Hopp til hovedinnhold

Klar for ingeniørstudiet på ett semester

Tessa Jorfald ville bli ingeniør. Men hun manglet realfagene, og kom ikke inn. Nå tar hun fagene hun trenger. Og hun tror hun kommer til å gjøre det bra på eksamen.

For å komme inn på ingeniørstudiet, må du ha realfag. Det vanligste fagkravet er det som kalles HING.

– Jeg skal inn på maskiningeniørlinja på Høgskolen i Oslo til høsten, og jeg mangler realfag for å komme inn. De fagene tar jeg nå.

Tessa tar nå HING-fagene R1, R2 og Fysikk 1 på ett semester på Sonans. Hun har allerede sendt inn søknaden til Samordna opptak, og ettersender karakterer for de nye fagene i slutten av juni.

I juli får hun vite om hun kommer inn.

Prioriterer det faglige

Tessa har åtte timer i uken med matte, og fem timer med fysikk. For å komme seg gjennom alt pensum på såpass kort tid, må hun velge bort enkelte ting:

– Når man studerer matte så intensivt så er det ikke så mye sosialt liv. Da er det å spise matpakken sin mens man regner oppgaver. Det jeg vet om mine medelever, er hvilke oppgaver de kan, ikke så mye mer, ler Tessa.

For å oppfylle drømmen sin, leser hun mye, gjerne opp til åtte timer om dagen.

Medelever som motiverer

Men medelevene er likevel viktige for Tessa. Med så mange motiverte folk rundt seg blir det enklere og mer gøy å holde tempoet oppe:

– Tanken på å komme inn på maskiningeniør til høsten er viktig. Med det å ha medelever rundt meg motiverer meg til å gjøre mitt beste.

Spesielt i matte er det viktig å ha noen å tenke sammen med. Da får du virkelig jobbet inn det du lærer i undervisningen. Og ikke minst kan det være gøy å løse matteproblemer sammen med andre.

Lærere som hjelper elevene

Som mange andre synes Tessa det kan være vanskelig å lese seg frem til ting på egen hånd, så det å ha gode og engasjerte lærere er viktig for henne. Hun trekker frem mattelæreren sin.

– Jeg setter veldig pris på lærere som Marianne, som strekker seg mye lenger enn det jeg forventet. Til henne kan jeg sende henne en melding lørdag kveld om et mattestykke, og som regel får jeg svar i løpet av kanskje ti minutter, sier Tessa.

Venner og kjente hadde nevnt at Sonans hadde gode lærere, og anbefalingene fra dem gjorde det enklere å ta det endelige valget.

Eksamen er det som teller

Som privatist er det eksamen som er det viktigste. Selv om du følger undervisning, får du ikke standpunktkarakter – kun eksamenskarakter.

Tessa skal opp i tre eksamener dette semesteret. To skriftlige i matematikk, og en muntlig-praktisk i fysikk.

– Undervisningen på Sonans er jo lagt opp rundt eksamensoppgaver. Nesten helt fra dag en, henvises det til tidligere eksamensoppgaver, sånn at vi ser hvor målet vårt er.

Venner og kjente hadde nevnt at Sonans hadde gode lærere, og anbefalingene fra dem gjorde det enklere å ta det endelige valget

Får prøveeksamen

For å forberede seg til muntlig-praktisk eksamen, hjelper det å ha gjort labøvelsene. For på eksamen skal du fortelle om en praktisk øvelse, og da er det godt å ha prøvd det ut.

Sonans-elevene får også ta en muntlig prøveeksamen på forhånd. Det skaper trygghet når de skal opp til eksamen på ordentlig.

– Det er bra det tilbys prøveeksamen på Sonans, for da får jeg litt kontroll på eksamensnervene, sier Tessa.

Se hva som er inkludert i kursavgiften.

Har tro på seg selv

Nå er det rett før eksamen, og Tessa virker trygg. Hun har lært mye dette semesteret. Først er det to matte-eksamener rett etter hverandre. Etter det skal hun opp i muntlig-praktisk i fysikk. Da kan hun endelig si seg ferdig.

– Jo, jeg tror det kommer til å gå veldig bra på eksamen, smiler Tessa.

Og i juli fikk Tessa endelig svaret hun ventet på: Hun kom inn på maskiningeniørstudiet!

 

Bestill gratis rådgivning.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift