Hopp til hovedinnhold

Stines vei til å bli sykepleier

Stine (32) har alltid visst at hun vil bli jordmor, for å bli det må man først ta sykepleierutdannelsen. Et stadig økende karaktersnitt satte kjepper i hjulene for Stine. Nå er hun endelig på vei mot målet!  

- Jeg har aldri vært kjempegod, men jeg har heller ikke vært den dårligste. Skolegangen har alltid vært noe jeg har tenkt at jeg bare må gjennom, uten at jeg har syntes det har vært veldig spennende eller veldig kjedelig, forteller Stine. 

I tredjeklasse på videregående ble Stine mamma. Det siste året på skolen ble derfor byttet ut med fødselspermisjon. Allerede åtte måneder etter hun hadde blitt mamma var Stine tilbake i klasserommet.  

- Motivasjonen var ikke akkurat på topp, jeg ville jo helst være hjemme med den lille jenta mi, forteller Stine.  

Fokuset var et annet sted enn på skolen. Da hun gikk på videregående tenkte hun at så lenge hun fikk generell studiekompetanse så kom det til å være inngangsbilletten til videre utdannelse. 

- Jeg tok det ikke like seriøst som jeg kanskje burde. Det ble jo ikke så gode karakterer ut av det akkurat, forteller hun.  

I samråd med rådgiver på skolen tok Stine avgjørelsen om å bare fokusere på de fagene hun måtte ha for å kunne være mest mulig hjemme. Dette gjorde hun i visshet om at hun kom til å få generell studiekompetanse da hun fylte 23 år, med 23/5-regelen.  

Drømmen om å bli jordmor 

- Jeg har alltid visst at jeg har lyst til å bli jordmor, det har aldri vært et annet alternativ for meg, sier Stine bestemt.  

For å bli jordmor må man først ta sykepleie, og deretter videreutdanning. Da Stine var 20 år gammel fikk hun sitt andre barn. Det ble derfor ikke tid til å studere selv om hun var blitt ferdig med videregående.   

- Da jeg var 20 år var ikke snittet for å komme inn på sykepleie så veldig høyt, de som søkte kom som regel inn, forteller hun.  

Da Stine var klar for å vende tilbake til skolebenken, kom hun ikke lenger inn. Snittet hadde økt for mye. I to år prøvde Stine å komme inn uten at hun nådde opp. Hun skjønte at hun måtte forbedre karakterene sine for å ha en sjanse til å komme inn.  

Tiden gikk og som trebarnsmamma og 28-åring var Stine tilbake på skolebenken, for å ta opp fagene hun trengte for å komme inn. Det første året tok hun opp fag på egenhånd. Det ble en suksess og Stine fikk sin aller første sekser! 

Sekseren ga mersmak, men hun var usikker på om hun klarte å ta opp flere fag på egenhånd og søkte derfor til Folkeuniversitetet. Der tok hun alle de tre eksamenene i norsk, matte, naturfag og historie over et år.  

Den vanskelige matten 

- Jeg har alltid slitt med matte. Jeg tror jeg aldri har fått over karakter to i matematikk, jeg har hatt en slags sperre for matte og aldri klart å lære meg det.  

Snittet på sykepleiestudiet fortsatte å stige, og det var fortsatt ikke sikkert at Stine kom inn, selv om hun hadde klart å forbedre mange karakterer. Da svaret fra Samordna Opptak kom var Stine bare et halvt poeng unna å komme inn.  

- Da mistet jeg litt motivasjonen. Hovedgrunnen til det var at ved neste opptak til sykepleierstudiet ville kravet om karakter tre i matte være gjeldende. Da visste jeg at jeg måtte ta opp matte en gang til, det verste faget jeg visste om.  

Etter at fortvilelsen hadde lagt seg gikk Stine i tenkeboksen. Hun bruke en dag på å kjenne på håpløsheten og bitterheten av å ikke komme inn. Dagen etter var hun på Facebook kom over siden til Sonans. Der leste hun om andre i samme situasjon som henne selv, folk som hadde slitt med matte hele livet, men som hadde gått fra karakter 2 til 5 på bare ett semester. Dagen etter den skuffende beskjeden ringte Stine til Sonans i Drammen.  

- Etter en rådgivningstime på Sonans i Drammen føltes det med ett litt lettere igjen. Jeg hadde fått en plan, og var igjen motivert for å fortsette mot målet mitt, sier hun.  

Stine bor en og en halv time unna Drammen. Å begynne på Sonans Drammen betydde derfor lange dager, og lang pendlevei til skolen. Stine valgte derfor fag som gikk på samme dag for å få timeplanen til å gå opp, men det ble likevel lange dager på skolen.   

Å nå målet sitt 

Når Stine reflekterer tilbake til tiden på Sonans Drammen klarer hun ikke helt å forstå hvordan hun har fått det til.  

- Hadde noen andre fortalt meg at de holdt på sånn som jeg gjorde hadde jeg syntes det var imponerende, men for meg var det noe jeg bare måtte gjøre. Jeg var så fast bestemt på det jeg skulle gjøre.  

På tre måneder på Sonans i Drammen fikk Stine sin aller første firer i matte. I norsk gikk hun også opp i alle karakterene. 4 i sidemål, 5 i hovedmål, og 6 i muntlig. I geofag, et fag Stine ikke hadde hatt før fikk hun 4.  

Med de nye karakterene sine søkte Stine enda en gang på sykepleiestudiet, denne gangen i Drammen. Svaret fra Samordna opptak kom, og Stine kom endelig inn! Lyset i enden av tunellen virker ikke lenger så langt unna og Stine gleder seg til å ta fatt på resten av studietiden sin!  

Vi ønsker Stine masse lykke til videre! 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift