Hopp til hovedinnhold

Ta et fornuftig friår

Mange velger å ta fag som privatist for å komme inn på studier.

Sonans Utdanning opplever for tiden stor pågang fra unge voksne som lurer på hva som skal til for å komme inn på ønskede studier til neste år. Kommersiell direktør i Sonans, Marit Aamold, synes det er positivt at man har flere veier å gå for å nå målene sine.

– For mange kan det være tungt å oppdage at man hadde feil fagkombinasjon eller at karakterene fra videregående ikke holdt. Mange synes også det er vanskelig å få oversikt over hvilke muligheter karakterene deres gir, og hva som mangler for å komme inn på ulike studier. Vår karakterkalkulator hjelper med å regne ut poeng og våre dyktige rådgivere hjelper med å få full oversikt, men dette løser jo ikke problemet om vedkommende eksempelvis mangler fysikk. Den jobben må han eller hun gjøre selv, sier Aamold.

Regn ut snittet ditt

Heldigvis er ikke toget gått. Mange velger å ta opp fag eller å ta nye fag som privatist.

– Flere av de som kommer til oss ønsker generell studiekompetanse eller tar fag de tidligere ikke har hatt på videregående. Det er enten for å få spesiell studiekompetanse eller for å samle poeng for å stille sterkere ved neste opptak.

Mange sliter med matte

Det er tydelig hvilke fag som er mest populære blant de som tar opp fag på Sonans.

– Vi ser at matte og norsk er det de aller flest ønsker å ta som privatist. Mange sliter spesielt med mattefaget. Vi har både studenter som trenger å få ståkarakter og de som jakter på en firer eller bedre for å komme inn på lærerutdanningen eller andre studier med høye opptakskrav, forteller Aamold.

– Det finnes mange ulike mattefag man kan ta. Det kan være lett og miste oversikten. På Sonans har våre rådgivere spesialkompetanse på hvordan hver enkelt skal velge riktig matte som de ulike utdanningene krever.

Bestill gratis rådgivning

Gikk fra 3 til 6 i matte på Sonans

En som fikk en bedre karakterer i matte etter å ha tatt det som privatist, er Marcus Halvorsen. Hans mål om å komme inn på Politihøgskolen i fjor ble stoppet av 3-eren i matte.

– For å komme inn på Politihøgskolen måtte jeg først gjøre noe med karakterene fra videregående, spesielt matte. Jeg fikk god hjelp av rådgiveren på Sonans til å sette opp en plan for å heve snittet mitt, og det var god oppfølging fra lærernes side før eksamen. Jeg kan i dag se tilbake på en toppkarakterer i matte, forteller han.

Les hele historien til Marcus her

Fleksibilitet som nettstudent

Sonans har 14 privatistskoler, men tilbyr også privatistfag som nettstudier.

– Om man ikke får hverdagskabalen til å gå opp, kan nettstudier være et glimrende alternativ. Å ta fag som privatist via nettstudier er fleksibelt, og man kan studere når og hvor man vil. I tillegg til å hjelpe unge voksne med å nå målene sine og komme inn på ønsket studium, er Sonans også opptatt av hvordan de best mulig kan få det til i en ofte krevende og hektisk hverdag. Nettstudier er et godt alternativ som passer mange, avslutter Aamold.