5 spørsmål om 23/5-regelen

Vi får mange spørsmål om 23/5-regelen. Noe som ikke er så rart, da den kan være litt vanskelig å forstå. Her er de fem vanligste spørsmålene vår rådgiver, Solveig, får. 

Hva heter den regelen egentlig ...? 25/3? 24/7? 22/6?

Du tenker på 23/5-regelen! 23 fordi du må fylle 23 det året du søker opptak til høyere utdanning, og 5 fordi du skal kunne vise til 5 år med praksis. Da trenger du bare 6 fag for å få generell studiekompetanse: Norsk, matematikk, naturfag, historie, samfunnsfag og engelsk.

Jeg fyller 23 neste år. Må jeg vente et år med å ta opp fag?

Neida, du kan ta opp fagene nå. Det er ingen aldersgrense for å studere på Sonans, men du må oppfylle alderskravet når du senere skal søke høyere utdanning med 23/5-regelen.

Solveig, rådgiver
Solveig, rådgiver ved Sonans nettstudier
 

Jeg har jobbet deltid i mange år. Kan jeg bruke 23/5-regelen da?

Det kan du!  To år i en 50 % stilling vil for eksempel regnes som ett år. Videregående skole, militæret, folkehøyskole, omsorg for egne barn og læretid er eksempler på hva som kan telle som praksis. Det trenger altså ikke være relatert til det du tenker å studere videre.

Går det an å ha jobb ved siden av studiene?

Vi har flere studenter som balanserer studier med jobb og famile. Dersom du ikke får timeplanen til å gå opp, kan nettstudier være et glimrende alternativ! Det er fleksibelt, og du kan studere når og hvor du vil.

MÅ jeg ta alle fagene? Jeg tror jeg har noen av de fra før..

Du trenger ikke ta opp fag du allerede har bestått, men kan selvsagt ta de på nytt dersom du vil forbedre karakteren. Du må også sjekke at du har nok årstimer til å få faget på vitnemålet. Er du usikker på hvilke fag du mangler, kan du melde deg på en gratis rådgivingstime hos oss. Vi hjelper deg med å planlegge studiene!

 

Les mer om 23/5-pakken

Skriv ny kommentar