Friår eller tilleggspoeng?

Er du skolelei, og mangler motivasjon for å sette deg på skolebenken igjen? Da kan et friår med jobb og reise være godt for å lade batteriene. Bare pass på at du ikke sitter igjen med et hull i CV-en din!

Det er kanskje ikke så fristende å tenke over hva du skal bli «når du blir stor» midt i siste semester på videregående skole? Du er opptatt med andre viktige ting i livet ditt. Du planlegger kanskje russefeiringen, gleder deg til sommerferien, søker sommerjobb og leser til eksamen. Plutselig går tiden veldig fort, og fristen for opptak til høyere utdanning nærmer seg med stormskritt.

Tilleggspoeng

Du blir nødt til å gjøre noen viktig valg raskt. Foreldrene dine har allerede mast en god stund, og har sine klare meninger om hva du bør gjøre. Du kjenner at du er lei hele greia før du har ofret det en tanke. Men det som er viktig å tenke på før man tar et jobbår, er at dette ikke gir deg tilleggspoeng, som mange sårt trenger for å komme inn på ønsket studie i ettertid.

Her finner du tre valg som kan gi deg litt pusterom, samtidig som du får to tilleggspoeng. Det viktig å merke seg at man kun får tilleggspoeng for én av disse alternativene, slik at du maks kan få to tilleggspoeng – selv om du gjennomfører flere av alternativene under.

Tilleggspoeng for folkehøgskole

Du får to tilleggspoeng for å fullføre et år på folkehøgskole. Det som er viktig å huske på er at du må ha minst 90% oppmøte, for at dette året skal regnes som gyldig.

Det er derfor superviktig at du velger en linje og en skole som du kommer til å trives med. Mange gode vennskap og tanker om framtiden har tid til å utvikle seg mens du fullfører dette året, og du kan søke Lånekassen for å dekke det folkehøgskolen koster.

Tilleggspoeng for militærtjeneste

Du får to tilleggspoeng for å fullføre førstegangstjenesten i militæret. For å få tilleggspoengene er det viktig at du fullfører hele tjenesten.

Du har også krav på tilleggspoengene dersom du fullfører befalsskolen, sersjantkurs, FN-tjeneste, eller fulført seks måneders førstegangstjeneste med overføring til Heimevernet.

Tilleggspoeng for årsstudium

Du får også to tilleggspoeng for å fullføre et årsstudium. Årsstudiet må bestå av 60 studiepoeng. Fullfører du kun 30 studiepoeng vil du få ett poeng i stedet for to.

Det som er flott med årsstudium, er at du kan studere hva du vil uten at det trenger å være med tanke på drømmejobben. Du kan fordype deg i musikkvitenskap, eller historie om det er det du er interessert i.

Mange årsstudium er åpne. Det vil si at alle med generell studiekompetanse kommer inn uansett hvilket snitt du har

 

Ida Brattbakk

Rådgiver og karriereveileder
Sonans Trondheim

Kommentarer

Hei!
Hvis man går et årsstudium og får poeng, vil man da i tillegg få de to alderspoengene som vanlig?

Hei Emilie,

Fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år. Dersom du fyller 20 eller mer det året du skal søke, så får du alderspoeng pluss evt 2 tilleggspoeng for et ferdig årsstudium.

Hilsen,

Anne Brit.

Hei!
Hva om man går årsstudium i og dropper ut etter 1. semester, vil man få 30 studiepoeng da eller må man fullføre hele årsstudiumet for å få 60 studiepoeng

Du får studiepoeng for det du har fullført og tatt eksamen i. Tok du et fulltidssemester og bestod alle eksamener det semesteret på en høgskole, så bør du har fått 30 studiepoeng. Du kan be høgskolen eller universitetet å gi deg en utskrift på dette. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei, får man årsstudiumpoeng selvom man ikke består eksamen?

Hei Lida, 

Du får kun studiepoeng for eksamener du har bestått. 

Hilsen,

Anne Brit

Hei! I år manglet jeg dessverre 0.40 poeng for å komme inn på studiet jeg ønsket meg å havnet i nr 80+ i kø..
dessverre har jeg nå også maks alderspoeng da jeg har fylt 24. Hva gjør jeg nå?
Setter stor pris på svar 😊

Hei Julian,

Jeg anbefaler deg å booke en time til en av våre rådgivere. Da kan du få en vitnemålsanalyse, hjelp til utregning av poeng, se på krav til studiested og sammen skissere opp forslag til hva du kan gjøre. Det er vanskelig ut i fra den informasjonen og si hva den beste løsningen er. 23/5 regelen kan også muligens være relevant, men det kan en rådgiver hjelpe deg med. 

Lykke til!

Hilsen,

Anne Brit. 

Hei.
Hvis jeg tar 1 år årsstudium, da får jeg 2 tilleggspoeng, men får jeg også alderspoeng? jeg har allerede 2 alderspoeng, betyr det da at hvis jeg tar årsstudium, så har jeg 6 tilleggspoeng totalt?

Hei Arman,

Alderspoeng og tilleggspoeng opptjenes separat. Så lenge du består hele årstudium (60 studiepoeng), så får du 2 tilleggspoeng for det. Fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år (maks 8 alderspoeng).

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Har planer om å ta et årstudium for å samle inn poeng for å nå opp til kvoten rett etter videregående. Går jeg fortsatt under førstegangskvota eller på ordinær?

Hei Inger!

I kvote for førstegangsvitnemål får du ikke med eventuelle tilleggspoeng, alderspoeng, nye fag eller fag som du har forbedret etter videregående. Dette får du bare med i ordinær kvote.

Så hvis du ønsker å bruke tilleggspoengene så må du konkurrere i ordinærkvote.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei, hvis jeg årsstudium nå til høst, og fullfører ett år, vil jeg få 2 poeng, men hvis jeg tar ett år til med årsstudium, vil jeg få 2 poeng til?

Hei Nastaran,

Du får maks 2 tilleggspoeng for årstudium, altså 60 studiepoeng. Du vil da ikke få flere tilleggspoeng for flere årstudium eller bachelor/master. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans

Hei
Jeg går et årsstudium nå og får totalt 60 studiepoeng. Jeg lurer på hvordan man dokumenterer disse poengene og hvilket andre dokumentasjoner du må laste opp for å få tilleggspoeng og aldrerspoeng. Jeg fyller 20 år neste gang jeg skal søke. Får jeg to aldrerspoeng automatisk det året jeg fyller 20, eller må dette også dokumenteres. Og en siste ting er om jeg kan bruke det elektroniske vitnemålet som ble lastet opp da jeg søkte rett etter vgs eller må jeg laste opp noen andre vitnemål som bekrefter at jeg har gått vgs og tatt ett årsstudium?

Hei,

Når du søker via Samordna Opptak så kan du se om karakterene dine fra studie ligger inne i søknaden. Dersom de ikke gjør det, så må du laste karakterutskriften opp selv. De karakterene fra VGS som du allerede har lastet opp skal fortsatt ligge der. Alderspoeng må du ikke regne ut selv. 

HIlsen,

Anne Brit, Sonans.

Hvis jeg søker meg inn på bachelor-studie og fullfører et år og består eksamen og alt, men dropper ut etter det ene året, får jeg 2 studiepoeng da, selvom det ikke er et årsstudium?

Hei Siri,

Ja, det funker helt fint med et bachelor-studie - det viktigste er studiepoengene du oppnår. 

Dersom du dokumenterer 60 studiepoeng (20 vekttall) eller mer, vil du få 2 tilleggspoeng. Dersom du dokumenterer mellom 30 og 59 studiepoeng (10-19 vekttall), vil du få 1 tilleggspoeng. 

Hilsen,

Anne Brit. 

Hei, vurderer å studere psykologi 6 års studium. Jeg går forsatt på videregående men det er stor risiko for at jeg ender opp med 50 poeng i utgangspunktet. Vet jeg kan få 10 poeng ekstra i tilleg (8 fra alder og 2 fra årstudium), kunne jeg ha tatt opp fag fra videregående for å forbrede poengene mine?

Hei Neal,

Du kan ta opp fag og forbedre studiepoeng også. Anbefaler at du tar kontakt med en rådgiver for å se hvordan du raskest og best mulig kan oppnå målet ditt.

Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Hei! Jeg har går et år på folkehøyskole nå og får da 2 tilleggspoeng, men neste år tenker jeg å ta et årsstudium. Det jeg lurer på er om jeg får 2 tilleggspoeng for årsstudiumet i tillegg (Til sammen 4 tilleggspoeng), eller regnes dette også som at man kun Max får 2 tilleggspoeng for både årsstudium og folkehøyskole.

Hei Malin,

Du kan kun få to tilleggspoeng totalt. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei. Går et årsstudium nå og har så langt samlet 30 studiepoeng. Har bestemt meg for å droppe én av eksamenene jeg har dette semesteret, slik at jeg sitter igjen med 50 studiepoeng. Får jeg kun 1 poeng da, eller vil jeg få 1,65 (ca) poeng?

Hei Jenny,

Du får kun ett poeng, ja. Du må ha 60 studiepoeng for å oppnå 2 tilleggspeong. 

HIlsen,

Anne Brit, Sonans.

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-