker!

Her ser du noen eksempler på hvordan det kan gjøres i praksis. 

Realfagspoeng

Du kan få inntil 4 ekstra poeng ved å fordype deg i realfag. Det finnes mange spennende fag å velge blant.

Alle skolene våre tilbyr Matematikk, Kjemi, Fysikk og Biologi. I tillegg har noen Geofag og Informasjonsteknologi. Disse fagene gir 0,5 tilleggspoeng. Fagene Matematikk R2 og fysikk 2 er unntak, og gir ett helt poeng hver.

Visste du at du kan få studiestøtte uansett hvor mange fag du tar? Les mer på Lånekassen sine sider eller bestill tid med en rådgiver hos Sonans som kan gi deg veiledning. 

Språkpoeng

Et godt alternativ om du ikke er glad i realfag er å velge fremmedspråk. Tar du ekstra programfag i fremmedspråk får du 0,5 poeng for hvert nivå. Tar du nivå III får du et helt poeng. Dersom du er motivert kan det være en mulighet å ta flere språk samtidig. Men vær klar over at dette kan være krevende, og vi anbefaler å diskutere dette med en rådgiver først. På Sonans kan du ta språkene spansk, fransk og tysk.

Tilleggspoeng for høyere utdanning

Dersom du har kapasitet og er motivert kan det være et alternativ å ta opp fag samtidig som du tar et studium på høyskole eller universitet. Det kan for eksempel være å ta opp realfag du mangler for å komme inn på studier som krever dette (medisin, ingeniør, veterinær osv.), samtidig som du tar andre relevante eller obligatoriske/innføringsfag på høyskole/universitet, som f. eks ex Phil.

På denne måten samler du enda flere tilleggspoeng samtidig som du har en viss studieprogresjon. Å gå på universitetet/høyskole samtidig gir deg 30-60 poeng som igjen gjør at du øker snittet ditt med 1 eller 2 poeng. Snakk gjerne med en rådgiver, slik at dere sammen kan planlegge og sikre at timeplanen går opp.

Bestill fag

Få hjelp av rådgiver

En gjennomgang av vitnemålet hos en erfaren Sonans-rådgiver gjør at dere sammen finner løsninger som er best for deg. Det dreier seg i første omgang om å sette av tid til målrettet arbeid og mange nye muligheter vil åpne seg. Sonans har også en egen karakterkalkulator som hjelper deg å regne ut hvilke fag og karakterer som skal til for å komme inn på studiet du ønsker. 

Kommentarer

Hei! Jeg har et ønske om å studere psykologi (profesjon) i Oslo. Jeg har et snitt på 3,1 fra VGS, og har 10 tilleggspoeng (alder + et årsstudium). Jeg tror derfor jeg mangler å gå opp 1,6 for å nå målet på 5,7 i snitt(?). Men jeg er veldig usikker på om jeg har regnet rett, og hvilke karakterer jeg skal regne med, og lurer derfor på om dere kunne hjelpe meg med å se på karakterene mine og eventuelt gjøre en vurdering med meg, om hvor mye/lang tid jeg eventuelt må beregne på å nå dette målet?

Innsendt av Berthe Marie H… (ikke bekreftet) på tor 26/07/2018 - 21:17

Hei. Koster det noe å gå hos dere før å forbedre fag? Mvh.

Hei Berthe Marie!

For å følge vår undervisning og bli elev hos oss så er det en pris per fag, eller som en pakke med fag. Du kan søke støtte fra Lånekassen for dette. Bestill gjerne en rådgivningstime for å få et tilbud som passer deg. Dette er gratis og uforpliktende hos Sonans.

Hilsen,

Anne Brit. 

Innsendt av Marit te Walvaart (ikke bekreftet) på man 11/03/2019 - 11:24

Hei. For å studere til å bli veterinær trenger jeg kjemi 2, noe jeg ikke har. I tillegg vil jeg forbedre mattekarakterene mine for å øke snittet mitt. Skader det vitnemålet mitt dersom jeg tar opp igjen fag jeg allerede har hatt på vgs?

Innsendt av ablothe på man 11/03/2019 - 13:18

Som svar på av Marit te Walvaart (ikke bekreftet)

Hei Marit,

Det skader ikke vitnemålet ditt. Du vil bli vurdert i ordinærkvote dersom du må ta opp fag. Du blir poengberegnet slik at du får høyest mulig poengsum. Får du lavere karakter enn du hadde i utgangspunktet, vil den opprinnelige karakteren brukes i poengberegningen. 

Vennlig hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Innsendt av Mattias Stål (ikke bekreftet) på tor 04/06/2020 - 17:57

Hei
Jeg gikk 3 år Byggingeniør på høgskolen i Agder mellom 2005-2008, men mangler 10 studiepoeng. Hvordan kan jeg lettest få 10 studiepoeng hos dere, kansje noe innen ledelse, bedriftsøkonomi eller tilsvarende, bare så at jeg totalt har 180 studiepoeng.

Mvh. Mattias

Innsendt av ablothe på fre 05/06/2020 - 10:21

Som svar på av Mattias Stål (ikke bekreftet)

Hei Mattias,

Sonans er ikke en høgskole, men en privatistskole med fag på videregående nivå. Dersom du må ha studiepoeng for å fullføre bachelorgraden din så bør du ta kontakt med høgskolen som utstedte bacheloren din.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Innsendt av Roman (ikke bekreftet) på ons 29/07/2020 - 15:49

Hi

Som står i emnet øverst. Eg har ikkje vært ferdig med studiene på VGS. Eg manglar Realfag fagene. Eg prøver å finne det enkelte/beste måten å få fullført dei. Veit dåkke korleis eg begynner?

Mvh Roman

Innsendt av Marjanhamidi (ikke bekreftet) på fre 06/11/2020 - 18:47

Hei!
Jeg ønsker å studere odontolog men har ikke helt snittet for å komme inn. Jeg lurer derfor på om det er mulig å ta eksamen i fag jeg ikke hadde på VGS som f.eks geofag og andre fag, for å på denne måten få et høyrer snitt og fortsatt kunne søke gjennom førstegangs kvoten?

Hei Marjan,

Det er mulig å få høynet snittet ditt med ekstra fag, eller ved å ta opp fag du har hatt men du vil ikke kunne søke i førstegangskvoten. Du kan kun søke i førstegangskvoten med ditt vitnemål rett ut fra VGS.

Snakker du med en rådgiver så kan de hjelpe deg finne den beste måten for deg å få snittet du trenger!

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Innsendt av Joakim (ikke bekreftet) på man 26/07/2021 - 19:14

Hei!
jeg jobber mellom 40 og 50 timer i uken og trenger å ta opp fag. Snittet mitt fra videregående var 3,8 og jeg trenger å komme meg opp til 5... lar dette seg gjøre mtp jobb og antall fag?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift