Hopp til hovedinnhold

Mattelærernes tips for en god karakter på eksamen

Eksamensdagen er dagen du endelig skal få vise alt du har lært. Det er også en dag mange gruer seg til. Mattelærerne Lars Løvstad og Ola Tobias Hafslund har samlet sine beste tips, som kan hjelpe deg på veien til den store dagen. 

1. Les oppgaven nøye

Fokuser på hva oppgaveteksten faktisk spør om. Ikke la deg lure av lange tekstoppgaver med det som kan oppleves som forvirrende tilleggsinformasjon. Prøv å plukk ut de viktige tallene i oppgaven, og skriv ned hva hvert av tallene står for. Da blir det enklere å gå løs på regnestykkene.

2. Fem minutters-regelen

Tiden kan løpe fra deg hvis du stopper opp og tenker for mye på en oppgave du er usikker på. For å unngå dette, bruk maks fem minutter på å finne ut hvilken regnemetode som er riktig. Har du ikke en plan innen fem minutter, gå videre til neste oppgave.

3. Fokuser på det du kan

Begynn alltid med det du kan først, så du sikrer deg poeng! Mange studenter roter bort tiden ved å fokusere på oppgaver som gir få poeng, eller som de ikke forstår. Sørg for at du har et svar på alle oppgavene. Det er alltid mulig å hente poeng, og et blankt svar gir deg garantert ingenting

4. Merk oppgavene underveis

Sliter du mye med en oppgave? Merk den med en penn, gå videre og gi den en ny sjanse igjen senere. Husk at ingen forstår alt med en gang!

5. Hold konsentrasjonen oppe

For å beholde konsentrasjonen gjennom hele eksamen er det viktig å ha med en sunn matpakke. Ha med deg noen grove brødskiver med fristende pålegg, litt oppskåret frukt eller en yoghurt med rosiner, da holder du et jevnt blodsukkernivå. Blir du lei, forstyrret av omgivelsene eller får jernteppe, kan du ta deg en luftepause. Prat med eksamensvakten og tenk på noe annet enn likninger og algebra i noen minutter.

6. Før du leverer

Se over svarene dine, og dobbeltsjekk gjerne enda en gang at du faktisk svarer på det oppgaven ber om. Bruk kalkulatoren for å se at alle utregninger på del to stemmer. Slurvefeil er unødvendig, spesielt på eksamen.

Vi ønsker deg lykke til på eksamen!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift