5 spørsmål om 23/5-regelen

Vi får mange spørsmål om 23/5-regelen. Det er ikke er så rart, den kan være vanskelig å forstå. Her er de fem vanligste spørsmålene vår rådgiver, Solveig, får. 

Hvorfor kalles regelen 23/5?

– Regelen heter 23 fordi du må fylle 23 det året du søker opptak til høyere utdanning, og 5 fordi du skal kunne vise til 5 år med praksis. Hvis du oppfyller disse kravene, trenger du bare 6 fag for å få generell studiekompetanse: Norsk, matematikk, naturfag, historie, samfunnsfag og engelsk.

Jeg fyller 23 neste år. Må jeg vente et år med å ta opp fag?

– Neida, du kan ta opp fagene nå. Det er ingen øvre, eller nedre, aldersgrense for å studere på Sonans, men du må oppfylle alderskravet når du senere skal søke høyere utdanning med 23/5-regelen. Du må altså være 23 eller eldre når du søker høyere utdanning.

Solveig, rådgiver
Solveig, rådgiver ved Sonans nettstudier
 

Jeg har bare jobbet deltid, men i mange år. Kan jeg bruke 23/5-regelen da?

– Ja, det kan du! To år i en 50%-stilling vil regnes som ett fullverdig år. Både videregående skole, militæret, folkehøyskole, omsorg for egne barn og læretid er eksempler på hva som kan telle som praksis. Praksisen trenger altså ikke være relatert til det du vil studere videre.

Går det an å ha jobb ved siden av studiene?

Vi har flere studenter som balanserer studier med jobb og famile. Dersom du ikke får timeplanen til å gå opp, kan nettstudier være et fint alternativ. Det er fleksibelt, og du kan studere når og hvor du vil.

Må jeg ta alle fagene? Jeg tror jeg har noen av de fra før...

Du trenger ikke ta opp fag du allerede har bestått, men kan selvsagt ta de på nytt dersom du vil forbedre karakteren. Du må også sjekke at du har nok årstimer til å få faget på vitnemålet. Hvis du ønsker det kan du legge til poenggivende fag som språk og realfag. Du kan også endre på matten. Er du usikker på hvilke fag du mangler, kan du bestille en gratis rådgivingstime hos oss. Vi hjelper deg med å regne ut snitt og planlegge studiene dine.

Kontakt oss gjerne dersom noe er uklart. Her får du oversikt over 23/5-pakken vår:

Les mer om 23/5-pakken

Du finner også mye informasjon om 23/5 regelen på Samordna Opptak sine sider

Kommentarer

Hei, jeg har gått to år på skole( yrkesfag) TIP første året, kjemi og prosess andre året, har nå vært to år i lære. Skal fortsette å jobbe et år til der jeg går i lære, har da tilsammen 5 år (studie + læretid + et år jobb) fyller 23 år det året jeg er ferdig. Oppfyller jeg kravene til 23/5 regelen da? Vil det da si at jeg kan søke på høyere utdanning neste år?
På forhånd takk for svar! :)
Mvh Julie

Hei Julie!

Du vil ha tilstrekkelig antall års erfaring, men mangler noen årstimer på fagene dine for å kunne søke med 23/5-regelen. Fagene du mangler er de samme som påbygg for fagbrev.

Når du har tatt dette, kan du søke høyere utdanning på bakgrunn av 23/5-regelen, eller hele vitnemålet ditt. Ta med deg karakterene dine, så kan en rådgiver  hos oss hjelpe deg å finne ut hva som er mest lønnsomt for deg. 

Vh Anette, rådgiver

Hei, er 25 år å vurderer å studere. Eneste problemet mitt er at da jeg gikk 3vgs påbygg strøk jeg i 3 fag. Norsk, matte og valgfag. Jeg lurer veldig på hva som skiller 23/5 regelen og en vanlig studiekompetanse? For at jeg skal kunne brukte 23/5 må jeg ta opp fagene jeg strøk i da jeg gikk påbygg og da har jeg vanlig studiekompetanse. Så da i teorien må du ha studiekompetanse for å bli godkjent til 23/5 regelen som igjen gir deg studiekompetanse? Er det noe jeg ikke har fått med meg?

