Hopp til hovedinnhold

Lær god studieteknikk 📚

Med god planlegging og riktig studieteknikk blir studiehverdagen enklere. Her gir Sonans-lærer Andreas Stormo deg sine fem beste tips. 

1.Planlegg godt - og senk skuldrene

Få oversikt over hva du må gjøre og hvor mye tid du har til rådighet. Lag deg en studieplan i kalenderen din, så kan du senke skuldrene. Dersom det er realistisk er det lurt å gå inn for å ligge en uke foran til en hver tid. Husk å også legge inn fritid og hyggelige ting i kalenderen! 

God oversikt og en plan kan redde deg fra å bli en "dårlig kompis" og fra dårlige studievaner. Ved å fylle kalenderen med både studier og fritid vet du hva du kan si ja til, når du må prioritere studiene og unngår å få dårlig studieprogresjon.   

Samtidig er det sånn at livet skjer, og du vil ikke alltid kunne følge kalenderen din til punkt og prikke, men planen din gir deg noe å falle tilbake på og gjør det lettere å finne ut hvor mye du eventuelt ligger bak skjema. 

Lærer Andreas

2.Vær aktiv 

Å være aktiv i studiesammenheng innebærer å snakke og skrive om fagstoffet. En typisk felle er at du får "input" hele semesteret og "output" først på eksamen. Da er det for sent! Dette resulterer i den klassiske «kunne mer enn du fikk vist». Dette kan unngås ved å snakke og skrive om fagstoffet; i undervisningen, i kollokviegruppen, i oppgaver og i notater. 

Vær aktiv i undervisningen.

Hva med å lage en liste med quizspørsmål underveis i timen? Så kan du overraske kollokviegruppa eller deg selv med quiz neste uke. Eller du kan skrive notater i form av spørsmål som du svarer på etter timen. Den klassiske "still mange spørsmål underveis" har heller ikke gått ut på dato. 

Med en post-it-blokk kan du enkelt lage dine egne "flash cards": Skriv fagbegreper på den ene siden og definisjoner på den andre. Det er en fin måte å unngå å bli passiv i undervisningen på. Det finnes også en rekke apper for flash cards, som Anki og Quizlet. 

Vær aktiv etter undervisningen også, gjerne rett etter – mens jernet er varmt. Gå over notatene dine og konkretiser stoffet rett etter timen, før «huskevinduet» lukkes.  

Skaff deg en kollokviegruppe

En kollokviegruppe er en god arena for "output" av fagstoffet. Kollokviegruppen bør bestå av to til fem personer, ikke flere. Ulikt nivå og ambisjoner i gruppa er helt greit. De svakeste får hjelp, de sterkeste får selvtillit. Begge deler er viktig på eksamen! Legg gjerne opp til en konkret aktivitet når dere møtes, for eksempel quiz. Slik unngår dere at tiden kun brukes til å lufte usikkerheter. 
 

Perfeksjoner notatene dine

Lekre notater er motiverende i seg selv! Skriv om kladden din med farger, bilder og tegninger. Tar du notater for hånd? Prøv Cornell-metoden: Del et A4 ark i 3: en smal marg til venstre hvor du skriver fagbegreper, i resterende felt til høyre skriver du definisjoner. På bunn av arket lager du en boks for ditt eget sammendrag og refleksjoner. Foretrekker du å notere på PC er Notion, OneNote og Notability gode apper for å systematisere og organisere notatene dine.

 

3. Ujevn repetisjon - lærerens beste tips

Repeter fagstoffet med økende mellomrom fremfor jevne, slik flytter du informasjon fra korttids- til langtidsminnet. Første økt tar du rett etter undervisningen, deretter øker du intervallene med 1-2 dager til du kjenner at det sitter. Legg disse repetisjonsøktene i kalenderen din. Benytter du denne teknikken får du et bevisst forhold til repetisjon og motvirker dalende hukommelse.
 

4. Arbeidsro

Det er viktig å fjerne distraksjoner slik at tiden du har satt av i kalenderen brukes effektivt og du kommer i mål med progresjonsplanen din. Et godt tips kan være å sette mobilen i flymodus, eller lage regler for deg selv som at du ikke får scrolle på mobilen før kapittelet er ferdig. Du kan også utfordre deg selv til å være den siste som forlater lesesalen i dag. Det finnes også apper som kan hjelpe deg å holde fokus som for eksempel "Pomodoro". 

 

5.Variasjon 

Du vil neppe finne en studieteknikk som fungerer til alt. Det siste tipset er dermed "variasjon". Hva skal til for at du lærer deg dette pensumet?

Fordypning

Oppsøk flere kilder hvis du føler behovet for mer kjøtt på beinet. Blir du veldig god på én ting smitter selvtilliten over på resten av pensum. 

Hukommelse

Tren opp hukommelsen med flash cards, huskeregler, repetisjon og oppgaver.

Forståelse

Lag gjerne grafer, sammendrag, praktiske eksempler og tankekart. Kanskje glemmer du fordi du ikke forstår? Du må lokalisere problemet og finne metoden som fungerer best for deg. 

Refleksjon

Hva forventes på eksamen? Hva er vanlige eksamensoppgaver? Evaluer deg selv: står innsatsen din i forhold til målet ditt? Ikke lov deg selv urealistiske ting, som «å lese hele søndagen», da vil du bare skuffe deg selv og psyke deg selv ned.