Hopp til hovedinnhold

Få en kanonstart på studiene

"En god start er halve jobben», sier rådgiver i Sonans Utdanning, Ivar Bjørnsen. Les hans seks studietips for en å få en flying start på studiene."

Delta i undervisningen

Delta i all undervisning i faget. For mange er dette kanskje en «no brainer», men det er verdt å understreke. I undervisningen på Sonans Utdanning får du stoffet presentert av en fagperson som kan faget inn og ut, og som hjelper deg å komme gjennom pensumet. Du bør strukturere studiene dine med utgangspunkt i undervisningen.

Etabler studiesoner

La skole være skole, og lek være lek. Å sitte hjemme og jobbe med fagene er en risikosport som det ikke er nødvendig å utsette seg for. Sitt heller på skolen, hvor du har lærere, medstudenter og et miljø som er laget for å studere konsentrert. Da får du etablert «soner» for studier og «soner» for fritid. Når du er på skolen er du student, og når du er hjemme har du fri. Til slutt vil du se at det å dele hverdagen inn i slike soner hjelper deg å holde fokus når du skal studere, og å slappe av når du har fri.

Lag en studierutine

Noe av det viktigste du kan gjøre som student, er å bygge en studierutine som hjelper deg å studere fokusert og uten distraksjoner. Et eksempel er den såkalte «Pomodoro-teknikken» hvor du setter av 25 minutter til konsentrert lesing (det vil si ingen Facebook- eller mobilpauser) etterfulgt av 5 minutters pause. Dette intervallet gjentas et par ganger før tar du en lengre pause. Denne teknikken trener opp hjernens konsentrasjonsevne og hjelper deg med å holde fokus lengre, samt å holde tiden du faktisk studerer fri for distraksjoner.

Planlegg semesteret

For å komme deg gjennom hele pensum i fagene du tar, er det lurt å planlegge hvor mye du skal gjennom i uken. Bruk gjerne kompetansemålene i læreplanen som utgangspunkt (disse finner du her: https://www.udir.no/Lareplaner/ ), og planlegg hvor mange kompetansemål du skal komme deg gjennom i uken. Husk å sette av nok tid til repetering før eksamen. I tillegg er det ofte lurt å lage en liste med litt mindre dagsmål. På denne måten vet hva du må gjennom og kan krysse disse fortløpende av etter hvert som du har gjort dem. Få ting føles bedre enn å kunne krysse av alle punktene på en slik liste.

Løs eksamensoppgaver og presenter stoffet

Det er viktig å huske at alt du gjør på Sonans Utdanning skal forberede deg til eksamen, og at du blir godt kjent med formatet du skal testes i. Skal du ha skriftlig eksamen i et fag, bør du løse oppgaver og gjøre innleveringer. Ett tips er å løse gamle eksamensoppgaver i faget og levere disse inn til faglærer. Er det en muntlig eksamen, presenter stoffet muntlig. Å presentere et pensum muntlig er en av de beste måtene å få pensumet til å feste seg på, fordi du da må bearbeide stoffet du har lært og gjøre det til ditt eget. Dette gjør at du husker det mye bedre, og ikke minst i lengre tid. Finn noen medelever du kan presentere for, eller presenter stoffet for deg selv. Det viktigste er at du snakker høyt!

Ikke stress!

I en travel studiehverdag er det lett å bli stresset og føle seg overveldet. Pugging blir ikke bedre av stress. Hvis du føler stresset komme, ikke la det overvelde deg. Ta heller én ting om gangen og hold fokus på det du holder på med. Dette er kanskje det beste tipset når man føler seg overveldet og ikke vet hvor man skal begynne. Hemmeligheten er at det ikke er så viktig hvor du starter, så lenge du begynner et sted. Da faller som regel resten på plass av seg selv.

 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift