Hopp til hovedinnhold

Jonatan gikk fra 2 til 6 i norsk

Etter å ha gått ut av videregående uten vitnemål, følte Jonatan (30) seg utenfor. Selvtilliten hadde fått seg en knekk. På Sonans i Fredrikstad fikk han verktøyene til å komme seg videre.

— Jeg hadde ingen tro på at høyere utdanning var for sånne som meg. Jeg følte meg rett og slett dum, forteller Jonatan.

«Selvfølgelig kan du lære deg matte»

Etter flere år med strøjobber og flytting, bestemte han seg for å ta opp matte. Faget som i mange år hadde vært den store fienden. Resultatet ble så godt at han bestemte seg for å ta fatt på flere fag.

— På Sonans fikk jeg høre: «Jo, selvfølgelig kan du lære deg matte.» Det var som om en nøkkel ble vridd om!

Ble inspirert av rektor

Etter ett år på Sonans i Oslo var Jonatan på besøk hos familien i Fredrikstad, da han plutselig så et Sonans-skilt i gågata der. Da var han ikke sen om å be om flytting til skolen i Fredrikstad. Med tiden har han blitt et kjent fjes i gangene på skolen. I tillegg til å være student, er han også ofte den som holder kollokvier og gjennomganger for medstudentene. 

— Rektor i Fredrikstad, Lena, har inspirert meg. Ettersom jeg fikk så gode karakterer, tenkte jeg å søke meg inn på psykologi. Men rektor hadde fått med seg at jeg likte å formidle. Hun tipset meg om lektorutdanningen.

Det er kanskje ikke så rart at det faller naturlig for Jonatan. Både oldefaren og bestefaren hans var rektorer. Moren er også utdannet lærer.

— Det ligger nok i blodet.

Krever egeninnsats

— Den ene tingen nye studenter må vite, er at det å ta fag som privatist krever en god del egeninnsats. Du kan møte opp til timer og ta notater. Men den virkelige utviklingen skjer i samhandling med lærere og medstudenter. Forståelsen av faget ligger ikke i boka, den ligger i rommet rundt deg.

— Jeg kan med hånden på hjertet si at Sonans har vært en nøkkelarena. Ikke bare for å få et vitnemål, men for min egen mentale helse og mestringsfølelse.

Kom inn på lektorutdanning

Jonatan er nå ferdig med det første året på lektorutdanningen ved Universitetet i Oslo. Selv om tiden på Sonans i Fredrikstad har vært super, er han glad for at han er ferdig. Men det har jo også vært målet hele veien.

 — Jeg gikk på Sonans fordi jeg en dag skal slutte her. Den dagen var en seier for både meg og Sonans, avslutter Jonatan.