Hopp til hovedinnhold

23/5-regelen - en skjult mulighet

23/5-regelen er en gylden mulighet for mange som vil ta høyere utdanning. Den kan være litt komplisert å forstå, her kommer en oversikt over det du må vite. Fredrik kom inn på høyere utdanning ved hjelp av 23/5-regelen, slik gikk det da han bestemte seg for å ta opp fag.

— «Skolelei» er kanskje et generelt uttrykk å bruke, men det er veldig beskrivende for hvordan jeg hadde det. Når jeg i tillegg ikke helt visste hva jeg ville studere var det vanskelig å fokusere på skolen. Jeg visste at jeg ville studere, men ikke hvilket studie som kunne holde interessen min oppe, forteller Fredrik.

På forhånd hadde Fredrik lest seg opp på 23/5-regelen. Han visste dermed at han kunne få generell studiekompetanse ved å kun ta opp seks fag fra videregående: norsk, matte, engelsk, historie, samfunnsfag og naturfag.

Dette kreves for å oppnå 23/5-regelen

Regelen heter 23 fordi du må fylle 23 det året du søker opptak til høyere utdanning, og 5 fordi du skal kunne vise til 5 år med praksis. Hvis du oppfyller disse kravene, trenger du bare 6 fag for å få generell studiekompetanse. To år i en 50%-stilling vil regnes som ett fullverdig år. Både videregående skole, militæret, folkehøyskole, omsorg for egne barn og læretid er eksempler på hva som kan telle som praksis. Praksisen trenger altså ikke være relatert til det du vil studere videre.

Usikker på om du oppfyller kravene? Bestill gratis rådgivning her

Gjenvunnet motivasjon

— Jeg tror egentlig motivasjonen min var der hele tiden, men jeg trengte hjelp til å hente den frem. Lærerne på Sonans hadde utrolig mye kunnskap om faget de underviste i. De hadde alltid en anekdote som ledet inn til det vi skulle holde på med, og klarte å vekke interessen sånn.

I prosessen med å ta seks fag på Sonans fant Fredrik motivasjonen igjen. Han gikk ut av Sonans med gode resultater og hadde oppnådd målet om generell studiekompetanse.

På bare 12 uker kan du sitte med et splitter nytt vitnemål i hånden, enklere blir det ikke! Se oversikt over fag her

Du er ikke alene på veien mot vitnemål

Du trenger ikke ta opp fag du allerede har bestått, men du kan selvsagt ta de på nytt om du vil forbedre karakter. Du må også sjekke om du har nok årstimer i faget til å få faget på vitnemålet. Hvis du er usikker på hvilke fag du trenger kan du bestille en gratis rådgivningstime. Vi hjelper deg med å regne ut snittet og planlegge studiene dine.