Hopp til hovedinnhold

Studieteknikk

Fagplanen er lagt, du har hatt semesterets første undervisningstimer, fått deg nye venner, oppdaget en søt medsonanser eller to, og du er mer eller mindre godt i gang med lesinga. For at du skal få mest mulig ut av tiden har vi på Sonans et ekstra fokus på studieteknikk.

Ved å ha en bevisst og eksamensorientert tilnærming til studiene dine, får du mye mer ut av tiden enn du ellers ville ha fått. Studiehverdagen er full av frihet og muligheter til å bruke tiden som du synes det er best. For de fleste av oss er dette både et gode og en utfordring. Mangelen på faste arbeidstider blir fort mangel på fritid hvis man ikke planlegger. Planlegging handler om å strukturere studiene sine slik at en rekker igjennom det du må i tide til eksamen. Men det handler også om å skille fritid fra arbeidstid, slik at de hyggelige lunchene, flørtingen og det å treffe nye og gamle venner ikke blir noe som bare hørte studiestarten til. I det følgende skal jeg gi deg noen gode råd.

1. Skaff deg oversikt

«Vi kan jo få hva som helst på eksamen!» er en vanlig bekymring mange studenter har i det eksamen for alvor begynner å nærme seg. Det stemmer imidlertid ikke i det hele tatt. I alle fag finnes det klare mål for hva du skal lære deg. Det er ikke så mange i hvert fag og de er ryddig opplistet i læreplanen for faget. Søk opp læreplanen i de fagene du skal ta, så vet du allerede nå hva du kan få på eksamen! Det er nemlig slik at alle eksamensoppgaver må være forankret i minst ett læreplanmål.

Når du har skaffet deg oversikt over hva du må lære er neste steg å finne ut av hvordan du lærer det best. Det er naturligvis viktig å møte opp til undervisningen og skaffe deg bøkene læreren har anbefalt. Husk at du ikke testes i bøkene, men i pensum for faget. Let gjerne etter nettressurser eller bøker utover det foreleseren din har anbefalt deg.

Vurderer du å ta opp fag som privatist? Vi hjelper deg gjerne å finne ut hvilke fag du trenger. 

Bestill gratis rådgivning 

2. Husk at spørsmålene er minst like viktige som svarene

Gode spørsmål er det som driver utviklingen av kunnskap. Det er viktig å tillate seg å bli forvirret. Lurer du på noe er det nemlig langt enklere å huske det når du får svaret enn det ville ha vært om du ikke hadde stilt deg spørsmålet på forhånd. Alle vet at semesteret avsluttes med eksamen, men bare erfarne studenter vet at det også starter med eksamen. Let opp tidligere eksamensoppgaver i faget ditt og dann deg et overblikk over hva de vanligste spørsmålene er. Da er det mye lettere å vite hvilke deler av pensum en bør bruke mer tid på. 

3. Snakk med medstudenter! 

Her på Sonans er vi opptatt av å hjelpe hverandre. Spør medstudenter som har hatt faget ditt før om råd og gi studenter i fag du har erfaring med en hjelpende hånd. Sørg også for å skaffe deg en kollokviegruppe du kan finpusse eksamensoppgaveløsninger og drøfte vanskelig pensum med.

4. Benytt deg av gratis kurs i studieteknikk!

Vi på Sonans er så opptatt av å hjelpe deg til å lære mest mulig effektivt at vi har utviklet en egen serie med gratis onlinekurs – såkalte webinar – i studieteknikk. Dette er kurs som går i dybden på det jeg har nevnt her og som gir deg konkrete tips til hvordan du kan bli bedre til å lese, skrive, huske og til å svare på eksamensoppgaver. Som lærer på sonans, eksaminator, sensor og en som skriver eksamensoppgaver anbefaler jeg sterkt at du benytter deg av dette tilbudet!

 

Tomas Røen
Lærer ved Sonans Oslo