Hopp til hovedinnhold

Tormo gikk fra bygg og anlegg til medisinstudiet

Tormo (22) fra Stavanger fikk en annerledes start på videregående enn de fleste andre. Da han skulle ha de avsluttende eksamenene på ungdomskolen var det streik, og Tormo fikk dermed ikke hatt alle eksamenene han skulle ha. Dette gjorde noe med motivasjonen hans da han begynte på videregående skole.  

- Jeg merket allerede da jeg startet at jeg var skolelei. Jeg synes det var overveldende å ta så mange fag og var usikker på om jeg kom til å klare det. jeg var usikker på om det skoleløpet var noe for meg, sier han.  

Derfor byttet Tormo skole, og begynte på bygg og anlegg på Godalen videregående skole.  

- Da jeg begynte på bygg og anlegg var det hele tiden planen at jeg skulle få generell studiekompetanse da jeg var ferdig. Jeg synes det var en veldig grei måte å ta generell studiekompetanse på, forteller Tormo.  

Dermed fikk Tormo akkurat det han trengte, to mindre teoretisk krevende år før han begynte på påbyggsåret.  

Hva skal jeg bli når jeg blir stor? 

Allerede i 5. klasse på barneskolen hadde Tormo bestemt seg for at det var lege han skulle bli. Det var likevel en annen utdanning han måtte teste ut først.  

- Jeg var nysgjerrig på flyskolen, sier han.  

Etter videregående kom Tormo inn på flyskolen i forsvaret. På flyskolen har man bare en sjanse til å komme inn. Derfor bestemte han seg for å gi det et forsøk og se om det var noe han fikk til. Da det ikke gikk veien ventet likevel et år i forsvaret på han. Denne gangen i saniteten.  

Det var da han fant ut at legeyrket virkelig virket interessant. Problemet var bare at han manglet alle realfagene som kreves for å komme inn på medisinstudiet.  

Sonans ble løsningen 

- Jeg visste at jeg trengte å ta opp fag, og da valgte jeg Sonans for å ta de fagene jeg manglet, forteller Tormo.  

Storebroren til Tormo har nemlig også gått på Sonans. Så allerede da han startet på bygg og anlegg var Tormo kjent med muligheten han hadde på Sonans. Tormo gikk på Sonans i Stavanger i et og et halvt år for å ta opp fagene han manglet. Det var også det som passet best i forhold til når på året eksamenene var. Tormo var ferdig i forsvaret i januar, og fordi opptaket til høyere utdanning er i juli rakk han ikke ta alle fagene på bare ett semester.  

. Jeg var ferdig i forsvaret i januar og rakk ikke ta alle fagene jeg måtte på bare et semester. Det passet egentlig ganske bra å ha litt ekstra tid, og få fagene fordelt utover på tre semestre, sier Tormo.  

Å begynne på Sonans 

I begynnelsen synes Tormo det var litt mindre sosialt å gå på Sonans enn det han opplevde videregående skole som. Han ble etter hvert bedre kjent med de han gikk i klasse med, og fikk seg gode venner. 

- Jeg synes det å gå på Sonans egentlig var ganske likt som å gå på videregående skole. Det likte jeg godt, sier han.  

Han hadde litt færre fag hvert semester enn det han hadde på videregående skole, det ga han mer tid til å fokusere på hvert fag. Mindre klasser gjorde det også lettere å få hjelp når han trengte det.  

På Sonans lærte Tormo gode studievaner 

På Sonans lærte Tormo viktigheten av gode studievaner. Det har han tatt med seg videre. Spesielt gruppearbeid trekker han frem som en arbeidsmåte han likte godt.  

Etter endt forelesning pleide han å møte kollokviegruppen sin for å arbeide med oppgaver og innleveringer. Tormo synes også det var fint å være i klasser som ikke var like fulle som det han var vant til på videregående.  

- Jeg fikk alltid hjelp med en gang, både i timene og etter skolen. Jeg synes også lærerne på Sonans var utrolig flinke og det var lett å følge med i undervisningen, forteller han.  

Etter tre semestre på Sonans kom Tormo inn på medisinstudiet i Polen. Han er på sitt første år og gleder seg til de fem neste årene før han er ferdig utdannet.