Fra 2 til 5 i samfunnsfag på ett semester

Lisa-Marie Karlseng Utland (24) begynte på Sonans for å fullføre vitnemålet og for å forbedre karakterer. Dette kombinerer hun med å spille på landslaget i fotball.

– Jeg manglet geografi fra videregående og tok dette på Sonans for å få generell studiekompetanse. I tillegg forbedrer jeg karakterer i en del fag, forteller Lisa-Marie.

For tre år siden forsøkte hun å lese til privatisteksamen i samfunnsfag på egenhånd. Hun synes det var vanskelig å strukturere lesingen. Dessuten var det utfordrende å finne ut hva det var viktig å fokusere på i pensum. Hun endte opp med en to-er.

Lisa-Marie begynte på Sonans i Trondheim høsten 2015, og har blandt annet fulgt undervisning i geografi og samfunnsfag

– På Sonans fikk jeg hjelp til å prioritere. Jeg fikk også utrolig gode eksamenstips. Jeg endte opp med 5 i samfunnsfag på muntlig eksamen. Det er jeg strålende fornøyd med.

Hun mener de viktigste grunnene til at hun lykkes på Sonans er klasseromsundervisning, muligheten til å ta prøveeksamen og engasjerende lærere.

100 reisedøgn i året

Lisa-Marie har en hektisk hverdag. Hun kombinerer Sonans med en fotballkarriere de fleste bare kan drømme om. Hun spiller fotball på A-laget til Trondheims-Ørn og på landslaget.

– Med så mye som inntil to treningsøkter på ukedager og hundre reisedøgn i året er det selvsagt en utfordring å komme i mål med alle fagene. Jeg går glipp av noen undervisningstimer. Men jeg er strukturert og tar det igjen.

Hun påpeker at det er til stor hjelp at lærerne legger ut stoffet fra undervisningstimene på nettet. Dermed kan hun følge semesterplanen uten å gå glipp av noe.

Portrett av Lisa_Marie Karlseng Utland

Fikk hjelp av rådgiver

Lisa-Marie har fått god hjelp av en rådgiver på Sonans til å skreddersy timeplanen slik at den passer inn i den hektiske hverdagen hennes.

– Som toppidrettsutøver har jeg ikke mye fritid. En håndfast plan for undervisningen har vært helt avgjørende for meg.

Dette semesteret følger 24-åringen undervisningen i enda flere fag.

– Det er utrolig motiverende at lærerne brenner for at elevene skal få gode karakterer. Og når jeg selv ser at karakterene mine gjør store byks på karakterskalaen, blir jeg ikke akkurat mindre glad i dem.

Drømmer om å bli sykepleier

Når fotballkarrieren en dag må legges på hylla, ønsker Lisa-Marie å jobbe som sykepleier. Det er derfor viktig for henne å ha generell studiekompetanse og ha gode nok karakterer til å komme inn på drømmestudiet. 

– Jeg ønsker å jobbe som sykepleier fordi jeg allerede har jobbet på sykehjem og i hjemmetjenesten. Det trives jeg godt med. Jeg synes også det er spennende å lære om kroppen og om hvordan man kan hjelpe mennesker som virkelig trenger det.

Etter hvert ønsker hun å ta utdanningen på deltid, slik at hun kan kombinere fotballkarrieren med å være sykepleiestudent.

– Det skal jeg klare, avslutter Lisa-Marie målrettet.

 

Karakterkalkulator

Bestill rådgivning

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Sanna er Sonans sin chatrobot. Spør et spørsmål så får du svar. For at du skal få best mulig svar, vennligst velg hvilken skole som er mest relevant for deg.
-
Les mer: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-