Hei Håvard!

Du må nok ta opp norsk og matte, men valgfag slipper du om du skal bruke 23/5-regelen. Karaktersnittet ditt regnes da på bakgrunn av engelsk, norsk, matte, naturfag, historie og samfunnsfag.

Ta gjerne med karakterene dine til en rådgivningstime hos oss, så får du nærmere informasjon. Rådgiveren kan også svare deg på hvilken matte du må ha for å få generell studiekompetanse. Hvis du har gått påbygg, er det vanligste Matte 2P-Y

Vh Anette, rådgiver

Hei! Jeg skal søke gjennom 23/5 regelen.
Jeg har gått første året på VGS og tatt resten på Sonans.
Trenger jeg attest fra skolene for å søke eller er det nok med kompetansbeviset?

Hei Aurora!

Du trenger ikke annen dokumentasjon for skoleårene enn kompetansebevis. Pass på at du har tilstrekkelig dokumentasjon fra arbeid og/eller skole for å dekke femårskravet. 

Vh Anette, rådgiver

Hei!
Jeg er 26 år har nå tatt realfagene som kreves for å komme inn på medisin (Kjemi 1, Kjemi 2, S1, S2 og Fysikk) har i tillegg IT, og Biologi 1 og 2. Kan også framvise 30 studiepoeng. Har jobbet deltid de siste 8 årene. Når det kommer til arbeidserfaring, regnes det ut i fra stillingsprosenten eller ant timer totalt man har jobbet i løpet av tidsrommet det er snakk om? Kan jeg med dette søke gjennom 23/5?

Hvis sttesten eller kontrakten din viser antall timer, kan dette regnes om til stillingsprosent. Eksempelvis kan to år med 50% stillling regnes som et år fulltid. Hvis du er usikker på om du har tilstrekkelig arbeidserfaring, kan du enten kontakte en av våre rådgivere eller opptakskontoret ved den høgskolen/universitetet du skal søke ved. Papirer bør alltid fremlegges ved vurdering av genrell studiekompetanse. 

Vennlig hilsen

Anette, rådgiver

Jeg vurderer utdannelse som førskolelærer. Jeg har ingen videregående( 1 år på allmennfag) Men hjemme med barn i nesten 5 år og i praksis gjennom nav i en barnehage( pga kneskade så måtte jeg finne på noe annet enn de jobbene jeg har hatt). Hvordan er det med utdannelse da? Hva trenger jeg?

Hei Miriam, 

For å komme inn på førskolelærer utdannelse så må du ha generell studiekompetanse  på plass. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss på telefon eller ved å booke en gratis rågiving  (dette kan også gjøres digitalt), slik at vi kan gå gjennom det du har fra før og finne den beste løsningen for deg. 

Teller lærling i de fem årene?

Hei Selvi,

Ja - læretid i bedrift teller som arbeidspraksis, men må dokumenteres med attest. Les mer her: https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse/23-5-regelen/index.html

Hilsen, 

Anne Brit, Sonans. 

 

Hei!
Jeg har tatt første VGs og droppet ut av andre klasse to ganger. jeg er i arbeidspraksis nå og ønsker å fullføre VGs slik at jeg kan ta studier, jeg er 21-år (fyller snart22) og lurer på om det vil være mulig for meg å vente ut til jeg er 23 og fullføre VGs med 23/5 reglen

Hei Julia,

For få generell studiekompetanse med 23/5 regelen så må du dokumentere at du har fullført og bestått de 6 studiekompetanse fagene. Du må også kunne dokumentere minst 5 års arbeidspraksis og/eller utdanning. Vi anbefaler at du snakker med en rådgiver for å lage en plan som du kan følge og som går gjennom dokumentasjonen din med deg. De kan gi deg en konkret tilbakemelding om hva du må gjøre for oppfylle kravene. 

Masse lykke til!
Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Hei.
Jeg har tatt omskolering gjennom voksenopplæringen. Jeg har tatt kontor og administrasjonsfaget +fellesfagene. Før dette var jeg i fast jobb 100% i 11år. Oppfyller jeg kravene for 23/5 regelen?

Hei Linda,

Du oppfyller kravene for å kunne ta opp fag med 23/5 regelen. Dersom du lurer på om du oppfyller kravene til generell studiekompetanse, så bør du snakke med rådgiver  som kan gå gjennom de studiene du har tatt og gi deg råd om hvilke studiekompetansefag du må evt ta opp for oppfylle kravene til generell studiekompetanse. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei

Jeg er en jente på 24 år som har fullført videregående (generell studiekompetanse). I tillegg har jeg jobbet frivillig 2 år. Jeg har også jobbet som vikar i sykehjem (2 år). Jeg har dårlige karakterer fra vgs ,og ønsker å ta opp alle de 6 fagene på nytt for å komme meg inn på drømme studiet. Oppfyller jeg kravene for 23\5 regelen?

Mvh Nasrin

Hei Nasrin,

Hvis du har fullført VGS og bestått alt i de tre årene, og kan i tillegg dokumentere at du har jobbet tilsvarende 100% stilling i 2 år, så oppfyller du 5 års kravet ill 23/5 regelen. Jeg anbefaler at du går gjennom dokumentasjonen med en rådgiver for å forsikre at arbeidet du har gjort som frivillig og på sykehjem dekker kravene. Du kan lese mer om dette her: https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse/23-5-regelen/

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei! Jeg er 23 år, blir 24 og tar opp fag for å komme inn på medisin, samtidig så jeg går sykepleien. Jeg går nå 2. året og hvis alt går etter planen tenker jeg å begynne på medisin i 2020. Men det jeg lurer på er om det for meg vil svare seg å ta 23/5 regelen? Og med den kan geografi fortsatt stå selv om det ikke er et krav? Jeg har alt meldt meg opp til eksamen, så lurer på om den kan stå hvis den bedrer snittet mitt? Jeg har regnet litt på det og kom fram til at jeg vil få mer poeng om jeg kan kutte ut spansk, gym og rle. Jeg vil få fullt ut med realfagspoeng. Men, jeg blir bare 26 når jeg søker, så jeg vil da miste to alderspoeng. Hva lønner seg for meg å gjøre?

Hei!
Jeg gikk allmennfaglig påbygging i -98/99, strøk på eksamen i skriftlig sidemål, men har bestått resten av fagene. Er 23/5 regelen en mulighet for meg for å få generell studiekompetanse? Har jobbet 100% stilling fra 1999 til i dag.
Har meldt meg opp til eksamen i november, men har ingen forhåpninger om å stå da det er 20 år siden jeg gikk på skolen.

Du kan fint søke deg inn på høyere utdanning på bakgrunn av 23/5 så lenge du har fullført og bestått de seks studiekompetansefagene, og så lenge du kan dokumentere 5 års arbeidserfaring / praksis. Hvis du har 100 % stilling siden 1999 og frem til i dag høres det ut som du dekker det praksiskravet med god margin. Du kan jo alltid bestille en rådgivningstime for å få hjelp til å se om du har fullført og bestått alle de seks fagene som inngår i 23/5, og evt. hjelp til utregning av snitt opp mot det du skal søke deg inn på.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei, jeg tar 23/5 dette året. Jeg ser at det blir kort tid å fullføre på og lurer på om det kan tas over 2 år?

Hei Elin,

Du kan ta 23/5 fagene over to år, men det vil påvirke støtten fra Lånekassen dersom du ikke studerer på heltid, og så vil du også muligens ikke få den samme pakkeprisen. Bestill en rådgivningstime på din skole, og så kan du og en rådgiver lage en plan for fullføring som passer din hverdag. Lykke til!

Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Hei hvis jeg tar opp et par fag som privatist over 1 år, teller dette da som et år med skole/praksis innenfor 23/5 års regelen?

Hei Robin,

Dersom du studere på heltid i et år så kan det telles mot kravet, med noen forbehold. For å være helt sikker så er det best å ta kontakt med opptakskontoret på skolen du vil på og snakke med de direkte. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-