5 spørsmål om 23/5-regelen

Vi får mange spørsmål om 23/5-regelen. Det er ikke er så rart, den kan være vanskelig å forstå. Her er de fem vanligste spørsmålene vår rådgiver, Solveig, får. 

Hvorfor kalles regelen 23/5?

– Regelen heter 23 fordi du må fylle 23 det året du søker opptak til høyere utdanning, og 5 fordi du skal kunne vise til 5 år med praksis. Hvis du oppfyller disse kravene, trenger du bare 6 fag for å få generell studiekompetanse: Norsk, matematikk, naturfag, historie, samfunnsfag og engelsk.

Jeg fyller 23 neste år. Må jeg vente et år med å ta opp fag?

– Neida, du kan ta opp fagene nå. Det er ingen øvre, eller nedre, aldersgrense for å studere på Sonans, men du må oppfylle alderskravet når du senere skal søke høyere utdanning med 23/5-regelen. Du må altså være 23 eller eldre når du søker høyere utdanning.

Solveig, rådgiver
Solveig, rådgiver ved Sonans nettstudier
 

Jeg har bare jobbet deltid, men i mange år. Kan jeg bruke 23/5-regelen da?

– Ja, det kan du! To år i en 50%-stilling vil regnes som ett fullverdig år. Både videregående skole, militæret, folkehøyskole, omsorg for egne barn og læretid er eksempler på hva som kan telle som praksis. Praksisen trenger altså ikke være relatert til det du vil studere videre.

Går det an å ha jobb ved siden av studiene?

Vi har flere studenter som balanserer studier med jobb og familie. Dersom du ikke får timeplanen til å gå opp, kan nettstudier være et fint alternativ. Det er fleksibelt, og du kan studere når og hvor du vil.

Må jeg ta alle fagene? Jeg tror jeg har noen av de fra før...

Du trenger ikke ta opp fag du allerede har bestått, men kan selvsagt ta de på nytt dersom du vil forbedre karakteren. Du må også sjekke at du har nok årstimer til å få faget på vitnemålet. Hvis du ønsker det kan du legge til poenggivende fag som språk og realfag. Du kan også endre på matten. Er du usikker på hvilke fag du mangler, kan du bestille en gratis rådgivingstime hos oss. Vi hjelper deg med å regne ut snitt og planlegge studiene dine.

Kontakt oss gjerne dersom noe er uklart. Her får du oversikt over 23/5-pakken vår:

Les mer om 23/5-pakken

Du finner også mye informasjon om 23/5 regelen på Samordna Opptak sine sider

Kommentarer

Hei, jeg har gått to år på skole( yrkesfag) TIP første året, kjemi og prosess andre året, har nå vært to år i lære. Skal fortsette å jobbe et år til der jeg går i lære, har da tilsammen 5 år (studie + læretid + et år jobb) fyller 23 år det året jeg er ferdig. Oppfyller jeg kravene til 23/5 regelen da? Vil det da si at jeg kan søke på høyere utdanning neste år?
På forhånd takk for svar! :)
Mvh Julie

Hei Julie!

Du vil ha tilstrekkelig antall års erfaring, men mangler noen årstimer på fagene dine for å kunne søke med 23/5-regelen. Fagene du mangler er de samme som påbygg for fagbrev.

Når du har tatt dette, kan du søke høyere utdanning på bakgrunn av 23/5-regelen, eller hele vitnemålet ditt. Ta med deg karakterene dine, så kan en rådgiver  hos oss hjelpe deg å finne ut hva som er mest lønnsomt for deg. 

Vh Anette, rådgiver

Hei, er 25 år å vurderer å studere. Eneste problemet mitt er at da jeg gikk 3vgs påbygg strøk jeg i 3 fag. Norsk, matte og valgfag. Jeg lurer veldig på hva som skiller 23/5 regelen og en vanlig studiekompetanse? For at jeg skal kunne brukte 23/5 må jeg ta opp fagene jeg strøk i da jeg gikk påbygg og da har jeg vanlig studiekompetanse. Så da i teorien må du ha studiekompetanse for å bli godkjent til 23/5 regelen som igjen gir deg studiekompetanse? Er det noe jeg ikke har fått med meg?

