Maris 10 enkle tips for bedre studentøkonomi

Som student fulgte jeg definitivt alle disse rådene selv, dog aldri samtidig… Men, som rådgiver er det en viktig del av jobben å kaste stein i glasshus, så det er det jeg skal gjøre nå.

Nå vil alle disse 10 tingene høres veldig selvsagte ut, men jeg sier som Rema 1000; det enkle er ofte det beste. Vi mennesker er ikke vanskeligere enn, at selv om vi har oppskriften til suksess foran oss, gjør vi ofte mange ting for å unngå å følge den. Mitt råd til dere er at dere lagrer disse tipsene, selv om de høres veldig enkle og banale ut, og *trommevirvel* FØLGER DEM.

Vi starter enkelt:

# 1: Ta opp fullt lån og stipend

Jeg vet at Lånekassen kun støtter høyere utdanning i åtte år, og har du passert, eller nærmer du deg å passere grensen, kan du jo se bort fra denne. Men for de aller fleste av dere, så er det bare å søke. Husk at studielån er rentefritt så lenge du er fulltidsstudent og tilbakebetaling ikke skal skje før åtte måneder etter endt studie.

# 2: Lag et budsjett

Og enkelt nok: følg det! Dette er kanskje det mest opplagte, men samtidig det vanskeligste rådet å følge. Som regel vet man nøyaktig hvor mye som kommer inn på konto hver måned, og hvor mye som går ut. Start der.

Her finner du en mal for budsjett

# 3: Skaff deg en deltidsjobb

Jeg kan ikke stresse nok at det er trykk på DELtid. Husk at skole er det som er i fokus dette året, og det vil koste deg mer å jobbe for mye og studere for lite. En liten jobb ved siden av, det går. I tillegg er semesteret relativt kort, så bruk ferien til å jobbe for å lage deg en liten buffer. Det kan høres fælt ut, men det er ikke meningen at man skal ha så mye ferie når man er student.

# 4: Skriv en detaljert handleliste

Følg denne. Og kanskje viktigst: ikke handle litt hver dag, ha en handledag i uken. Og aldri handle på tom mage, det er skummelt. Hvis du i tillegg har foreldre som hjelper deg sånn helt i starten, spør heller om de kan fylle opp kjøkkenskapet ditt med mel, sukker, krydder og badet med såpe, shampoo og dopapir, enn at du får en femhundre-lapp i hånda.

# 5: Lag din egen mat, så mye som mulig fra bunnen

Det er sunt og godt. Lager man mat sammen, så er det i tillegg sosialt. Smør matpakke til skoledagen. Har du har skole hver dag, og du kjøper deg en kaffe på veien til 30 kroner, blir dette 600 kroner i måneden. Mange bekker små… 

Les mer om hvordan du metter privatist-magen billig

Mari Tinmannsvik, rådgiver
Foto: Mari Tinmannsvik, rådgiver i Trondheim

# 6: Ha en egen regningskonto

Mange av dere flytter ut for første gang, og er ikke helt vant til å betale regninger. Sett alltid av litt mer enn det du vet er dine faste utgifter hver måned, så har du plutselig en liten buffer om det skulle være noe.

# 7: Som elev på Sonans får du studentkort

Mange plasser tilbyr studentrabatt, finn ut hvor dette gjelder, og bruk kortet for alt det er verdt. Her kan det være penger å spare på alt fra kjedelige ting som tannlege til frisørtimer. Et tips kan være å bestille et oblat i nettbanken din, som en bekreftelse på betalt semesteravgift.

# 8: Du MÅ ikke ha abonnement på et treningssenter

Bruk bena og gå dit du skal. Dette er fin trening og i tillegg sparer du penger på buss. Det er mange fine plasser å løpe like utenfor sentrum. Er du en person som liker å trene styrke, finnes det massevis av videoer på YouTube som viser hvordan du enkelt kan kjøre ganske hard stryke helt uten vekter, kun ved bruk av egen kroppsvekt.

# 9: Gjenbruk

Kjøp/få gratis ting på Finn.no. Arranger byttekvelder. Er du lei av tingene i klesskapet? Inviter venner over, de tar med noe de er lei av, så bytter dere. Gjenbruk er in! I tillegg er dette en super mulighet til å være sosial på en billig måte.

# 10: Unngå spontankjøp

Denne henger litt sammen med både punkt 2 og 4, men fortjener ekstra fokus. Du vet hva du skal bruke pengene dine på, så tren på disiplinen og unngå disse spontankjøpene. Ofte havner de bakerst i skapet eller nederst i skuffen uansett.

Jeg vet det er så enkelt, men samtidig så vanskelig, så; MAY THE FORCE BE WITH YOU!

Bestill gratis rådgivning

Skriv ny kommentar