Sonans Logo
Forsiden/Blogg/

4 tips til en vellykket eksamensperiode

Studenter sitter ved pulter og skriver konsentrert på eksamen i et lyst klasserom.

4 tips til en vellykket eksamensperiode

Kjenner du på følelsen av å ikke utnytte tiden før eksamen godt nok? Les hva du bør gjøre tidlig i eksamensperioden, hvordan du øver, hvordan du skriver en god besvarelse og hva du må prioritere de siste dagene før eksamen.

Få oversikt tidlig og lag fremdriftsplaner

  • Skaff deg oversikt over de ulike eksamensdatoene dine, og skriv alt ned i en bok eller på telefonen. Finn ut hvor mange dager du kan bruke på lesing, repetisjon, løse gamle eksamensoppgaver og møte kollokviegruppen.
  • Lag en framdriftsplan i de ulike fagene, og få oversikt over pensumet. Hva kan du godt, hva må du øve mer på, og hvilke temaer kan sees opp mot hverandre? Bruk et Excel-skjema eller skriv det ned på et ark slik at du kan stryke ut etterhvert.
  • Klarer du å få oversikt og lage en god fremdriftsplan tidlig, får du mer tid til å koble av innimellom. Det er viktig å koble av i stressende perioder, les mer om Psykologilærerens fire råd til stressmestring her.

Bruk klassekamerater

  • Hjelp deg selv ved å hjelpe andre. Det å lære bort til andre er en av de beste metodene for å lære fagstoffet godt. Da finner du kjapt ut hva du ikke kan.
  • Løs gamle eksamensoppgaver, både alene og sammen med andre. Gjør du det alene får du testet hva du selv husker, og løser du oppgaver sammen med andre kan du få mange nye idéer til hvordan du svarer på best mulig måte.
  • Bli med i kollokviegrupper. I matematikk og muntlige fag er det ofte lurt å øve sammen med klassekamerater.

Forbered en god eksamensbesvarelse

  • Lær deg hva de ulike faguttrykkene i hvert emne betyr. For eksempel i naturfag: fotosyntesen.
  • Husk å ta hensyn til at muntlige eksamener krever andre forberedelser enn skriftlige. Muntlige eksamener krever at du er vant til å prate om fagstoffet. Du forbereder deg aller best på ved å faktisk prate høyt, gjerne i kollokvier. På skriftlig eksamen er det viktig å kunne skissere disposisjoner og tidslinjer raskt.
  • Utfordre deg selv til å se de store linjene og sammenhengen mellom de ulike temaene. Går du for å få toppkarakterer, er det avgjørende å kunne gjøre dette.
  • Lag huskeregler. For eksempel er regnbuens farger er enkelt å lære ved å bruke huskeordet ROGGBIF (Rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo, fiolett).

Siste innspurt: bruk notatene dine mer aktivt

  • De siste dagene før eksamen er det på tide å bruke notatene dine mer og fagboken mindre. Du må huske mer og mer utenat. Øv derfor uten å ha notater foran deg.
  • Enkelte synes det er beroligende å oppsøke eksamenslokalene på forhånd, slik at de vet hvor de skal møte opp, og hvor lang tid det tar å komme seg dit.
  • Husk å få nok hvile og søvn dagene før eksamen, og lag gjerne en god matpakke.

Mest Leste

Student sitter stresset foran en bærbar PC med klistremerker, holder hodet og ser frustrert ut.

Hvordan bli motivert?

«Jeg er ikke motivert til å lese i dag». OK, da er du motivert til å ligge på sofaen. Men selv det å ligge på sofaen blir kjedelig etter en stund - og du blir motivert til å gjøre noe annet. Motivasjon handler altså om lysten til å gjøre noe.

Matematiske formler skrevet med kritt på en tavle.

Forberedelse gjør mester

Har du lavt snitt i matematikk og skal forbedre karakter som privatist? Et forberedende kurs i matte kan for mange være løsningen før de tar P-, R- og S-matte.

4 råd til stressmestring

Blir du stresset bare av tanken på å få tid til både skolearbeid, trening, venner og forberedelse til eksamen? Psykologilærer Stian Tangen Hansen ved Sonans Trondheim gir deg fire råd som kan hjelpe deg med å takle stresset og få mindre eksamensangst.

Studenter sitter ved et bord og jobber med notater og lærebøker i et lyst klasserom.

Påbygg etter fagbrev

Har du fagbrev eller har gått 3 år yrkesfag på videregående? Dette mangler du for generell studiekompetanse!