Sonans Utdaning sin logo, med regnbue-farger i forbindelse med pride.
Forsiden/Blogg/

Om muntlig eksamen i Norsk

Smilende student med briller og ryggsekk holder notatbøker og laptop utendørs.

Om muntlig eksamen i Norsk

Har du lurt på hvordan muntlig eksamen foregår?

Når du møter opp – dette skjer først

Syv kandidater møter til hvert parti (i praksis kommer sjelden mer enn fem). En og en kommer inn, og trekker en lapp hvor oppgaven står. Hvor mange oppgaver elevene kan velge mellom spørs på sensoren (sensor godkjenner oppgavene på forhånd). Kandidaten får 30 min til å forberede seg på et rom, med alle hjelpemidler, før han/hun blir hentet inn.

Slik gjennomføres muntlig eksamen

Selve eksamen tar mellom 15 og 30 minutter. Eleven presenterer først det han/hun har gjort ved hjelp av stikkord fra forberedelseshalvtimen. Deretter stiller jeg utdypende spørsmål, for å vise at eleven kan tingene grundig. Så er det sensors tur til å stille utdypende spørsmål (hvor mye de spør varierer veldig).

Uforberedte spørsmål – hva du må være klar for

Til slutt stiller sensor spørsmål om noe uforberedt, som kan være hva som helst i hele læreplanen. Derfor må kandidatene nå kunne snakke om absolutt alt i hele pensum. Denne delen tar fra 2-8 minutter, vanligvis.

Akkurat hva som skjer her avhenger veldig av hva slags sensor man har. Sensorer er veldig, veldig ulike. Noen er opptatt av fordypningsoppgaven, andre ikke i det hele tatt. Noen synes at det å nærlese tekstene er viktigst, andre liker ikke å høre for mye om tekst, og belønner i stedet idéhistoriske opplysninger om ulike perioder.

På Sonans vil læreren din vil forberede deg godt på alle sensortyper slik at du kan prestere ditt beste, uavhengig av hvem du møter.

Mest Leste

Student med oransje lue sitter i et klasserom, tar notater og ser litt frustrert og umotivert ut, med hånden mot pannen. Rundt sitter andre studenter og følger med i undervisningen.

Hvordan bli motivert?

«Jeg er ikke motivert til å lese i dag». OK, da er du motivert til å ligge på sofaen. Men selv det å ligge på sofaen blir kjedelig etter en stund - og du blir motivert til å gjøre noe annet. Motivasjon handler altså om lysten til å gjøre noe.

Student som sitter ved et skrivebord og studerer. Han er omgitt av bøker, en dataskjerm, skrivebordslampe og penneholdere.

Forberedelse gjør mester

Har du lavt snitt i matematikk og skal forbedre karakter som privatist? Et forberedende kurs i matte kan for mange være løsningen før de tar P-, R- og S-matte.

Ung kvinne leser bok ute i naturen med hodetelefoner, omgitt av skolebøker – en rolig stund for stressmestring før privatisteksamen.

4 råd til stressmestring

Blir du stresset bare av tanken på å få tid til både skolearbeid, trening, venner og forberedelse til eksamen? Psykologilærer Stian Tangen Hansen ved Sonans Trondheim gir deg fire råd som kan hjelpe deg med å takle stresset og få mindre eksamensangst.

Studenter sitter ved et bord og jobber med notater og lærebøker i et lyst klasserom.

Påbygg etter fagbrev

Har du fagbrev eller har gått 3 år yrkesfag på videregående? Dette mangler du for generell studiekompetanse!

Slik foregår muntlig privatisteksamen i norsk - steg for steg