Hopp til hovedinnhold

Emilie gikk fra 2 til 5 i matte

På videregående gikk Emilie (22) studiespesialiserende retning med samfunnsfag selv om hun hadde mest lyst til å studere medisin. Etter et år på universitetet hvor hun studerte sosiologi skjønte hun at hun måtte sette ned foten og følge den egentlige drømmen om medisinstudiet, da måtte hun gjøre noe med vitnemålet sitt.  

Emilie slet med sykdom på videregående, og hadde ikke energien til å sjonglere like mange baller som medelevene sine. Hun ga litt opp på drømmen da hun skjønte at realfagslinjen ikke var noe hun klarte å gjennomføre fordi hun hadde litt problemer med matematikk, noe man må være stødig i dersom man skal inn på medisin. Samfunnsfag derimot var noe som falt Emilie naturlig og hun hadde god forståelse for fagene.  

Fra samfunnsfag til realfag 

Etter videregående flyttet Lofotværingen til Tromsø for å studere sosiologi.  

- Det gjorde jeg i et år før jeg tenkte meg om og sa til meg selv: vet du hva, Emilie, du kan ikke gjøre noe annet enn det du egentlig vil. Da ringte jeg Sonans Tromsø, forteller hun.  

Hun måtte gå fra et samfunnsfaglig vitnemål til et realfagsvitnemål. 

- Jeg vet ikke om det er så mange som tenker at det faktisk er mulig, men det er det altså, sier Emilie.  

 Emilie begynte på Sonans Tromsø høsten 2019. Hun forklarer det som en helt ny verden å ha realfag, det var et nytt språk og en ny måte å lære på. Lærerne på Sonans var flinke til å gjøre det enkelt for Emilie. 

- Lærerne er der for deg morgen og kveld, bare man sier ifra så får man den hjelpen man trenger, sier hun.  

Emilie forteller om en spøk mellom lærerne og studentene på Sonans. Lærerne underviser og lærer bort slik at studentene skal klare å få karakteren åtte. På den måten kan man altså falle to karakterer og likevel ende på toppkarakter.  

- De jobber for at vi skal ha stålkontroll på pensum, sier hun.  

I fag der man skal ha muntlig eksamen jobber man muntlig med faget, og motsatt i skriftlige fag.  

- Bare det er veldig god trening til eksamen, og det er derfor jeg tror at det går så godt som det går, sier Emilie, og legger til at man blir styrt den veien man vil.  

Det gode miljøet 

- Da jeg begynte på Sonans ble jeg helt oppslukt av miljøet, det er et helt fantastisk miljø, forteller hun engasjert.  

Alle vil alle godt, man deler på notater og erfaringer. Det er et varmt, lunt og godt miljø. Det er veldig trygt å gå på Sonans, forteller Emilie. Det å ha faglærere som brenner for faget sitt og som gjør alt for å hjelpe til med at du når det målet du har satt deg trekker Emilie frem som noe av det beste med å gå på Sonans. I tillegg synes hun det er fint at alle studentene på Sonans er i samme situasjon. Det er mye motivasjon i å se at andre lykkes, sammen med veldig flinke pedagogiske lærere blir miljøet godt.  

- Jeg visste ikke helt hva et kompetansemål betydde da jeg gikk på videregående. Det er jo det man må kunne til eksamen! Læreren på Sonans legger opp undervisningen etter kompetansemålene og derfor vet man alltid hva man må kunne til eksamen, forteller hun.  

Emilie synes også Sonans har vært et fint sted å få nye venner. Bestevenninnen er hun i kollokviegruppe med, og hun har til og med fått seg kjæreste på skolen!  

- Det gjør skolehverdagen ekstra fin, sier hun.  

Emilie er i rute for å nå målet om medisinstudiet, og gleder både til resten av skolegangen på Sonans i Tromsø, og fortsettelsen etterpå!