Hopp til hovedinnhold

Maris 10 enkle tips for bedre studentøkonomi

Som student fulgte jeg definitivt alle disse rådene selv, dog aldri samtidig… Men, som rådgiver er det en viktig del av jobben å kaste stein i glasshus, så det er det jeg skal gjøre nå.

Nå vil alle disse 10 tingene høres veldig selvsagte ut, men jeg sier som Rema 1000; det enkle er ofte det beste. Vi mennesker er ikke vanskeligere enn, at selv om vi har oppskriften til suksess foran oss, gjør vi ofte mange ting for å unngå å følge den. Mitt råd til dere er at dere lagrer disse tipsene, selv om de høres veldig enkle og banale ut, og *trommevirvel* FØLGER DEM.

Vi starter enkelt:

# 1: Ta opp fullt lån og stipend

Jeg vet at Lånekassen kun støtter høyere utdanning i åtte år, og har du passert, eller nærmer du deg å passere grensen, kan du jo se bort fra denne. Men for de aller fleste av dere, så er det bare å søke. Husk at studielån er rentefritt så lenge du er fulltidsstudent og tilbakebetaling ikke skal skje før åtte måneder etter endt studie.

# 2: Lag et budsjett

Og enkelt nok: følg det! Dette er kanskje det mest opplagte, men samtidig det vanskeligste rådet å følge. Som regel vet man nøyaktig hvor mye som kommer inn på konto hver måned, og hvor mye som går ut. Start der.

Her finner du en mal for budsjett

# 3: Skaff deg en deltidsjobb

Jeg kan ikke stresse nok at det er trykk på DELtid. Husk at skole er det som er i fokus dette året, og det vil koste deg mer å jobbe for mye og studere for lite. En liten jobb ved siden av, det går. I tillegg er semesteret relativt kort, så bruk ferien til å jobbe for å lage deg en liten buffer. Det kan høres fælt ut, men det er ikke meningen at man skal ha så mye ferie når man er student.

# 4: Skriv en detaljert handleliste

Følg denne. Og kanskje viktigst: ikke handle litt hver dag, ha en handledag i uken. Og aldri handle på tom mage, det er skummelt. Hvis du i tillegg har foreldre som hjelper deg sånn helt i starten, spør heller om de kan fylle opp kjøkkenskapet ditt med mel, sukker, krydder og badet med såpe, shampoo og dopapir, enn at du får en femhundre-lapp i hånda.

# 5: Lag din egen mat, så mye som mulig fra bunnen

Det er sunt og godt. Lager man mat sammen, så er det i tillegg sosialt. Smør matpakke til skoledagen. Har du har skole hver dag, og du kjøper deg en kaffe på veien til 30 kroner, blir dette 600 kroner i måneden. Mange bekker små… 

Les mer om hvordan du metter privatist-magen billig

Mari Tinmannsvik, rådgiver
Foto: Mari Tinmannsvik, rådgiver i Trondheim
 

# 6: Ha en egen regningskonto

Mange av dere flytter ut for første gang, og er ikke helt vant til å betale regninger. Sett alltid av litt mer enn det du vet er dine faste utgifter hver måned, så har du plutselig en liten buffer om det skulle være noe.

# 7: Som elev på Sonans får du studentkort

Mange plasser tilbyr studentrabatt, finn ut hvor dette gjelder, og bruk kortet for alt det er verdt. Her kan det være penger å spare på alt fra kjedelige ting som tannlege til frisørtimer. Et tips kan være å bestille et oblat i nettbanken din, som en bekreftelse på betalt semesteravgift.

# 8: Du MÅ ikke ha abonnement på et treningssenter

Bruk bena og gå dit du skal. Dette er fin trening og i tillegg sparer du penger på buss. Det er mange fine plasser å løpe like utenfor sentrum. Er du en person som liker å trene styrke, finnes det massevis av videoer på YouTube som viser hvordan du enkelt kan kjøre ganske hard stryke helt uten vekter, kun ved bruk av egen kroppsvekt.

# 9: Gjenbruk

Kjøp/få gratis ting på Finn.no. Arranger byttekvelder. Er du lei av tingene i klesskapet? Inviter venner over, de tar med noe de er lei av, så bytter dere. Gjenbruk er in! I tillegg er dette en super mulighet til å være sosial på en billig måte.

# 10: Unngå spontankjøp

Denne henger litt sammen med både punkt 2 og 4, men fortjener ekstra fokus. Du vet hva du skal bruke pengene dine på, så tren på disiplinen og unngå disse spontankjøpene. Ofte havner de bakerst i skapet eller nederst i skuffen uansett.

Jeg vet det er så enkelt, men samtidig så vanskelig, så; MAY THE FORCE BE WITH YOU!

Bestill gratis rådgivning

Kommentarer

Innsendt av Jennifer (ikke bekreftet) på tor 02/09/2021 - 10:57

Takk for gode råd, Mari! Utfordringen er definitivt å følge rådene i hverdagen. Vil også bare tipse om denne siden jeg nettopp kom over, nemlig https://lanfordeg.no/student/ I tillegg til flere sparetips, er det gode innspill her om alt fra bolig og investering til nyttige apper.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift