Sonans Logo
Forsiden/Blogg/

Sliter du med matte? Enkle tips for privatister

Ung kvinne holder en presentasjon foran en tavle med matematiske formler, mens medstudenter lytter.

Sliter du med matte? Enkle tips for privatister

Matte er mer logisk for noen enn for andre, men alle kan komme seg opp på et visst nivå med øvelse og tålmodighet. Våre mattelærere har samlet de beste tipsene til deg som synes videregående-matte er vanskelig å forstå.

– Hva er det viktigste å kunne?

Du må ha kontroll på ligninger, brøk, forhold og regnerekkefølge. Dette er grunnlaget for all matte på videregående.

Mange sliter med tekstoppgaver fordi de krever at du tolker og omsetter ord til regnestykker. I tillegg er det viktig å kunne tegne og forstå grafer, selv om digitale verktøy ofte brukes. Øver du på disse temaene, blir matte enklere og mer forståelig.

Hvordan bli fort god i matte?

For å få de grunnleggende ferdighetene du trenger for å mestre og forstå matte, så er det mengdetrening som skal til. Man må jobbe jevnt og trutt uten å ta snarveier.

Det lønner det seg å drive med mengdetrening på en lur måte. Når du løser en tekstoppgave kan du begynne med å finne ut hva de spør om: Hva trenger du for å finne svaret? Alt annet er bare tekst og ikke noe å bry seg om.

Vi oppfordrer elever til å ikke bruke for lang tid på å regne oppgaver fra boken:
Boken er kun et forkurs. Eksamensoppgaver bør det derimot regnes masse av. Gjerne jevnt over hele semesteret. Det viktigste er repetisjon. Uansett hvordan du repeterer, så repeter.

Hva hvis jeg “bare ikke forstår matte"?

For de fleste er det ikke sant! Det er en veldig liten del av befolkningen som har dyskalkuli, altså tallblindhet.

Matte handler mye om ufarliggjøring og mengdetrening. Det er lov å prøve og feile! Det er ikke sikkert at regnestykket er så vanskelig, selv om det virker sånn ved første øyekast.

Matte er gøy først når man får det til. Vi opplever stadig vekk at "lyset går opp" for elever i klasserommet, og det er da moroa begynner!

Ikke gi opp før du har begynt!

Nøkkelen for å lykkes er at studentene må endre sitt syn på matematikken, fra noe negativt til noe positivt. Matematikk er et fag som forutsetter at man bygger stein for stein. Du kan ikke ta R-matte uten å kunne P, S og T-matte.

Det er mye forskning som viser at motivasjon er styrt av indre faktorer, det er bare studenten selv som kan bestemme seg for om de vil lykkes.

Mange studenter har liten tro på egne mattekunnskaper. Noen har kanskje hatt en lærer som ikke har hatt troen på dem. Andre har kanskje ikke forsøkt ordentlig, eller hatt en uheldig opplevelse og gitt opp.

Skal du ta eksamen i matte må du være forberedt på at det vil kreve mye tid og arbeid, og det kan til tider være frustrerende. Du må være villig til å ofre noe for å få det til.

Men, når det grunnleggende er på plass, og likningene gir mening, blir matematikk plutselig gøy!

Vurderer du å ta opp matte som privatist? Matteundervisningen hos Sonans er spesielt tilrettelagt for privatisteksamen. Vi hjelper deg gjerne å finne ut hvilken matte du trenger.

Mest Leste

Student sitter stresset foran en bærbar PC med klistremerker, holder hodet og ser frustrert ut.

Hvordan bli motivert?

«Jeg er ikke motivert til å lese i dag». OK, da er du motivert til å ligge på sofaen. Men selv det å ligge på sofaen blir kjedelig etter en stund - og du blir motivert til å gjøre noe annet. Motivasjon handler altså om lysten til å gjøre noe.

Matematiske formler skrevet med kritt på en tavle.

Forberedelse gjør mester

Har du lavt snitt i matematikk og skal forbedre karakter som privatist? Et forberedende kurs i matte kan for mange være løsningen før de tar P-, R- og S-matte.

4 råd til stressmestring

Blir du stresset bare av tanken på å få tid til både skolearbeid, trening, venner og forberedelse til eksamen? Psykologilærer Stian Tangen Hansen ved Sonans Trondheim gir deg fire råd som kan hjelpe deg med å takle stresset og få mindre eksamensangst.

Studenter sitter ved et bord og jobber med notater og lærebøker i et lyst klasserom.

Påbygg etter fagbrev

Har du fagbrev eller har gått 3 år yrkesfag på videregående? Dette mangler du for generell studiekompetanse!