Hei Håvard!

Du må nok ta opp norsk og matte, men valgfag slipper du om du skal bruke 23/5-regelen. Karaktersnittet ditt regnes da på bakgrunn av engelsk, norsk, matte, naturfag, historie og samfunnsfag.

Ta gjerne med karakterene dine til en rådgivningstime hos oss, så får du nærmere informasjon. Rådgiveren kan også svare deg på hvilken matte du må ha for å få generell studiekompetanse. Hvis du har gått påbygg, er det vanligste Matte 2P-Y

Vh Anette, rådgiver

Hei! Jeg skal søke gjennom 23/5 regelen.
Jeg har gått første året på VGS og tatt resten på Sonans.
Trenger jeg attest fra skolene for å søke eller er det nok med kompetansbeviset?

Hei Aurora!

Du trenger ikke annen dokumentasjon for skoleårene enn kompetansebevis. Pass på at du har tilstrekkelig dokumentasjon fra arbeid og/eller skole for å dekke femårskravet. 

Vh Anette, rådgiver

Hei!
Jeg er 26 år har nå tatt realfagene som kreves for å komme inn på medisin (Kjemi 1, Kjemi 2, S1, S2 og Fysikk) har i tillegg IT, og Biologi 1 og 2. Kan også framvise 30 studiepoeng. Har jobbet deltid de siste 8 årene. Når det kommer til arbeidserfaring, regnes det ut i fra stillingsprosenten eller ant timer totalt man har jobbet i løpet av tidsrommet det er snakk om? Kan jeg med dette søke gjennom 23/5?

Hvis sttesten eller kontrakten din viser antall timer, kan dette regnes om til stillingsprosent. Eksempelvis kan to år med 50% stillling regnes som et år fulltid. Hvis du er usikker på om du har tilstrekkelig arbeidserfaring, kan du enten kontakte en av våre rådgivere eller opptakskontoret ved den høgskolen/universitetet du skal søke ved. Papirer bør alltid fremlegges ved vurdering av genrell studiekompetanse. 

Vennlig hilsen

Anette, rådgiver

Jeg vurderer utdannelse som førskolelærer. Jeg har ingen videregående( 1 år på allmennfag) Men hjemme med barn i nesten 5 år og i praksis gjennom nav i en barnehage( pga kneskade så måtte jeg finne på noe annet enn de jobbene jeg har hatt). Hvordan er det med utdannelse da? Hva trenger jeg?

Hei Miriam, 

For å komme inn på førskolelærer utdannelse så må du ha generell studiekompetanse  på plass. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss på telefon eller ved å booke en gratis rågiving  (dette kan også gjøres digitalt), slik at vi kan gå gjennom det du har fra før og finne den beste løsningen for deg. 

Teller lærling i de fem årene?

Hei Selvi,

Ja - læretid i bedrift teller som arbeidspraksis, men må dokumenteres med attest. Les mer her: https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse/23-5-regelen/index.html

Hilsen, 

Anne Brit, Sonans. 

 

Hei!
Jeg har tatt første VGs og droppet ut av andre klasse to ganger. jeg er i arbeidspraksis nå og ønsker å fullføre VGs slik at jeg kan ta studier, jeg er 21-år (fyller snart22) og lurer på om det vil være mulig for meg å vente ut til jeg er 23 og fullføre VGs med 23/5 reglen

Hei Julia,

For få generell studiekompetanse med 23/5 regelen så må du dokumentere at du har fullført og bestått de 6 studiekompetanse fagene. Du må også kunne dokumentere minst 5 års arbeidspraksis og/eller utdanning. Vi anbefaler at du snakker med en rådgiver for å lage en plan som du kan følge og som går gjennom dokumentasjonen din med deg. De kan gi deg en konkret tilbakemelding om hva du må gjøre for oppfylle kravene. 

Masse lykke til!
Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Hei.
Jeg har tatt omskolering gjennom voksenopplæringen. Jeg har tatt kontor og administrasjonsfaget +fellesfagene. Før dette var jeg i fast jobb 100% i 11år. Oppfyller jeg kravene for 23/5 regelen?

