Hopp til hovedinnhold

Opptakskrav

For å komme inn på høyere utdanning må man som regel ha generell studiekompetanse.  Noen studier krever spesielle opptakskrav for å komme inn. Det kan være ulike opptakskrav for å søke fagskole eller høyskole og universitet, og man kan trenge spesielle fag eller karakterer for å være kvalifisert til å søke på noen utdanninger. Her er en oversikt over hva du må vite om opptakskrav. 
 

Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse er den vanligste veien til høyere utdanning, og gjør deg kvalifisert til å studere ved universiteter og høgskoler. Du er kvalifisert for å søke på mange forskjellige studier, og det er karakterpoengene dine som avgjør om du kommer inn eller ikke. 

Dette er de vanligste måtene å få generell studiekompetanse på er:
•    Fullført 3-årig videregående skole
Fullført og bestått 3-årig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse
•    Yrkesfag med påbygg
Fullført og bestått yrkesfaglig opplæring og studiekompetansefagene
•    23/5-regelen
Du fyller minst 23 år i opptaksåret, har fullført og bestått studiekompetansefagene og har minst fem års utdanning eller yrkespraksis. Les mer om 23/5-regelen her. 

Realkompetanse

Om du ikke har generell studiekompetanse og fyller 25 år det året du søker høyere utdanning kan du søke på opptak på grunnlag av realkompetanse. Realkompetanse er kunnskap man har tilegnet seg gjennom arbeid eller fritidsaktiviteter, og brukes som opptakskrav til å komme inn på utdanning dersom du ikke har formell kompetanse. 

Spesielle opptakskrav

Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til kravet om generell studiekompetanse. 
Dette kan blant annet være:
•    Realfag
•    Noen bestemte fag
•    At du har hatt relevant praksis
•    Bestått opptaksprøver
Grunnen til at noen studier har opptakskrav er fordi det er viktig at du som skal studere har forkunnskaper på enkelte områder. Det er for eksempel et krav om å ha karakter 3 eller høyere i matte for å komme inn på sykepleie. 

På Samordna opptak kan du lese mer om de forskjellige kravene

Mye å forholde seg til? Ta kontakt med en rådgiver! De er eksperter på opptakskrav, kravkoder og poenggrenser!