Hopp til hovedinnhold

4 råd til stressmestring

Blir du stresset bare av tanken på å få tid til både skolearbeid, trening, venner og forberedelse til eksamen? Psykologilærer Stian Tangen Hansen ved Sonans Trondheim gir deg fire råd som kan hjelpe deg med å takle stresset og få mindre eksamensangst.

– Husk at stress i seg selv ikke trenger å være negativt. Det kan faktisk være en kilde til utvikling, hvis man klarer å mestre situasjonen. God psykisk helse innebærer at du håndterer en normal mengde stress, løser følelsesmessige utfordringer og opplever glede i hverdagen, forteller Stian.

Han mener det ofte er ubalanse mellom kravene som stilles og kontrollen vi har som skaper følelsen av stress. Her er hans fire råd når du kjenner at stresset er i ferd med å ta overhånd.

Koble av

Gode måter å koble av på er ikke alltid å se timesvis med Netflix-serier eller sovne på sofaen etter skolen. Derimot å “tvinge” kroppen til å tenke på noe annet ved å være i fysisk aktivitet vil hjelpe deg å koble av ordentlig.

Søvn, mat, aktivitet

For å møte stress best mulig er det viktig å prioritere grunnleggende behov. Dette inkluderer nok søvn, gjerne åtte timer hver natt, og et balansert kosthold. Det er viktig med nok fysisk aktivitet, minst en halvtime daglig er anbefalt.

Venner og familie

Å være sammen med familie og venner som man er glad i og stoler på, får deg til å tenke på helt andre ting. Det å oppleve tilhørighet til de vi bryr oss om, vil gjøre oss mindre stresset. Gode vennskap og relasjoner kan være utfordrende å kombinere med en hektisk studiehverdag som krever full konsentrasjon, men er verdt å prioritere i det lange løp.

Lag dagsplaner

Sett av konkrete tidspunkter til skolearbeid, fysisk aktivitet og fritid, da blir det lettere for deg å skille mellom aktivitetene, og du får mindre dårlig samvittighet når du kobler av. Etterhvert vil en tidsplan hjelpe deg å etablere gode rutiner og vaner for skole og fritid, som igjen frigjør kapasitet og resulterer i mindre stress.

 

Lurer du på noe rundt det å være privatist? 

Bestill gratis rådgivning