Hopp til hovedinnhold

Fra 2 til 5 i matte på ett semester

Birge (28) valgte feil studieretning på videregående. Nå har han forbedret mattekarakteren fra videregående - på rekordtid.

– Jeg skulle jo ha gått noe yrkesrettet fra starten av. En 16-åring er ikke alltid i stand til å velge riktig vei på videregående. Jeg valgte feil, og begynte på studiespesialisering, sier Birge, som på ett semester tok matte for 1. og 2. klasse gjennom Sonans nettstudier.

Lite motivasjon ødela

De fleste fagene fra videregående har 28-åringen fra Nordland gode karakterer i. Unntaket var matte. Lite motivasjon gjorde sitt til at karakteren endte på 2.

– Etter videregående gjorde jeg som mange andre på min alder. Ett år i militæret og deretter jobb, forteller han.

Det var tilfeldigheter som gjorde at Birge oppdaget at det å sitte på et kontor ikke var noe for ham. Derfor prøvde han seg heller som stillasmontør i Trondheim - og da var det avgjort.

Måtte tenke nytt

"Wow, jeg må jobbe praktisk!", var det første som slo meg da jeg startet i ny jobb. Jeg er en rastløs type, og ønsker en variert hverdag. Jobben som stillasmontør passet meg perfekt, sier Birge.

Drømmejobben som stillasmontør slo imidlertid sprekker da skulderen begynte å skrante, og etter flere sykemeldinger ble 28-åringen tvunget til å tenke nytt – igjen.

– Nå er målet å få fagbrev som energimontør. Første skritt på veien var å ta opp matte, før jeg begynte med programfagene i elektro. Jeg er i utgangspunktet skoleflink, og hadde ikke lyst til å bruke hele livet på å ta opp fag. På Sonans fant jeg motivasjonen jeg manglet på videregående, og det var mulig å ta mattefagene på kun få måneder, sier Birge.

Bestill gratis rådgivning

Gode lærere er alfa og omega

Da eksamensresultatene ble sendt ut fikk han bekreftelsen: Hardt arbeid lønner seg – Birge fikk 5 på begge sine eksamener. På spørsmål om det var vanskelig å studere nettbasert kommer svaret kontant.

– Jeg er en sånn type som spør til jeg får svar. Av de elevene som stilte spørsmål i fagforumet sto jeg sikkert for 90 % av innleggene. At læreren på Sonans svarer raskt, er pedagogisk og oppriktig bryr seg, har betydd veldig mye for meg.

Den største forskjellen fra videregående, er motivasjonen og fleksibiliteten, fastslår Birge. Med full jobb, samboer og hund var han avhengig av fleksible studier.

Tatovering som belønning

– Jeg satte opp en timeplan som passet meg, og hver dag etter jobb gjorde jeg det samme – luftet hunden, laget middag og satte meg ned med bøkene. Etter å ha beregnet hvor lang tid jeg kom til å bruke, kunne jeg sette opp en realistisk plan. Nå har jeg en hensikt med studiene: Jeg vil ha et huslån og jeg vil jobbe som energimontør. Da får jeg muligheten til å være ute hele året, og til å føle meg levende.

Nå fullfører han de siste programfagene fra VG2 mens han jobber ved siden av. - Snart er jeg forhåpentligvis i mål, sier Birge.

- Den foreløpige planen er å tatovere noe som belønning for de gode karakterene. Kanskje det blir to femmere på armen, sier Birge spøkefullt. 

Sjekk snittet ditt

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift