Hopp til hovedinnhold

Slik metter du privatist-magen billig

Det kan fort gå mye penger til mat hvis du ikke handler riktig. Og du som er privatist og student har vel verken råd eller lyst til å bruke store summer på dette? Her er noen tips du kan bruke, slik at du kan spise godt uten å blakke deg helt.

Planlegg

Det viktigste du gjør er å planlegge. Skriv en handleliste, gjerne for flere dager av gangen. Prøv å tenke ut noen ingredienser du kan bruke i flere retter. Da kan det være lurt å ha satt opp en matplan. Det som koster deg flesk, er impulskjøpene du gjør hver dag. Se gjerne våre tips til studentmiddager.

Last ned en app

Det finnes gode app’er du kan laste ned gratis for å finne de beste tilbudene. Bor du i byen, har du sannsynligvis mulighet til å velge mellom flere matvarekjeder. Ikke vær lojal. Gå til butikken med det beste tilbudet. Er det tilbud på kylling-kjøttdeig på Bunnpris handler du det der, og vaskemiddel på Rema 1000 hvis det er tilbud på det der. Ta deg tid til å kartlegge tilbudene før du tar handlerunden. Tilbud handler du i større mengder, slik at du kan fryse mat du har kjøpt og ta det frem, litt og litt etter behov.

Kjøp butikkens egne billigmerker

Ofte trenger du ting som ikke er på tilbud akkurat da. Da er det lurt å satse på billigmerkene. Mange av disse varene er like gode som de kjente merkevarene, og ligger som regel lavere i pris.

Skaff deg en fryser

Er det ikke plass på kjøkkenet, så sett den på soverommet, i gangen, eller i en bod. Pengene du sparer på å ha en fryser, veier opp for plassen du mister. Kjøper du en med åpning foran, kan du for eksempel plassere en hylle på toppen, så får du utnyttet plassen bedre. Se på fryseren som en investering – den er nøkkelen til å senke matutgiftene dine. Kanskje du kan ønske deg en fryser i innflyttingsgave?

Når du har hamstret tilbud via de nye mat-app’ene dine, fryser du ned det du har til overs. Både middagsrester, og kjøtt du ikke har brukt. En grei hybelfryser finner du på finn.no for 500,-kr eller mindre.

Slik lagrer du maten

Kjøp noen små plastposer (brødposer eller fryseposer), slik at du kan fryse ned kjøtt, èn og èn skive hver for seg. Med litt maskeringstape og en vannfast tusj, kan du skrive på hver pakke hva innholdet er. Da kan du enkelt lage middag for bare èn hvis du vil, og unngå at du tar opp mer kjøtt av fryseren enn du faktisk trenger.

Kjøttdeig kan du også kjøpe i stor pakke, og dele opp i små poser på 100 eller 200g. Klem posen flat, så tiner den fort. Kjekt hvis du vil lage en burger eller spagetti med kjøttsaus til en.

Husk at alt du kan lage selv er både billigere og sunnere enn det du kjøper ferdig i butikken

Harrytur

Har du eller en av vennene dine tilgang på bil, anbefaler vi å dra på storhandel av og til. Er dere fem personer, kan dere reise sammen, spleise på bensin, og dra over svenskegrensa for å handle inn kjøtt og andre ting som er dyrt i Norge. Vil du ha biff eller svinekoteletter, er det billigst å kjøpe det i hele stykker og skjære det i skiver når du kommer hjem.

Et tips er å kjøpe Felix potetmos når du er i Sverige. Den varer lenge og smaker godt. Da kan du for eksempel steke en kotelett sammen med noen friske grønnsaker og blande deg litt potetmos – og vips, så har du en ferdig middag!

Havaristen

Bor du på Østlandet, kan dere svinge innom Ytre Enebakk og Havaristen på veien hjem fra Sverige. Her finner du alt fra billig pålegg til gummistøvler og klær. Har for eksempel en trailer veltet og det har blitt bulk i leverpostei-boksene, vil ikke matbutikkene ha varene lenger. Da kjøper havaristen det, og selger det til en billig penge – ofte under halv pris. Hva de har i butikken vil variere, men her er det gode muligheter for å gjøre et kupp.

Frukt og grønt

Har du en importbutikk i nærheten, er det som regel billigere å handle frukt og grønt her fremfor de store matvarekjedene. Her finner du også andre spennende matvarer som ikke er så vanlig i Norge. En ide hvis du vil «pimpe opp» nudlene litt?

Ut på tur

Nesten uansett hvor du bor i landet, er det muligheter for å ta seg en tur i skogen. Her kan du finne bær som er kjempedyre i butikken – helt gratis! Frossen bær er godt i en smoothie. En time bærplukking i skogen kan gi deg bær som du måtte betalt flere hundre for i en matbutikk.

Sjekk alltid kilo-prisen

Husk at alt du kan lage selv er både billigere og sunnere enn det du kjøper ferdig i butikken, og sjekk alltid kilo-prisen. Da finner du ut hva du faktisk betaler for maten, uavhengig av størrelsen på pakken.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift