Hopp til hovedinnhold

Eksamen som privatist

Feilmelding

Deprecated function: Use of "static" in callables is deprecated in Drupal\user\Entity\Role::postLoad() (line 172 of core/modules/user/src/Entity/Role.php).

Hvis du mangler fag fra videregående, eller vil forbedre karakterene dine for å komme inn på et studie, kan du ta opp fag som privatist.

Som privatist må du ha eksamen for å få karakter. Du får ikke standpunktkarakter. Du må melde deg opp til privatisteksamen selv. Noen fag har både skriftlig og muntlig privatisteksamen, men de fleste har én av delene.

Slik forbereder vi deg til privatisteksamen

All undervisning hos oss er lagt opp slik at du skal lykkes på privatisteksamen, og du kan øve deg med både muntlige og skriftlige prøveeksamener. Vi arrangerer laboratoriekurs i realfag hvor laboratorieøvelse er en del av muntlig-praktisk eksamen.

Vi hjelper til med tilrettelegging for kollokviegrupper slik at du kan øve til privatisteksamen sammen med andre.

Du får gratis kurs i studieteknikk og eksamensmestring hvis du trenger det. 

Snakk med en rådgiver

Oppmelding til privatisteksamen

a)  Du melder deg opp på Privatistportalen: https://privatist.inschool.visma.no

b)  Dersom du ikke finner ditt fylke på Privatistportalen, ta kontakt med en rådgiver. 

Frister for eksamensoppmelding:

  • Høstsemester: 15. september
  • Vårsemester: 1. februar

Eksamensavgift 2024:

  • 1.305,- for nye/ikke bestått fag
  • 2.611,- for fag hvor du har karakter fra før

Det er fylkeskommunen som arrangerer privatisteksamen, og du betaler eksamensavgiften til dem når du melder deg opp. Oppmeldingen er gyldig først etter at du har betalt.

Du må melde deg opp til både muntlig og skriftlig eksamen i de fagene der det er nødvendig - og husk riktig fagkode!

Slik foregår privatisteksamen

Hvordan privatisteksamen foregår og hvilke hjelpemidler som er tillatt, varierer ut i fra fag og fylke. Er du usikker, spør læreren din på Sonans eller sjekk Privatistportalen.

Skriftlig eksamen

Noen skriftlige fag har en forberedelsesdel før privatisteksamen. Tilgang til den blir lagt ut på www.udir.no kl. 09.00 dagen før eksamen. Hvis eksamen er på mandag blir forberedelsedelen lagt ut fredag. Gjennomføringen av privatisteksamen og hvor lang tid du får, varierer.

Muntlig eksamen privatist

På muntlig eksamen er det først forberedelsestid på 20-30 minutter og deretter eksaminering som varer inntil 30 minutter.

Les om muntlig eksamen i Norsk

Muntlig-praktisk eksamen

På en muntlig-praktisk får du først en forberedelsestid på 20-30 minutter, opp til 45 minutter i enkelte fag, og deretter eksaminering inntil 30 minutter. I tillegg får du en praktisk del, som for eksempel er å utføre et forsøk i et realfag.

Faglæreren din er kjent med eksamensformene, og vil snakke om dette i undervisningen.

Les om eksamen i kjemi

Kompetansebevis privatist 

Karakterene finner du på Din Side på InSchool

Eksamenskontoret i fylkeskommunen sender deg kompetansebevis med eksamenskarakterene i midten av januar eller slutten av juni. Ved noen eksamenskontor må dette bestilles på forhånd.

Når du søker høyere utdanning, sender du beviset på forbedrede karakterer sammen med eksisterende vitnemål. Om du må ha nytt vitnemål, eller bare kan legge ved kompetansebevisene dine, kommer an på hva du har tatt opp. Du finner informasjon om det hos Samordna opptak. I noen kommuner har skolene tilgang til dine nye eksamenskarakterer på Vigo. Har du karakter fra før, er det alltid den beste karakteren som gjelder.

Sjekk snittet ditt med vår karakterkalkulator

Ta opp fag på egenhånd?

Vurderer du å ta opp fag uten undervisning? Du går i så fall direkte til Inschool og melder deg på, men husk at det kan være tøft å lese alene, og man kan fort føle at man mister oversikt over pensum.

Er du likevel bestemt på at du vil gjøre det uten lærerstøtte, er du velkommen til å ta en prat med en av våre rådgivere, slik at du kan legge opp en god plan. Rådgiving hos oss er gratis og uforpliktende.