Hopp til hovedinnhold

Sonans + Baan Chivit Mai

Helt nord i Thailand, nær grensene til Myanmar og Laos, finner vi en by som heter Chiang Rai. I utkanten av byen ligger et barnehjem som i 20 år har vært drevet av midler fra Sverige og Norge. Der bor det for tiden 43 barn og ungdommer på barnehjemmet som heter Baan Chivit Mai (BCM) – ”Hjem med Nytt Liv”.

Map

Chiang Rai er den nordligste provinsen i Thailand, og ligger langs elver som renner ut i Mekong. Den grenser, fra nord mot sør og med klokken, til Myanmar og Laos, og følgende provinser: Phayao, Lampang, og Chiang Mai.

Stammefolkene i Chiang Rai

I nord-Thailand lever mange forskjellige stammefolk i ytterste fattigdom i små fjellandsbyer. Stammefolkene er ofte ikke statsborgere eller registrert i noen av landene. Dermed er det vanskelig for dem å få godt skoletilbud, arbeid og juridiske rettigheter. Uten utdannelse er veien ut av fattigdommen vanskelig, og for mange blir løsningen prostitusjon og narkotikavirksomhet.

Utdanning – en vei ut av fattigdommen

Sonans støtter arbeidet til BCM ved å motivere ungdommene til å ta høyere utdanning. Dette gjør vi gjennom å tilby utdanningsstipend til de av ungdommene som ønsker å ta videregående allmennfag og deretter gå videre på universitet. Akkurat nå er det tre jenter som har tatt dette valget.

Her kan du bli litt kjent med jentene, som nå går i 2. klasse. Skoledagen er lang – de reiser fra barnehjemmet kl. 7 hver morgen, og er ikke hjemme før rundt kl. 17.30. Deretter er det middag, lekser og rett i seng.

Wilai

Wilai blir 18 år neste måned og kommer i fra stammen Mong. Familien er flyktninger fra Laos. Landsbyen hennes ligger oppi fjellene ved grensen til Laos og har ingen gode skolemuligheter. Familien har livnæret seg ved å dyrke maten sin selv, men det har ikke vært mulig for dem å spare penger. Derfor har foreldrene nå reist til Bangkok og arbeider der for byggefirmaer. Dagslønnen er 300 baht, ca. 60 kroner. Wilai har fire søsken. Eldstebroren har tidligere bodd på BCM og er nå i gang med en bachelor- grad på et universitet. Bror nr. to har bare ungdomsskole, er 20 år, gift med ei jente på 16 år og venter nå barn nummer to. Han arbeider med jordbruk i landsbyen. Lillebroren har nå fått plass på BCM, som Wilai er veldig glad for.

Hun er sikker på at om hun ikke hadde fått skolegang, så ville hun nå vært gift, hatt barn og bodd i landsbyen sin. Hun har nå bodd hos BCM i ti år, og er veldig fornøyd med å ha fått mulighet til god skolegang. Hun drømmer om å bli lærer. Ved hjelp av BCM og nå Sonans er mulighetene store for at hun kan lykkes. Hun uttrykker stor glede over gaven hun har fått og et ønske om at hun kan bruke sin utdannelse til å hjelpe barn som har det vanskelig.

Tip

Tip er 18 år og kommer fra samme landsby som Wilai. Hun har derfor mye av den samme bakgrunnen. Foreldrene hennes bor fremdeles i landsbyen, sammen med Tips yngre søster på fem år. De driver der med dyrking av ris. Tip har også to brødre som begge går på skole. Ingen i slekten hennes har noen gang tatt høyere utdannelse, så det ligger nå et stort forventningspress om at hun skal lykkes.

Tip har oggså bodd hos BCM i 10 år og har tenkt å utnytte den muligheten til å få en god utdannelse og en god jobb. Hun drømmer å bli sykepleier eller politi. Hun stortrives på BCM, selv om hun kan la seg irritere over alle de små masete ”søsknene” der. Det er fine rom, god mat og oppmuntrende ansatte. Hun synes det er lange dager på skolen, og det hender at hun har problemer med motivasjon. Likevel vet hun at hun har fått en gylden mulighet gjennom BCM og Sonans til å få seg en god utdannelse – noe som hennes egen familie ikke har noen mulighet til å gi.

Nahe

Nahe er 17 år og kommer fra et stammefolk som heter Lahu. Denne stammen er opprinnelig fra Kina. Hennes foreldre er gamle, har svært dårlig helse, kan ikke jobbe og tilbringer dagene i landsbyen. En av Nahes eldre søstre tar seg av dem. Nahe er vokst opp i en bambushytte med et bål som komfyr. Alle i landsbyen er svært fattige. Det finnes kun én barneskole der, og hennes foreldrene hadde ingen mulighet til å gi henne økonomisk støtte til videre skolegang.

For seks år siden fikk hun tilbud om å komme til BCM. Det forandret livet hennes. Nå har hun valgt å gå på allmennfaglig linje for deretter å gå videre på universitet for å studere til sykepleier. Aller helst vil hun til Chiang Mai for å studere, der universitetet regnes for å være bedre enn i Chiang Rai. Hun er svært lykkelig over at BCM har hjulpet henne så langt og at Sonans nå ønsker å gi henne økonomisk støtte til videre utdannelse.

BaanChivitMai

Vil du vite mer om BaanChivitMai?
Du finner mer informasjon på thaid.no.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift