Hopp til hovedinnhold

Friår som kan gi studieplass

Mange velger å ta fag som privatist for å komme inn på studier.

For de som er ferdige på videregående og ønsker å studere er det mange valg som skal tas. Skal du studere, og i så fall hva? Skal du jobbe et år, eller kanskje ut å reise? For de som ser at karakterene trenger et løft eller må fylle på med noen fag er et halvt eller helt år som privatist et smart valg. 

Det er stor pågang fra unge voksne som lurer på hva som skal til for å komme inn på ønskede studier til neste år. Heldigvis kan et år med hardt arbeid og god oppfølging oppfylle drømmene om høyere utdanning for mange. 

Bestill gratis rådgivning for å finne ut hvilke fag du trenger 

– Mange oppdager at man har feil fagkombinasjon eller at karakterene fra videregående ikke holder til det studiet man vil komme inn på. Det er mange som tar høyere utdanning og det gjør at mange studier har fått økte krav. Derfor er jeg veldig glad for at vi har muligheten til å tilby studentene mulighet til å stille sterkere ved neste opptak, sier Michael Brekke, direktør for skoledrift ved Sonans Utdanning. 

Visste du at Lånekassen har gjort endringer i regelverket, og at du nå kan få studiestøtte uansett hvor mange fag du tar? Les mer på Lånekassen sine sider eller bestill tid med en rådgiver hos Sonans som kan gi deg veiledning. 

En rådgiver hjelper deg å få oversikt

Det er ikke nødvendigvis så lett å få oversikt over poenggrenser, alderspoeng og fagkombinasjoner som skal til for å komme inn på ulike studier. Vår karakterkalkulator hjelper med å regne ut poeng og våre dyktige rådgivere hjelper med å få full oversikt. Ofte er svaret at man f. eks mangler et realfag eller to, eller at man må heve karakterene i enkeltfag, sier rådgiver og rektor Lena Vigre Kirkeberg. 

Heldigvis er ikke toget gått. Mange velger å ta opp fag eller å ta nye fag som privatist.

– Flere av de som kommer til oss ønsker generell studiekompetanse eller tar fag de tidligere ikke har hatt på videregående. Det er enten for å få spesiell studiekompetanse eller for å samle poeng for å heve det generelle karaktersnittet. Hovedmålet til de som kommer til oss er å få flere muligheter enn det de har i dag, sier Kirkeberg. 

 

Mange forbedrer seg i realfag

Det er tydelig hvilke fag som er mest populære blant de som tar opp fag på Sonans.

– Vi ser at matte og norsk er det de aller flest ønsker å ta som privatist. Mange sliter spesielt med mattefaget, og heldigvis ser vi også at mange forbedrer karakteren sin betraktelig. Vi har både studenter som trenger å få ståkarakter og de som jakter på en firer eller bedre for å komme inn på lærerutdanningen eller andre studier med høye opptakskrav, forteller Brekke.

– Det finnes mange ulike mattefag man kan ta. Det kan være lett og miste oversikten. På Sonans har våre rådgivere spesialkompetanse på hvordan hver enkelt skal velge riktig matte som de ulike utdanningene krever, sier Brekke.

Marcus gikk fra 3 til 6 i matte 

En som fikk en bedre karakterer i matte etter å ha tatt det som privatist, er Marcus Halvorsen. Hans mål om å komme inn på Politihøgskolen ble stoppet av 3-eren i matte.

– For å komme inn på Politihøgskolen måtte jeg først gjøre noe med karakterene fra videregående, spesielt matte. Jeg fikk god hjelp av rådgiveren på Sonans til å sette opp en plan for å heve snittet mitt, og det var god oppfølging fra lærernes side før eksamen. Jeg kan i dag se tilbake på en toppkarakterer i matte, forteller han.

Les hele historien til Marcus her

Fleksibilitet som nettstudent

Sonans har 14 privatistskoler, men tilbyr også privatistfag som nettstudier. Om man ikke får hverdagskabalen til å gå opp, kan nettstudier være et glimrende alternativ. Å ta fag som privatist via nettstudier er fleksibelt, og man kan studere når og hvor man vil. Man har full tilgang til alt av læremateriell, og følges også tett opp av faglærer.

 
- I tillegg til å hjelpe unge voksne med å nå målene sine og komme inn på ønsket studium, er Sonans også opptatt av hvordan vi best mulig kan få det til i en ofte krevende og hektisk hverdag. Nettstudier er et godt alternativ som passer mange, avslutter Brekke. 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift