Om muntlig eksamen i Norsk

Har du lurt på hvordan muntlig eksamen foregår? Norsklærer Jostein Christensen ved Sonans Oslo deler sine erfaringer.

Syv kandidater møter til hvert parti (i praksis kommer sjelden mer enn fem). En og en kommer inn, og trekker en lapp hvor oppgaven står. Hvor mange oppgaver elevene kan velge mellom spørs på sensoren (sensor godkjenner oppgavene på forhånd). Kandidaten får 30 min til å forberede seg på et rom, med alle hjelpemidler, før han/hun blir hentet inn.

Selve eksamen tar mellom 15 og 30 minutter. Eleven presenterer først det han/hun har gjort ved hjelp av stikkord fra forberedelseshalvtimen. Deretter stiller jeg utdypende spørsmål, for å vise at eleven kan tingene grundig. Så er det sensors tur til å stille utdypende spørsmål (hvor mye de spør varierer veldig).

Til slutt stiller Sensor spørsmål om noe uforberedt, som kan være hva som helst i hele læreplanen. Derfor må kandidatene nå kunne snakke om absolutt alt i hele pensum. Denne delen tar fra 2-8 minutter, vanligvis.

Akkurat hva som skjer her avhenger veldig av hva slags sensor man har. Sensorer er veldig, veldig ulike. Noen er opptatt av fordypningsoppgaven, andre ikke i det hele tatt. Noen synes at det å nærlese tekstene er viktigst, andre liker ikke å høre for mye om tekst, og belønner i stedet idéhistoriske opplysninger om ulike perioder.

Som lærer forbereder jeg elevene godt på alle sensortyper slik at elevene kan prestere sitt beste, uavhengig av hvem de møter. 

Jostein Christensen er norsklærer i Oslo. Muntlig eksamen avholdes ikke på lik måte i alle fylker, så sjekk alltid de lokale retningslinjene for ditt fylke. 

 

Kommentarer

Er det rimelig at gjennomføringen av eksamen skal være så tilfeldig som du beskriver her? Når du skriver at "andre liker ikke høre for mye om tekst", virker det som om eksaminasjonen er et resultat av sensorenes subjektive preferanser, og slik skal det vel ikke være?

Hei Johan Sebastian!
Dette er norsklærerens opplevelse av situasjonen. Det er Privatistkontoret som er ansvarlig for gjennomføringen av eksamen. 
Vh Anette, rådgiver

I Bergen (Hordaland fylkeskommune) er det helt klare retningslinjer for muntlig privatisteksamen i norsk.
Eksamen er todelt.
Del 1 med 20-30 min forberedelsestid. Dette er en tekstbasert
(analyse)oppgave. Tekst trekkes blant minimum åtte oppgaver. Etter forberedelsestiden analyserer og snakker kandidaten om denne teksten i ca ti min, eksaminator stiller oppfølgingsspørsmål.
Del 2, uforberedt del: Et sentralt emne fra læreplanen, her er fordypningsemnet et trekk-emne på lik linje med for eksempel norrøn litteratur og norrønt språk, romantikk eller språkhistorie på 1900-tallet. Kandidaten snakker om emnet i ca ti minutter, evt med hjelp av spørsmål fra eksaminator.
Sensor skal godkjenne oppgavene på forhånd, men etter retningslinjene fra eksamenskontoret i Hordaland fylkeskommune. Det skal være oppgaver nok til å dekke kompetansemålene og sikre reelt trekk for alle kandidater, og det er presisert at kandidatene skal ha lest tekster fra de ulike periodene.
Følger en retningslinjene, er ikke tilfeldig eller opp til sensor hvordan eksamen foregår.
Muntlig privatisteksamen har lokale retningslinjer - sjekk dem.

Hei, er det slik at man skal snakke om fordypningsemne eller særemne på muntlig eksamen i norsk som privatist?

Hei Victoria,

 Det er svært sjeldent spørsmål om dette, men sensorer er i sin fulle rett til å be kandidatene presentere fordypningsoppgaven sin. Det kan være regionale forskjeller i praksis - I Oslo er det nesten aldri spørsmål om dette f.eks. 

Hilsen, Anne Brit. 

Hei
Vet dere om det er vanlig å bli spurt om særemne eller fordypningsemne i Trøndelags fylkene?

Hei Mads! 
Det er et av kompetansemålene i norsk å skulle kunne presentere fordypningsemne/særemne, men hvorvidt sensorene legger vekt på dette varierer i stor grad fra sted til sted. 
Viser til privatistreglementet for Trøndelag: https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/utdanning/Eksamen/privatisteksamen/for-eksamen/forberedelse/

Lykke til !

Finner det svært vanskelig å finne eksempeloppgaver til Norsk muntlig, hvor finner man dette?

Hei Ingrid,

Mange av våre lærere deler eksempeloppgaver via ItsLearning plattformen og i timene. Du kan også spørre læreren din om dette. Det blir vanskeligere å finne eksempler åpent på nettet.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei. Det jeg synes er veldig dumt når det gjelder privatisteksamen i norsk er at det er et enormt stort fag og når man har eksamen får man bare 30min forbredelsestid. Jeg synes at det kunne ha vært lengre med tanke på at det tar tid å forbrede f.eks et emne når du skal analysere tekster skrive om epoken osv...

Hvorfor er det slik at det er sånn det er, når noen kanskje sliter med faget osv.. Synes faktisk man kunne hatt lengre forbredelsestid så kanskje flere stod på norskeksamen som privatist.

Hei Stine,

Siden det er fylkeskommunen som står for praktisk gjennomføring av eksamen, og ikke privatistskolene så er det vanskelig for oss å gi deg et klart svar på dette. 

Dersom du ønsker et mer utfyllende svar så kan du kanskje prøve å ta kontakt med det nærmeste privatistkontoret.

Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

 

Hei. Kan jeg få spørsmål om særemne eller fordypningsemne hvis jeg tar opp eksamen uten å gå på sonans eller nettstudie? Melder meg kun opp til eksamen og skal lese på egenhånd.

Hei Karoline,

Eksamen er i regi av kommunen og er uavhengig om du har gått på Sonans eller ikke. Selv om det ikke er ofte spørsmål om dette, så har sensor rett til å stille spørsmål om dette. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei. Angående særemne. Hvis sensor spør om å presentere denne, skal kandidaten bare vise/lese hele manuset fra oppgaven? Eller skal man skive en kort versjon av oppgaven?

Hei Sarkis,

Det er ingen som skal se den. Sensor kommer i så fall til å spørre: hva hadde du som fordypningsoppgave, eller kan du si litt om den? Da skal man kunne holde en ca. 10 min presentasjon om fordypningen sin. 

Håper dette hjelper!

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

 

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-