Forbedre vitnemål

Et par nye realfag som privatist – kombinert med karakterforbedringer i andre fag – kan gi deg flere ekstrapoeng på vitnemålet.

Å forbedre vitnemålet ditt er lettere enn du tror. Har du vilje til å arbeide strukturert og målrettet, trenger du ofte bare ett skoleår for å øke poengsummen din med 8-10 poeng.

Her gir vi deg noen eksempler på hvordan det kan gjøres i praksis. 

Bestill gratis rådgivning

Realfagspoeng

Du kan få inntil 4 ekstra poeng ved å fordype deg i realfag. Det finnes mange spennende fag å velge blant.

Alle skolene våre tilbyr Matematikk, Kjemi, Fysikk og Biologi. I tillegg har noen Geofag og Informasjonsteknologi. Disse fagene gir 0,5 tilleggspoeng. Fagene Matematikk R2 og fysikk 2 er unntak, og gir ett helt poeng hver.

Mathias Luther, tidligere student ved Sonans Tromsø

På bildet: Tidligere student Mathias Luther gikk fra 2 til 5 i historie.

Språkpoeng

Et godt alternativ om du ikke er glad i realfag er å velge fremmedspråk. Tar du ekstra programfag i fremmedspråk får du 0,5 poeng for hvert nivå. Tar du nivå III får du et helt poeng. 

Tilleggspoeng for høyere utdanning

Noen ganger kan det være lurt å ta opp fag samtidig som du tar et studium på høyskole eller universitet. Det kan for eksempel være å ta opp realfag du mangler for å komme inn på studier som krever dette (medisin, ingeniør, veterinær osv). 

På denne måten samler du enda flere tilleggspoeng. Å gå på universitetet/høyskole samtidig gir deg 30-60 poeng som igjen gjør at du øker snittet ditt med 1 eller 2 poeng. Snakk gjerne med en rådgiver, slik at dere sammen kan planlegge og sikre at timeplanen går opp.

Bestill fag

Få hjelp av rådgiver

En gjennomgang av vitnemålet hos en erfaren Sonans-rådgiver gjør at dere sammen finner løsninger som er best for deg. Det dreier seg i første omgang om å sette av tid til målrettet arbeid og mange nye muligheter vil åpne seg.

Rådgiveren har lang trening i å finne gode løsninger, og dere finner dem best sammen. 

Kommentarer

Hei! Jeg har et ønske om å studere psykologi (profesjon) i Oslo. Jeg har et snitt på 3,1 fra VGS, og har 10 tilleggspoeng (alder + et årsstudium). Jeg tror derfor jeg mangler å gå opp 1,6 for å nå målet på 5,7 i snitt(?). Men jeg er veldig usikker på om jeg har regnet rett, og hvilke karakterer jeg skal regne med, og lurer derfor på om dere kunne hjelpe meg med å se på karakterene mine og eventuelt gjøre en vurdering med meg, om hvor mye/lang tid jeg eventuelt må beregne på å nå dette målet?

Hei Jonas!

Dette kan vi hjelpe deg med! :)
Gratis rådgivning bestiller du her. Du velger selv om du vil komme til en av skolene våre eller ta det over et nettmøte. 

Vennlig hilsen 
Anette, rådgiver

Hei. Koster det noe å gå hos dere før å forbedre fag? Mvh.

Hei Berthe Marie!

For å følge vår undervisning og bli elev hos oss så er det en pris per fag, eller som en pakke med fag. Du kan søke støtte fra Lånekassen for dette. Bestill gjerne en rådgivningstime for å få et tilbud som passer deg. Dette er gratis og uforpliktende hos Sonans.

Hilsen,

Anne Brit. 

Hei. For å studere til å bli veterinær trenger jeg kjemi 2, noe jeg ikke har. I tillegg vil jeg forbedre mattekarakterene mine for å øke snittet mitt. Skader det vitnemålet mitt dersom jeg tar opp igjen fag jeg allerede har hatt på vgs?

Hei Marit,

Det skader ikke vitnemålet ditt. Du vil bli vurdert i ordinærkvote dersom du må ta opp fag. Du blir poengberegnet slik at du får høyest mulig poengsum. Får du lavere karakter enn du hadde i utgangspunktet, vil den opprinnelige karakteren brukes i poengberegningen. 

Vennlig hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei, jeg tenker å ta fysikk 1 og S1, S2/R1, på ett år etter videregående, for å bli tannlege. Vil disse gå på førstegangsvitnemålet?

Hei June,

Med en gang du tar opp fag for å forbedre karakterer så havner du i ordinærkvote. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-