Alderspoeng

I Norge roper vi hurra for at du har fylt nok et år, og gir deg poeng for hvert år. Dette kalles alderspoeng, og gjør det lettere for deg å komme inn på høyere utdanning.

På chat får vi mange spørsmål om hvordan alderspoeng fungerer. Derfor har vi forsøkt å lage en liten oppsummering.

Bestill gratis rådgivning

Alderspoeng kommer i tillegg til karakterpoengene dine.

Eksempel: Du har et karaktersnitt på 4,2. Dette ganger du med 10 for å finne karakterpoengene. Karakterpoengene dine blir da 42. 

Har du fire alderspoeng og 42 karakterpoeng, er den totale poengsummen din 46.

Alderspoengene regnes ut fra fødselsåret

Skal du søke skole i april, men fyller ikke år før i oktober? Slapp av, du får med alderspoengene likevel. Alle som er født samme år som deg får lik sum alderspoeng, uansett når på året man er født. Sjekk hva som gjelder for deg i vår karakterkalkulator

Fordeling av alderspoeng

Du får to poeng for hvert år, helt til du kommer opp i åtte poeng. Åtte er maks av hva du kan få i alderspoeng, og du mister dem ikke.

Det er ulik fordeling av alderspoeng ut fra om du har generell studiekompetanse på vanlig måte, eller om du benytter deg av 23/5-regelen.

Alderspoengfordelingen er slik:

  • Året du fyller 20: til sammen 2 alderspoeng
  • Året du fyller 21: til sammen 4 alderspoeng
  • Året du fyller 22: til sammen 6 alderspoeng
  • Året du fyller 23: til sammen 8 alderspoeng

Velger du å bruke 23/5-regelen, får du alderspoeng fra du fyller 24, og fordelingen ser slik ut:

  • Året du fyller 24: til sammen 2 alderspoeng
  • Året du fyller 25: til sammen 4 alderspoeng
  • Året du fyller 26: til sammen 6 alderspoeng
  • Året du fyller 27: til sammen 8 alderspoeng

Få mer hjelp

Alderspoeng er en av mange ting rådgiver kan hjelpe deg med. Ta gjerne kontakt om du vil ha hjelp til å finne ut av alle tilleggspoeng som angår deg. 

Bestill gratis rådgivning her

Kommentarer

Hei, jeg lurte på hvor mange tillegspoeng jeg keg få?

Hei Mohammad!

Du kan få opp til åtte alderspoeng, fire realfags- eller språkpoeng og to poeng for høyere utdanning. 
Hvor mange poeng du har kan du sjekke med vår karakterkalkulator eller du kan komme til gratis rådgivning. :)

Hei !

Jeg er 97-kullet og tar friår dette året. Får jeg alderspoeng etter friåret mitt når jeg søker til høsten 2017?

Hvis du fyller 20 i søkeråret får du 2 alderspoeng, men du får ikke alderspoeng om du søker i førstegangskvoten. 

Hvor mange tilleggspoeng har jeg, jeg er 25 år og har gått 1 år på folkehøyskole er utdannet elektrikker. Men har har ikke studiekompetanse pga jeg strøk på eksamen i nynorsk. Har jeg nok poeng eller er "gammel" nok Til å søke på utdanning der man trenger generell studiekompetanse?

Hei Benedikte!
Når du får generell studiekompetanse, har du åtte alderspoeng og ett poeng for folkehøgskole (under forutsetning om at året er bestått). Til sammen ni poeng. 

Hvis du skal bruke 23/5-regelen har du 4 alderspoeng dersom du fyller 25 i år (5 poeng sammen med folkehøgskolen).

Du kan lese mer om generell studiekompetanse her.

Hei!
Jeg er 23 år, har generell studiekompetanse og en fullført bachelorutdanning. Men jeg vurderer å søke ny utdanning til neste år (høsten 2017). Til neste år makser jeg alderspoengene på 8.. jeg ser det blir nevnt at man får 2 poeng ved høyere utdanning? Vil dette da si at jeg har tilsammen 10 tilleggspoeng å søke for til en annen bachelor? Eller gjelder disse poengene til høyere utdanning kun hvis du skal studere videre i faget (videreutdanning/mastergrad)?

På forhånd; takk for svar.

Hei Karoline!
Ja, de to poengene for utdanning gjelder i tillegg til alderspoengene. Også hvis du skal søke en ny utdanning! :)
Vh Anette, rådgiver

Hei
Jeg skal ta fire fag i videregående skole for å opne general studiekompetanse, så kanskje jeg kan søke på høyreutddaning i 2017.
Jeg har studert et halvt år universitet i Syria og jeg fyller 27 i 10.06.2017.
Hvor mange poeng kan jeg få? og kan jeg få 2 poeng for det året som jeg fyller 27, fordi å søke på universitet begynner i mars og da har jeg fire måneder til for å fylle 27.
Mvh
Mustafa. M

Hei Mustafa!

Hvis du fyller 27 det året du søker høyere utdanning, har du åtte alderspoeng.

Hvor mange poeng du får for utdanning, kommer an på hvor mange studiepoeng det tilsvarer. Du kan ta med deg papirene dine til en rådgiver og få hjelp til å finne ut av dette. :)

Vh Anette, rådgiver

hei! fyller 24 i år og har gått på universitet (fullført 4 semester) og høgskolen ( fullført 2 semester),men vurderer nå og bytte emne. Kommer fortsatt alderspensjon til å ha noe å si og teller karakterene fra disse utdanningene i såfall når jeg søker?

Mvh Evig student

Hei Gloria!

Alderspoengene beholder du uansett. Hvis du har fullført og bestått 60 studiepoeng fra høgskole eller universitet får du også to tilleggspoeng for dette. :)

Karaktersnittet ditt regnes ut fra videregående. Sjekk gjerne vår karakterkalkulator.  

Hei. Lurte på; får man alderspoeng selv om man ikke har bestått alle fagene/eksamenene etter videregående, og derfor ikke har fått vitnemål?

Hvis du søker gjennom Samordna opptak vil du ikke kunne poengberegnes dersom du ikke oppfyller kravene for generell studiekompetanse eller på annen måte kvalifiserer for opptak. Når du fullfører generell studiekompetanse vil du få alderspoeng på lik linje med alle andre. :)

Ta gjerne kontakt med rådgiver dersom du syns det er vanskelig å finne ut hva som gjelder for deg. 

Hei!

Jeg er nå midt i en bachelor utdanning, men grunnet usikkerhet rundt studie vurderer jeg å søke meg inn på andre studier til høsten. Jeg er 23 år gammel, men blir 24 år nå i år, får jeg fortsatt åtte alderspoeng når jeg søker til høsten da?

Mvh en fortvilet student

Hei Renate!
Ja, søker du med vitnemålet ditt på vanlig måte får du alle alderspoengene. :)

Hei. Hvis man har tatt et friår hvor man begynte i militæret(ble dimmet pga skade) og jobbet. Også skal søke universitetsutdanning nå, et år etter fullført vgs- får man da alderspoeng?

Hei Anna!
Alderspoeng får du ut fra hvilket år du er født. Hva du har gjort eller ikke gjort i mellomtiden påvirker ikke dette. 

Du kan søke med førstegangsvitnemål til og med det året du fyller 21. På førstegangsvitnemål får man ikke alderspoeng. Samordna opptak vil sjekke om du kommer best ut med førstegangsvitnemål eller ordinær-vitnemål når du søker høyere utdanning. Hvis det er ordinær som blir best, får du automatisk med alderspoengene. 

Hvorfor får ikke de som går under førstegangsvitnemål tilleggspoengene? Vil ikke det bli urettferdig dersom de som er eldre skal få tilleggspoeng fremfor noen andre?
Jeg er født i 1997, og har søkt på lærerskolen i år.

Hei Mari!

De som søker med førstegangsvitnemål søker i en annen kvote, hvor det vanligvis er en lavere poengsum som kreves for å komme inn. 

Vennlig hilsen 
Anette, rådgiver

Hei!
Jeg er 21 (95), og gikk ut av VGs i 2014. Jeg har ikke studiekompetanse fordi jeg strøk i historie.
Jeg har tatt eksamen i Spansk skriftlig nivå 2, Spansk muntlig nivå 3 og Portugisisk nivå 2 og 3 imens jeg var på videregående, men det var fortsatt som privatist. Hvordan poeng får jeg for disse? Telles det som språkpoeng?
Og hvor mange alderspoeng har jeg nå? 4?

Takk på forhånd!

Hei Mari!
Hvis du fyller 21 det året du søker høyere utdanning, har du 4 alderspoeng. Du får språkpoeng for de fremmedspråkene du har tatt som programfag (ikke fellesfaget). Prøv gjerne vår karakterkalkulator, eller snakk med rådgiver om du fortsatt er i tvil. :)

Vennlig hilsen 
Anette, rådgiver

Heisann! Jeg er født i 1998 og skal ta et friår dette året for å ta opp et par fag og forhåpentligvis forbedre snittet mitt litt! Når jeg da skal søke igjen neste år sommeren 2018(jeg blir 20 det året) vill jeg da få 2 tilleggspoeng å legge til snittet mitt da? Blir de liksom automatisk lagt inn eller hvordan fungerer dette?

Hei Malin!

Så fint at du har lyst til å forbedre fag. Når du tar opp fag vil ny eksamenskarakter være gjeldende dersom du ønsker å bytte ut den gamle. Om du har standpunktkarakter vil denne ikke lenger gjelde, kun ny eksamenskarakter.

Om du søker deg inn på høyere utdanning det året du fyller 20 år vil du få 2 alderspoeng. Disse blir lagt til snittet ditt.

Vi anbefaler deg å benytte vår karakterkalkulator. Vi hjelper deg også gjerne med en rådgivningstime om du ønsker det. Den er gratis og uforpliktende.

Hei. jeg er over 25 år og fullført videregående som apotektekniker, og tok privatist økonomi fag på universitetet og fikk 12 poeng. Nå holder jeg å studere R1 matte og kje1 på VGS. jeg skal utdanne meg videre som farmasøyt i bachelor grad til neste år . Spørsmålet : hvor mye alder poeng har jeg enn 8 ( jeg tenker om det 12 poeng telles) .... takk

Hei! Maks antall alderspoeng er åtte. Prøv gjerne vår karakterkalkulator eller snakk med rådgiver om du vil ha hjelp til oversikt over øvrige tilleggspoeng. :)
Vh Anette, rådgiver

Hei, hvis man søker på et studie som har start vår, hvordan beregnes da alderspoeng? Jeg er nå 21, men fyller 22 neste år. Hvis jeg da søker på et studie som starter våren 2018, får jeg da 6 eller 4 alderspoeng?

Hei André!

Poengene beregnes ut fra søkeråret. Det vil si at du dessverre ikke får ekstra alderspoeng selv om studiet starter opp etter nyttår. 

Vh Anette, rådgiver

Hei!

Jeg er født i 1999 og er 18 nå, og går siste året i videregående. Jeg tenker å ta friår i og med at jeg ikke vet helt hva jeg vil studere, og da fyller jeg 20 i søke året mitt. Men jeg lurte på om jeg får 2 alderspoeng da, selv om jeg søker i førstegangskvoten.

Hei Janna!

Nei, man får ikke alderspoeng om man søker i førstegangskvoten. 

Men Samordna opptak sjekker om det er mer lønnsomt for deg å søke i ordinær kvote (med alderspoeng), og behandler i så fall søknaden din på bakgrunn av dette. 

Hei, jeg tenkte å søke videre utdanning til høsten (2018), og fyller 22 år i juni 2018. Får jeg da 6 alderspoeng?

Hei Mercy!

Ja, du får 6 alderspoeng. Disse poengene beregnes ut fra fødselsår, så det har ikke noe å si når på året du er født. :)

Vh Anette, rådgiver

Hei. Jeg er født i 1997 og skal søke på universitet i år. Jeg har 4 alderspoeng og 0,5 poeng fra biologi 1. Jeg lurte på om jeg kan søke i førstegangskvoten nå uten tileggspoeng? Eller om jeg kommer i ordinær kvote. Hvis så legger samordna opptak tileggspoengene til snitte mitt automatisk, eller må jeg legge de til selv?

Hei Thea!

Du kan søke i førstegangskvoten til og med det opptaksåret du fyller 21. Samordna opptak legger til tilleggspoengene for deg. 

Husk at du ikke kan ha endret eller lagt til noe på vitnemålet ditt hvis du skal søke i førstegangskvoten. 

 

Vh Anette, rådgiver

Hei, jeg er født i 1999 og går nå ut av VGS. Jeg skal ha et friår, deretter ett år i militæret og så søker jeg studier. Jeg søker altså studier for høsten 2020. Får jeg da 4 alderspoeng + 2 poeng for militærtjeneste, eller får jeg 2 alderspoeng + 2 poeng for militærtjeneste?

Hei Ida, 

Hvis du blir 21 år i 2020, så skal du få 4 alderspoeng :) 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei!

