Sonans Logo
Forsiden/Blogg/

Ta opp fag

Person med tatovert arm leser en illustrert pensumbok med vitenskapelige tegninger.

Ta opp fag

Å ta opp fag som privatist på Sonans er ganske likt som å ta fag på vanlig måte på videregående skole, men ikke helt. Når du tar opp fag som privatist kan du forbedre karakterer for å få høyere snitt, ta generell studiekompetanse eller få fag du ikke hadde på videregående.

Det er mange som tar opp fag hvert år. Bare på Sonans er det flere tusen studenter årlig, så du er ikke alene om å ønske å ta opp fag.

Forbedre vitnemål ved å ta opp fag

Har man vilje til å arbeide strukturert og målrettet, trenger man ofte bare ett skoleår for å øke poengsummen sin med 8-10 poeng. Mange av studentene på Sonans tar fag for å oppnå generell studiekompetanse, eller for å få fag de ikke hadde på videregående.

Det er ofte for å endre jobb- og karrierevei, og mange blir overrasket over at et fag kan tas på kun 12 uker! Du kan ta opp fag fysisk på campusonline og live i digitalt klasserom.

Lånekassen

Lånekassen gir studiestøtte uansett hvor mange fag du tar. Les mer på Lånekassen sine sider eller bestill tid med en rådgiver hos Sonans som kan gi riktig veiledning.

Poengsum og karaktersnitt

Poengsum og fagkombinasjon avgjør om man kan søke på ønsket utdanning og deretter kvalifiseres til opptak. Poengsummen regnes ved å finne gjennomsnittskarakteren basert på alle karakterer på et vitnemål eller kompetansebevis.

Her kan også alderspoeng, språk- og realfagspoeng samt tilleggspoeng legges til. Når dette er regnet sammen står man igjen med et karaktersnitt som tilsier hvor på skalaen du er for å kunne søke deg til ønsket utdanning.

Det er mange kvoter man kan søke på bakgrunn av, bl.a. førstegangsvitnemål (ORDF), ordinær kvote (ORD) og nordnorsk-kvote (NNORD) for å nevne noen. Felles for alle er at man må ha generell studiekompetanse og opptakskravene som kreves med mindre man søker på bakgrunn av realkompetanse.

Ved å ta opp fag som privatist vil man sammen med rådgiver kunne finne den rette måten tilpasset for deg og din hverdag slik at du tilslutt oppnår dine mål om videre utdanning.

Få gratis hjelp av rådgiver

Det er mange faktorer som spiller inn, og ikke alltid så lett å se hva du mangler på vitnemålet ditt. Karakterkalkulatoren vår hjelper deg med å regne ut poengene dine, og en rådgiver kan hjelpe deg med å få full oversikt og skreddersy en studieplan for deg. 

Mest Leste

Student sitter stresset foran en bærbar PC med klistremerker, holder hodet og ser frustrert ut.

Hvordan bli motivert?

«Jeg er ikke motivert til å lese i dag». OK, da er du motivert til å ligge på sofaen. Men selv det å ligge på sofaen blir kjedelig etter en stund - og du blir motivert til å gjøre noe annet. Motivasjon handler altså om lysten til å gjøre noe.

Matematiske formler skrevet med kritt på en tavle.

Forberedelse gjør mester

Har du lavt snitt i matematikk og skal forbedre karakter som privatist? Et forberedende kurs i matte kan for mange være løsningen før de tar P-, R- og S-matte.

4 råd til stressmestring

Blir du stresset bare av tanken på å få tid til både skolearbeid, trening, venner og forberedelse til eksamen? Psykologilærer Stian Tangen Hansen ved Sonans Trondheim gir deg fire råd som kan hjelpe deg med å takle stresset og få mindre eksamensangst.

Studenter sitter ved et bord og jobber med notater og lærebøker i et lyst klasserom.

Påbygg etter fagbrev

Har du fagbrev eller har gått 3 år yrkesfag på videregående? Dette mangler du for generell studiekompetanse!