Sonans Logo
Forsiden/Blogg/

Tre tips fra norsklæreren

Smilende kvinne med briller sitter ved et bord med bøker, laptop og kaffe i et moderne studiemiljø.

Tre tips fra norsklæreren

På videregående skal elever i norskfaget gjennom mange temaer, som for eksempel analyse, retorikk, sjangre og tolkninger. Norsklærerne våre gir sine tips til hvordan du kan få de beste lesevanene allerede i dag, frem til eksamensdagen.

I norskfaget støter man gjerne på mange ukjente ord og formuleringer, som elevene ikke forstår til å begynne med. Språket unge mennesker bruker i hverdagen og språket som brukes i norsk litteraturhistorie er veldig ulikt, og det kan være utfordrende. Derfor kan det være lurt å ta tak i dette først.

1. Lær deg fagbegrepene

For å lykkes med norsk må man kunne en del sentrale fagbegreper. Noen av begrepene vil du nærmest garantert få bruk for, og det er viktig at du blir trygg på disse. I tillegg bør du være trygg på virkemidler som dukker opp nesten uansett sjanger, som:

  • metaforer
  • sammenlikninger
  • allusjoner
  • bokstavrim/allitterasjonsrim
  • enderim
  • besjeling
  • personifikasjon

Fra retorikken er begreper som «etos», «patos», «logos» og «kairos» sentrale, og det er viktig å kunne identifisere hvordan begrepene blir brukt i ulike tekster.

For diktanalyser må du ha kontroll på blant annet begrepene «strofer», «vers», «rimmønster» og «ordvalg». Både på skriftlig og muntlig eksamen kommer du mest sannsynlig til å analysere noveller eller dikt. Da må du for eksempel kunne begreper som:

  • motiv
  • tema
  • budskap
  • oppbygning
  • spenningstopp/klimaks
  • «in medias res»
  • At handlingen er bygget opp kronologisk

Hvis du kan analysere dikt, noveller og retoriske tekster, vil det vanligvis være minst én eller to oppgaver du kan svare godt på til skriftlig eksamen. Hvis du er trygg på analyse, vil du også få mer ut av andre tekster du leser frem mot eksamen.

2. Lag din egen gloseliste

Begynn med å streke under alle ord som du ikke forstår, så slår du opp ordene eller spør læreren hva ordene betyr. Deretter lager du en gloseliste som du pugger, litt som man gjør med spanske og engelske gloser.

Norskfaget har mange uttrykk som det forutsettes at elevene kan. Ved å lære nye ord og uttrykk utvider du ordforrådet ditt, og du vil etter hvert merke at tekstene egentlig er ganske enkle.

Å lage gloser er noe du bør gjøre fra hele pensum, over et helt år. Start derfor tidlig med dette.

3. Husk alt med ett A4-ark

Før eksamen skriver mange av elevene våre stikkord om alle de viktigste emnene i faget på ett A4-ark. Du kan gjerne skrive på begge sider av arket, men ikke bruk mer enn ett ark. Da sitter du til slutt igjen med 12-15 ark, som til sammen oppsummerer mesteparten av pensum, som litteraturhistoriske epoker, språkhistoriske epoker, retorikk, osv.

Med arkene blir det lettere å repetere, og det gir deg en følelse av kontroll over pensum. Puggearkene dekker tre års undervisning, og innehold er enormt mye informasjon!

Husk at med mestringsfølelse kommer også motivasjon.

Lykke til på eksamen!

Mest Leste

Student sitter stresset foran en bærbar PC med klistremerker, holder hodet og ser frustrert ut.

Hvordan bli motivert?

«Jeg er ikke motivert til å lese i dag». OK, da er du motivert til å ligge på sofaen. Men selv det å ligge på sofaen blir kjedelig etter en stund - og du blir motivert til å gjøre noe annet. Motivasjon handler altså om lysten til å gjøre noe.

Matematiske formler skrevet med kritt på en tavle.

Forberedelse gjør mester

Har du lavt snitt i matematikk og skal forbedre karakter som privatist? Et forberedende kurs i matte kan for mange være løsningen før de tar P-, R- og S-matte.

4 råd til stressmestring

Blir du stresset bare av tanken på å få tid til både skolearbeid, trening, venner og forberedelse til eksamen? Psykologilærer Stian Tangen Hansen ved Sonans Trondheim gir deg fire råd som kan hjelpe deg med å takle stresset og få mindre eksamensangst.

Studenter sitter ved et bord og jobber med notater og lærebøker i et lyst klasserom.

Påbygg etter fagbrev

Har du fagbrev eller har gått 3 år yrkesfag på videregående? Dette mangler du for generell studiekompetanse!