Fra usikker jobb til studiekompetanse

Tom Jari Pakkala (31) er utdannet kokk, og jobber i dag offshore på flyterigg. Dette er drømmejobben hans, men likevel føler han at det er nødvendig med generell studiekompetanse. 

Tom er bosatt i Bergen og tar påbygging til generell studiekompetanse med fagbrev hos Sonans. Dette innebærer at han må bestå Norsk, Matematikk 2P-Y, Naturfag og Historie. Han har fullført Historie som selvstuderende, men fant fort ut at det var bedre å ha en lærer tilgjengelig før eksamen.

- Historie tok jeg på egen hånd. Jeg studerte hjemme og på biblioteket i Bergen. Ulempen ved å være selvstuderende, er at man må finne ut av alt man lurer på helt på egenhånd - alt i fra stoffet man studerer, til hvordan man skal gå frem på en muntlig eksamen. Går man på skolen, har man en lærer som kan forklare det man måtte lure på. 

Tom begynte på Sonans fordi han kjente flere tidligere elever, som hadde fått generell studiekompetanse gjennom ulike pakker, påbygg eller ved å ta opp enkeltfag.

-Som villprivatist, kan man spare pengene det koster å gå på skole, men mange vet ikke at det finnes støtteordninger man kan benytte seg av. For eksempel, at diverse fagforeninger deler ut stipend og har avtaler med høyskoler. Selv har jeg fått 5.000 kr i støtte for det første semesteret på Sonans, og får nå det samme mens jeg tar Norsk. 

Sonans er også støttet av Lånekassen.

Løser timeplan-kabalen

Tom gikk ut av VG2 som 18-åring, og har siden den gang vært i restaurantbransjen. Der har han blant annet har jobbet på forskjellige restauranter i Bergen, og drevet med catering i Haugesund. Til daglig jobber Tom offshore som kokk, der han tidligere jobbet som forpleiningsoperatør. Dette han gjort i seks år. Nå jobber han på flyterigg med 2-4 rotasjon, som han trives veldig godt med.

- Stort sett klarer jeg å tilpasse timeplanene min til klasseromsundervisningen, men mens jeg er på jobb kan dette bli vanskelig. Da må jeg følge med på It's Learning, og se hva vi holder på med der. Læreren har vært flink til å gi råd i forhold til dette. Likevel blir det en skikkelig dugnad når jeg kommer hjem for å ta igjen det tapte. 

Sjekk timeplanen i fagene dine.


Tom Jari Pakkala (31)

13 år i arbeidslivet

31-åringen har ikke gått på skole siden han var 18 år gammel, og han mener det var enklere da han var elev ved vanlig videregående skole. Nå må det jobbes, og alt handler om eksamen. Det er nå han må bevise hvor mye han har lært og fulgt med.

- Det var behagelig å ha en prøve innimellom, og få karakter basert på hva man hadde utrettet i løpet av skoleåret, fremfor at alt baseres på en privatisteksamen. Vanlig videregående derimot, blir vanskelig å følge opp når man velger og jobbe i tillegg, slik som jeg gjorde.

Motivasjonen er blitt bedre med tiden. Han har fortsatt ikke bestemt seg for hva han ønsker å jobbe med senere i livet, men mener generell studiekompetanse er viktig uansett.

- Utdanning er viktig, og yrkeslivet er langt. Skulle man finne på å ville videreutdanne seg i løpet av denne tiden, er det greit å ha kommet seg gjennom det som trengs for å komme inn på en høyskole eller universitet. Eller hvis jeg finne på å gjøre noe helt annet, som for eksempel å søke meg jobb i tollvesenet. De har jo et minstekrav om generell studiekompetanse. Om denne utdanningen er noe for meg er vanskelig å si, men det er jo en spennende retning om jeg skulle skiftet yrke, sier Pakkala.

Nedgangstider i oljebransjen

- Jeg fikk litt ekstra motivasjon til å begynne på Sonans når oljeprisene stupte, og det var daglige overskrifter i avisen om hvor mange som hadde mistet jobben på alle plan i oljenæringen.

Tom Jari Pakkala har anbefalt Sonans videre til alle han kjenner – spesielt lærerne han har hatt på Sonans i Bergen. Han mener de har vært meget kompetente, har gjort undervisningen interessant, og er flinke til å følge opp underveis. 

Slik er privatistundervisningen på Sonans.

-Drømmejobben har jeg jo nå, men hvor lenge er vanskelig å si i disse nedgangstider. 

Bestill gratis rådgivning

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Sanna er Sonans sin chatrobot. Spør et spørsmål så får du svar. For at du skal få best mulig svar, vennligst velg hvilken skole som er mest relevant for deg.
-
Les mer: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-