Hei Linda,

Du oppfyller kravene for å kunne ta opp fag med 23/5 regelen. Dersom du lurer på om du oppfyller kravene til generell studiekompetanse, så bør du snakke med rådgiver  som kan gå gjennom de studiene du har tatt og gi deg råd om hvilke studiekompetansefag du må evt ta opp for oppfylle kravene til generell studiekompetanse. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei

Jeg er en jente på 24 år som har fullført videregående (generell studiekompetanse). I tillegg har jeg jobbet frivillig 2 år. Jeg har også jobbet som vikar i sykehjem (2 år). Jeg har dårlige karakterer fra vgs ,og ønsker å ta opp alle de 6 fagene på nytt for å komme meg inn på drømme studiet. Oppfyller jeg kravene for 23\5 regelen?

Mvh Nasrin

Hei Nasrin,

Hvis du har fullført VGS og bestått alt i de tre årene, og kan i tillegg dokumentere at du har jobbet tilsvarende 100% stilling i 2 år, så oppfyller du 5 års kravet ill 23/5 regelen. Jeg anbefaler at du går gjennom dokumentasjonen med en rådgiver for å forsikre at arbeidet du har gjort som frivillig og på sykehjem dekker kravene. Du kan lese mer om dette her: https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse/23-5-regelen/

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei! Jeg er 23 år, blir 24 og tar opp fag for å komme inn på medisin, samtidig så jeg går sykepleien. Jeg går nå 2. året og hvis alt går etter planen tenker jeg å begynne på medisin i 2020. Men det jeg lurer på er om det for meg vil svare seg å ta 23/5 regelen? Og med den kan geografi fortsatt stå selv om det ikke er et krav? Jeg har alt meldt meg opp til eksamen, så lurer på om den kan stå hvis den bedrer snittet mitt? Jeg har regnet litt på det og kom fram til at jeg vil få mer poeng om jeg kan kutte ut spansk, gym og rle. Jeg vil få fullt ut med realfagspoeng. Men, jeg blir bare 26 når jeg søker, så jeg vil da miste to alderspoeng. Hva lønner seg for meg å gjøre?

Hei!
Jeg gikk allmennfaglig påbygging i -98/99, strøk på eksamen i skriftlig sidemål, men har bestått resten av fagene. Er 23/5 regelen en mulighet for meg for å få generell studiekompetanse? Har jobbet 100% stilling fra 1999 til i dag.
Har meldt meg opp til eksamen i november, men har ingen forhåpninger om å stå da det er 20 år siden jeg gikk på skolen.

Du kan fint søke deg inn på høyere utdanning på bakgrunn av 23/5 så lenge du har fullført og bestått de seks studiekompetansefagene, og så lenge du kan dokumentere 5 års arbeidserfaring / praksis. Hvis du har 100 % stilling siden 1999 og frem til i dag høres det ut som du dekker det praksiskravet med god margin. Du kan jo alltid bestille en rådgivningstime for å få hjelp til å se om du har fullført og bestått alle de seks fagene som inngår i 23/5, og evt. hjelp til utregning av snitt opp mot det du skal søke deg inn på.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei, jeg tar 23/5 dette året. Jeg ser at det blir kort tid å fullføre på og lurer på om det kan tas over 2 år?

Hei Elin,

Du kan ta 23/5 fagene over to år, men det vil påvirke støtten fra Lånekassen dersom du ikke studerer på heltid, og så vil du også muligens ikke få den samme pakkeprisen. Bestill en rådgivningstime på din skole, og så kan du og en rådgiver lage en plan for fullføring som passer din hverdag. Lykke til!

Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Hei hvis jeg tar opp et par fag som privatist over 1 år, teller dette da som et år med skole/praksis innenfor 23/5 års regelen?

Hei Robin,

Dersom du studere på heltid i et år så kan det telles mot kravet, med noen forbehold. For å være helt sikker så er det best å ta kontakt med opptakskontoret på skolen du vil på og snakke med de direkte. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei, jeg lurer på om jeg må ha 1P og 2P for å bruke 23/5 regelen, eller om jeg kan bruke 1P-Y og 2P-Y fra videregående?

Hei SIgurd,

Minstekravet til matematikk i 23/5 er 224 årstimer. Dersom du har fullført og bestått 1PY+2PY på vgs, og er fornøyd med karakterene, trenger du ikke ta 1P+2P. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei!
Jeg er ei jente på 24 år. Jeg har jobbet i butikk siden jeg var 19. Telles dette som gyldig erfaring for å oppfylle 23/5-regelen?

Hei Aurora Emilie,

Dersom du har jobbet 100% i 5 år så kan dette telle som praksis. Hvis du har fullført VGS på normal tid så telles det som 3 av de årene. Da trenger du bare 2 år med praksis. Dersom du vet hvor du har lyst til å søke så er det best å ta kontakt med opptakskontoret til skolen og høre med de om din bakgrunn oppfyller kravene.

Hilsen,

Anne Brit

Hei!
Jeg sluttet på skole etter å ha fullført Vg1. Etter det har jeg jobbet ca 80% stilling i tilsammen 4, 5 år, men forskjellige jobber og pause mellom hver jobb (i en periode på 6 år). Hvor mye praksis mangler jeg for å få 23/5 regelen? 😊

Hei Sunniva, 

Det er litt vanskelig ut i fra dette å si helt sikkert. Hvis du vet hvor du vil søke så er det beste å ta kontakt med opptakskontoret på skolen og ha dem gå gjennom papirene dine for å se om du oppfyller kravene til 23/5. 

HIlsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei,
Jeg gikk VGS før kunnskapsløftet og hadde 1MX (5 timer i uka). Fullførte kun de to første årene på media, og har tatt opp norsk, historie og naturfag som privatist i ettertid. Vil jeg måtte ta opp mer matte for å kvalifisere til 23/5?

Hei Kristian,

Dersom du bestod 1MX så skal det i prinsippet dekke kravene til matte under 23/5. Dersom du må ta den opp så må du ta matematikk tilsvarende to år, f.eks 1P+2P. For å være helt sikker så tar du kontakt med opptakskontoret på skolen du ønsker å søke på. Lykke til!

Hilsen,
Anne Brit, Sonans. 

Hei, vurderer å ta opp fag til medisinstudiet. Jeg har generell studiekompetanse fra videregående, deriblant 1T matematikk og alle realfagene. Jeg skal ta opp fag gjennom 23/5 regelen. Har ikke P matte fra før. Kan jeg ta 1P, eller må jeg ta 1T? Må jeg isåfall ta både 1P og 2P? Jeg tenkte å søke med den nye 1P karakteren, og ikke søke med 1T karakteren fordi 1P er visst enklere.

Hei Lilly,

Uten å se på papirene dine så er det veldig vanskelig å gi en riktig anbefaling siden det finnes mange mulige kombinasjoner av matte. For å dekke mattekravene så må du ha tatt to mattefag. Så hvis du kun har 1T eller 1P, og ikke noe mer matte så er ikke det nok. Ta kontakt med en rådgiver, og ta med deg karakterene dine fra videregående. De kan veilede deg med tanke på fagvalg for å komme inn på medisin.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei,
ser at omsorg for barn medregnes under krav om praksis i 23/5 regelen. Kan omsorg for barn dekke opp for alle 5 årene? Jeg har to barn, hvor eldste er 5,5 år. Men mener å ha lest en gang at barn gir "dekning" for max 1 år.. ?

Mvh Eva

Hei Eva,

Det er litt varierende praksis på dette ved forskjellige opptakskontor. Samordna Opptak spesifiserer ikke hvor mange år det kan dekke. Vi veileder stort sett at du kan få maks ett år. Noen ganger så kan du også få ett år per barn. For å være helt sikker så må du kontakte opptakskontoret til skolen du ønsker å begynne på.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Jeg har 3 timers matte fra videregående,må jeg ta opp matte for å kunne søke skole eller finnes det en annen måte å få søkt på?

