Om eksamen i kjemi

Skal du ta muntlig eksamen i kjemi? Kjemilærer i Oslo, Nedim Kasumacic, forklarer deg hvordan det hele fungerer.

Et eksamensparti på en kjemieksamen består normalt av 6 kandidater. Som regel er det 4 eller 5 som møter opp. Oppmøtet er 30 minutter før start og man blir tatt inn en og en, oftest i alfabetisk rekkefølge.  

Prosedyren er enkel, forteller Nedim. Du kommer inn, hilser på sensor, viser legitimasjon og skriver under på et skjema. Etter det trekker du en oppgave. Det lages normalt 10-12 oppgaver til et parti. Det er sensor som godkjenner oppgavene og velger hvilke oppgaver som skal brukes den dagen.

Forberedelsene på kjemieksamen

Oppgaven du trekker består av to deler. En ”teori-del” der du skal fortelle alt du kan om et tema med utgangspunkt i en tekst eller problemstilling, og en ”lab-del” der du skal utføre et eksperiment. Normalt er det tematisk sammenheng mellom ”teori-delen” og ”lab-delen”.  Etter at du har lest og forhåpentligvis forstått oppgaven, følger sensor deg til et forberedelsesrom der du sitter i 30 minutter og gjør dine forberedelser. Her finnes det ark du kan skrive notater på, og du kan ta med deg disse notatene inn til eksamen.  

Finn ut hva spesiell studiekompetanse er

Muntlig, praktisk og et uforberedt tema 

Når du blir hentet inn igjen til eksamen starter man som regel med ”teori-delen”, deretter kommer ”lab-delen”, og så kommer den siste og “hemmelige” delen. Nedim kan fortelle at den siste delen er et eller flere spørsmål som sensor har forberedt. Disse spørsmålene handler om et annet tema enn det du trakk i oppgave. Hvor mange spørsmål du får fra sensor varierer litt, men 5 – 10 minutter på dette er ganske vanlig.

Den siste delen er ikke så skummel som mange tror, beroliger Nedim. Du får som regel spørsmål fra et større sentralt tema, og dette har du kontroll på hvis du er godt forberedt. Hva den enkelte blir spurt om er selvsagt individuelt, men du får gjerne noe som er et stykke unna ditt første tema. For eksempel kan det være slik at om du har hatt ”teori-del” og ”lab-del” som handlet om organisk kjemi, kan sensor kanskje spørre om syrer og baser eller likevekter.

Tilbakemeldingen

Etter dette blir du bedt om å vente litt på gangen mens sensor og eksaminator diskuterer vurderingen. Som regel kommer man til enighet fort og du blir kalt inn igjen etter par minutter. Du får karakteren din med en gang og en begrunnelse rett etterpå. Og vips, du er ferdig med din kjemieksamen, og har forhåpentligvis oppnådd målet ditt.

Les mer om Kjemi

Bestill rådgivning

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-