Privatisteksamen

Som privatist må du ha eksamen for å få karakter. Du får ikke standpunktkarakter. Noen fag har både skriftlig og muntlig privatisteksamen, men de fleste har én av delene.

Slik forbereder vi deg til privatisteksamen

All undervisning hos oss er lagt opp slik at du skal lykkes på privatisteksamen, og du kan øve deg med både muntlige og skriftlige prøveeksamener. Vi arrangerer laboratoriekurs i realfag hvor laboratorieøvelse er en del av muntlig-praktisk eksamen.

Vi hjelper til med tilrettelegging for kollokviegrupper slik at du kan øve til privatisteksamen sammen med andre.

Du får gratis kurs i studieteknikk og eksamensmestring hvis du trenger det. 

Slik melder du deg opp til privatisteksamen

Du melder deg opp på privatistweb.no.

Frister for eksamensoppmelding:

  • Høstsemester: 15. september
  • Vårsemester: 1. februar

Eksamensavgift 2020:

  • 1.150,- for nye/ikke bestått fag
  • 2.302,- for fag hvor du har karakter fra før

Det er fylkeskommunen som arrangerer privatisteksamen, og du betaler eksamensavgiften til dem når du melder deg opp. Oppmeldingen er gyldig først etter at du har betalt.

Du må melde deg opp til både muntlig og skriftlig eksamen i de fagene der det er nødvendig - og husk riktig fagkode!

Slik foregår privatisteksamen

Hvordan privatisteksamen foregår og hvilke hjelpemidler som er tillatt, varierer ut i fra fag og fylke. Er du usikker, spør læreren din på Sonans eller sjekk privatistweb.

Skriftlig eksamen

Noen skriftlige fag har en forberedelsesdel før privatisteksamen. Tilgang til den blir lagt ut på www.udir.no kl. 09.00 dagen før eksamen. Hvis eksamen er på mandag blir forberedelsedelen lagt ut fredag. Gjennomføringen av privatisteksamen og hvor lang tid du får, varierer.

Muntlig eksamen

På muntlig eksamen er det først forberedelsestid på 20-30 minutter og deretter eksaminering som varer inntil 30 minutter.

Les om muntlig eksamen i Norsk

Muntlig-praktisk eksamen

På en muntlig-praktisk får du først en forberedelsestid på 20-30 minutter, opp til 45 minutter i enkelte fag, og deretter eksaminering inntil 30 minutter. I tillegg får du en praktisk del, som for eksempel er å utføre et forsøk i et realfag.

Faglæreren din er kjent med eksamensformene, og vil snakke om dette i undervisningen.

Les om eksamen i kjemi

Dette skjer etter privatisteksamen

Karakterene finner du på Din Side på privatistweb.no

Eksamenskontoret i fylkeskommunen sender deg kompetansebevis med eksamenskarakterene i midten av januar eller slutten av juni. Ved noen eksamenskontor må dette bestilles på forhånd.

Når du søker høyere utdanning, sender du beviset på forbedrede karakterer sammen med eksisterende vitnemål. Vil du ha nytt vitnemål, må du kontakte din opprinnelige videregående skole. I noen kommuner har skolene tilgang til dine nye eksamenskarakterer på Vigo. Har du karakter fra før, er det alltid den beste karakteren som gjelder.

Sjekk snittet ditt med vår karakterkalkulator

Privatisteksamen på egenhånd?

Vurderer du å melde deg opp til privatisteksamen uten undervisning? Du går i så fall direkte til www.privatistweb.no, men husk at det kan være tøft å lese alene, og man kan fort føle at man mister oversikt over pensum.

Er du likevel bestemt på at du vil gjøre det uten lærerstøtte, er du velkommen til å ta en prat med en av våre rådgivere, slik at du kan legge opp en god plan. Rådgiving hos oss er gratis og uforpliktende.

Sjekk også rådgiver Idas tips for eksamenstiden

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-