Hei Anniken,

Det er litt vanskelig å vite ut i fra den informasjonen du har oppgitt. På vitnemålet så står det om du oppfyller kravene til generell studiekompetanse. Dette trenger du får å søke høyere utdanning. På enkelte andre studier er det  også flere krav til fag. Ta kontakt med en rådgiver så kan de gå gjennom vitnemålet ditt sammen med deg, og gi deg en anbefaling på hva du må ta opp for å komme inn på det studie du ønsker. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

 

Hei! Jeg har gått vgs1 og vgs2 beg gikk vgs3 til februar før jeg slutta grunnet min psykiske helse.. vil det regnes som 2 1/2 år med 100% utdanning i følge regelen?

Mvh Kristine

Hei Kristine,

Har du bestått enkeltfag på videregående skole blir disse lagt sammen til halve og hele år basert på timetallet i fagene. Fag som ikke er bestått får du ikke uttelling for. 

Fag fra VGS må du dokumentere med vitnemål eller kompetansebevis. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei! Jeg skal søke på studier nå til høsten og vil benytte meg av 23/5-regelen. Må jeg søke om å få den innvilget og er det en evt. tidsfrist?

Hei Amalie,

Du søker bare på helt vanlig måte, og sender inn alt av attester/dokumentasjon + vitnemål/karaktererer. Skolen du søker på vil beregne hva som er mest lønnsomt for deg ut i fra det du har sendt.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei! jeg bestod ikke tysk når jeg gikk på vgs 2 året, men fullførte skolen... Betyr det at jeg ikke får godkjent de 3 årene etter 23/5 regelen? eller får jeg 2 godkjente år ihvertfall?
Etter dette har jeg hatt flere jobber, og gått ett år på folkehøyskole... men har ikke hatt så mye faste stillinger... Har hatt en 56% i ett halv år samtidig som jeg har vært deltid på en annen jobb, mens nå har jeg kun 30 %, men jeg jobber rundt 60%...
Må det være fast stilling? er jo ganske vanskelig å bevise hvor mye jeg har jobbet som ringevikar selv om jeg har jobbet helt opp til 80% kun som dette...

Hei Siri,

Det trenger ikke å være fast stilling - f.eks hvis du jobber 50% i to år, så telles det som et år. Men praksis og utdanning du har, kan ikke overlappe. Folkehøgskole i et år telles som et år. For å få et sikkert svar om du har oppfylt kravene til 5 års praksis så kan du snakke med opptakskontoret ved lærestedet du ønsker å søke på – ta med alle attester. Du kan lese mer detaljer om kravene rundt 23/5 her:

https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse/23-5-regelen/

Er snart 27 år gammel og har lust å bli veterinær. Har vært sammen med mannen min i ni år (vi er gifte siden fire år) og vi har egentlig lyst på å starte familie óg. Jeg har ikke fullført videregående, men har altid vært god i skolen og hatt gode karakterer. De siste årene har vi reist verden runt og hatt diverse arbeid. Er det mulig å gjøre alt på én gang? Jeg veit jo at det blir masse arbeid å ta opp alle fagene og opptak til universitet og sånn, er det mulig å gjøre alt dette OG samtidig få barn? Hva slags hjelp finnes å få?

Hei Katti,

Hvor mye man klarer å balansere er veldig individuelt. Jeg anbefaler at du snakker med en rådgiver slik at du får kartlagt akkurat hvor mange fag du trenger å ta opp, og hvor mye tid det vil ta. 

Hilsen,
Anne Brit, Sonans.

Hei! Jeg søker gjennom 23/5 regelen, men usikker om jeg får innvilget dette. Jeg er alenemor til tvillinger på 4 år, og har vært hjemmeværende med de i to år. Dekker dette 4 år?

Jeg har tidligere gjennomført service og samferdsel, teller dette som to år?

Takk på forhånd!

Hei Ilo,

2 år fullført på videregående teller som 2 år mot praksiskravet. Du får i hvert fall et år mot kravet dersom du er hjemme med barn, men det er litt varierende praksis om akkurat hvor mye du får når du har flere. Ta kontakt med opptakskontoret på skolen du ønsker å søke på og spør de - det er det beste. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei, fyller 23 år nå i mai. Har bestått to år på studiespesialisering, og har jobbet opp til sammen 100% arbeid i ett år. Har etter det gått to år på folkehøgskole (var stipendiat andreåret). Vil dette da si at jeg kvalifiserer for 23/5 regelen? Regnes stipendiat som ett år?

Sider

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-