Hopp til hovedinnhold

Hvordan bli motivert?

«Jeg er ikke motivert til å lese i dag». OK, da er du motivert til å ligge på sofaen. Men selv det å ligge på sofaen blir kjedelig etter en stund - og du blir motivert til å gjøre noe annet. Motivasjon handler altså om lysten til å gjøre noe. 

Del inn i mål

Det å sette seg mål og jobbe mot dem, er en av de viktigste faktorene for å oppnå økt motivasjon. Del opp langsiktige mål i realistiske delmål.

Ta for eksempel målet: «Jeg vil ha generell studiekompetanse». Det første delmålet blir da å finne ut hva du mangler av fag. Etter en samtale med en rådgiver finner du ut at du mangler Naturfag. OK, da vet du hva som skal til.

Neste steg blir da: hva må legges ned av innsats for å fullføre Naturfag? Her kommer læreren din inn. Læreren vet godt hva som kreves på eksamen, og legger opp undervisningen slik at du kan lykkes. Det betyr at neste delmål bli å møte opp til undervisning hver uke.

Sjekk timeplan i fagene dine

Hvor høyt skal du?

Vær bevisst på hva du ønsker å oppnå, og hvor mange timer du er villig til å investere i å nå målet. Dersom målet er å få karakteren 5 i Naturfag, krever dette en større innsats enn om du kun vil stå på eksamen.

Bestem deg for å lykkes!

Du øker sjansene dine betraktelig for å lykkes, hvis du går inn med en forventing om å lykkes. Du legger ned mer energi og innsats i noe du tror at blir bra!

Det er lett at den negative stemmen i hodet sier: «Nei, jeg kommer ikke til å klare det. Jeg kan like gjerne la være å prøve.» Ikke lytt til denne stemmen! Den har fått ødelagt nok for deg allerede.

Forsøk heller å finne den andre stemmen. Den som sier at: «Jeg har greid lignende ting før, så jeg kan greie dette også.» Gjennom utfordringer og prøvelser blir du bedre kjent med deg selv og dine styrker.

Be gjerne om hjelp

Hvordan bli motivert, sitter altså i hodet ditt. Valgene du tar kan enten gjøre deg mer usikker, eller styrke motivasjonen din. Trenger du en motiverende pep-talk, bestill en rådgivningssamtale.
Lykke til med arbeidet!

 

Ida Brattbakk

Rådgiver og karriereveileder
Sonans Trondheim

 

 Bestill gratis rådgivning