Jeg tok friår rett etter vgs, men jeg tok ikke opp noen fag. Denne høsten skal jeg studere lektorstudiet, men jeg føler allerede nå at jeg vil bytte studiet.
Siden jeg fyller 21 neste år, kommer jeg da inn med førstegangsvitnemål på det studiet jeg skal søke?
Ønsker å studere psykologi profesjonstudiet, men snittet er veldig høyt. Hvis alderspoeng bli lagt til i ordinær kvote, betyr dette at karaktersnittet mitt på førstegangsvitnemålet forblir det samme? Må jeg i såfall ha over 6 i snitt slik det står på ordinær kvoten for å kunne i det hele tatt ha sjans på å komme inn i studiet?
Takk.

Hei Sara! 

Du kan konkurrere med førstegangsvitnemålet frem til (og inkludert) det året du fyller 21.

Alderspoeng legges til fra og med det året du fyller 20 år, men da konkurrerer du i ordinærkvote med alderspoengene og ditt første førstegangsvitnemål, dersom du ikke har noen andre tilleggspoeng eller tatt opp noen fag.

Hvis psykologi er målet for neste år, så anbefaler vi at du bestiller en rådgivningstime  og tar en gjennomgang av vitnemålet ditt med en rådgiver. Da kan dere finne ut den raskeste måten å nå målet ditt.

Hilsen,
Anne Brit.

Hei, jeg går for øyeblikket VG3, tenkte å gå på folkehøyskole til etter sommeren, og deretter ta ett friår året etter. Hvor mange studiepoeng vil det gi meg? Og hvis jeg venter med studiene 2 år etter VGS, vil jeg enda få søkt med førstegangsvitnemål?

Hei Cissela,

Folkehøgskole gir ingen studiepoeng, men kan gi tilleggspoeng på vitnemålet. 2 poeng for et fullført år. Et friår i seg selv gir ingen poeng, men fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år, hvis du har fullført og bestått 3-årig videregående opplæring.

Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak. I kvote for førstegangsvitnemål får du  ikke med eventuelle tilleggspoeng, og alderspoeng. Dette får du bare med i ordinær kvote. 

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei. Lurte på om jeg på lik linje med alle andre som hsr bestått VGS får alderspoeng når jeg har bestått VGS? Har et friår nå, og skal ta matte eksamen nå til våren, så når jeg består denne, får jeg da de 2 alderspoengene selvom jeg ikke bestod VGS med engang jeg sluttet? Er født i 1999, og var ferdig i sommer.

Takk på forhånd!

Alderspoeng er beregnet ut i fra året du er født og ikke når du bestod VGS, så du får det på lik linje med alle andre. Du kan lese enda mer om dette her.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans.

Hei,
Man kan ikke søke politihøgskolen før det året man fyller 20, derfor lurer jeg på om alderspoeng fortsatt telles dette året? Får man to alderspoeng selv om man ikke kan søke før man er 20?

Hei Ive,

Det stemmer - man får forstatt alderspoeng.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans

Hei! Jeg er født i året 2000 og går på siste året i vgs. i år skal jeg søke videre utdanning og lurer på om det blir «fødte gangs vitnemål» eller ordinær? Hvor mange alderspoeng jeg har?. Jeg har ikke tatt noe fri år.
Takk på forhånd

Hei,

Er du født i året 2000 så får du to alderspoeng i ordinærkvote, men dette teller ikke når du blir vurdert i primær. Det er litt vanskelig med så lite info å vite om du blir vurdert i primærkvoten siden det spørs litt om du har tatt opp fag, osv. Hvis du oppfyller krav til førstegangsvitnemål og ordinær (med alderspoeng), så skal Samordna Opptak vurdere begge opptakskvotene for å se hva som er mest gunstig.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Hei!
Jeg studerte 1 år på sykepleie hvor jeg fikk 50 (av 60 mulige) poeng. Jeg har da 1 tilleggspoeng fra høyere utdanning. Men jeg lurte på om jeg vil få enda et poeng om jeg begynner på et nytt studie og består slik at jeg får 60 poeng derfra? Eller vil det kun gjelde fra sykepleien?

Hei  Jenny,

Du kan få inntil 2 tilleggspoeng for høyere utdanning. Dersom du dokumenterer 60 studiepoeng (20 vekttall) eller mer, vil du få 2 tilleggspoeng. Dersom du dokumenterer mellom 30 og 59 studiepoeng (10-19 vekttall), vil du få 1 tilleggspoeng.

Hilsen,

Anne Brit, Sonans. 

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-