Drømmer om å bli lærer

Wilai får mat, et sted å bo og en utdannelse på barnehjemmet Baan Chivit Mai i Thailand. I november reiser en gruppe fra Sonans Utdanning for å besøke henne og de andre barna og ungdommene på barnehjemmet som privatistskolen støtter.

18 år gamle Wilai håper at hun en dag kan bruke utdannelsen hun får på Baan Chivit Mai til å hjelpe barn som har det vanskelig. I landsbyen hun kom fra fantes det ingen muligheter for å gå på skole. Slik er situasjonen for mange barn og ungdom i områdene i Nord Thailand. Her bor det stammefolk som ofte er flyktninger fra Laos og Myanmar. Foreldrene her kan sjelden lese og skrive – utdanning blir sjelden prioritert og det er heller ønske om å sette barna i jobb tidlig for å bringe inntekter hjem til familiene. Mange barn kan ende opp i sex- eller narkotikaindustrien eller giftes bort tidlig uten mulighet til utnytte sine evner og dermed nå det potensialet de har.

Wilai

Tilbyr utdanningsstipender

Sonans Utdanning støtter arbeidet til barnehjemmet ved å motivere ungdom til å ta høyere utdanning. Ungdommer som ønsker å ta allmennfag på videregående og universitetsutdannelse får et utdanningsstipend. Wilai er foreløpig én av noen få jenter som har tatt dette valget. Sonans Utdanning vil se om det kan være mulig å motivere flere til å bruke utdanningsstipend og sikre dem utdannelse og en bedre fremtid.

Wilai drømmer om å bli lærer. Nå har hun bodd på barnehjemmet i om lag ti år, og er veldig fornøyd med å få mulighet til en god skolegang i trygge omgivelser. Med Baan Chivit Mai og Sonans Utdanning i ryggen er mulighetene store for at hun kan lykkes.

Hva er Baan Chivit Mai?

Sonans reiser til Baan Chivit Mai

- Målet med turen er å få et enda bedre innblikk i hva vi støtter, hvordan barnehjemmet og den tilhørende skolen drives, og hvordan vi kan fortsette å bidra best mulig. Vi vil også besøke stammelandsbyer hvor barna er fra og sett livet i Myanmar og Laos for å virkelig forstå hvordan fattigdom og mangel på utdannelse setter sitt preg på utsatte folkegrupper, sier Marit Aamold Sundby. 

Hun er prosjekteier i Baan Chivit Mai-prosjektet på vegne av Sonans Utdanning. En gruppe på seks personer skal reise ned for å besøke barnehjemmet, som ligger i provinsen Chiang Rai nord i Thailand. Blant reisegruppen er to rektorer fra to av Sonans’ skoler. De har også med seg et filmteam som på frivillig basis skal dokumentere turen.

- For oss er dette en god anledning til å utforske hvordan vi kan forankre samfunnsansvaret vårt blant de ansatte og kommunisere prosjektet til studentene våre. Samtidig vil vi etablere sterkere relasjoner på tvers av skoler og avdelinger, som forhåpentligvis vil øke videre engasjement for å samle inn penger, sier Aamold Sundby.

Undervisning på baan chivit mai

- Skal se hvor skoen trykker

Prosjektgruppen har dannet en plattform hvor alle involverte i prosjektet kan diskutere hvordan ressursene som Sonans Utdanning bidrar med kan brukes best mulig. I forkant av turen har det blant annet blitt arrangert workshops og vært dialog med barnehjemmet. Alle på turen skal også ha med en egen loggbok, som vil brukes for å reflektere rundt opplevelsen og fremme ideer og tiltak i etterkant.

- Det aller viktigste med turen er å finne ut hvor skoen trykker. Vi håper å kunne reise hjem og ytterligere konkretisere mål, deriblant økonomiske mål, for barnehjemmet, både på skolenivå og konsernnivå her hjemme, sier Aamold Sundby.

Reisegruppen skal på mange måter opptre som gjester på barnehjemmet. På denne måten skal prosjektgruppen kunne gjøre en god vurdering av videre tiltak.

- Slik sett handler det om kvalitetssikring, fortsetter hun.

Derfor støtter Sonans Utdanning Baan Chivit Mai

- Vi gleder oss veldig

Sonans Utdanning har støttet barnehjemmet siden 2015. Alle de ni skolene i Sonans Utdanning har bidratt gjennom blant annet pant, salg av kaffe, vafler og paraplyer og vinlotterier. Samtidig støtter Sonans Utdanning barnehjemmet med en fast sum.

- Vi setter veldig stor pris på alle bidrag vi har fått inn fra skolene våre. Nå gleder vi oss veldig til å dra ned og besøke barna og ungdommene på hjemmet. For de fleste av oss er dette aller første gang vi er der, avslutter Aamold Sundby.

Du kan lese mer om Baan Chivit Mai på  www.bcmthai.com

Har du spørsmål om prosjektet eller ideer til hvordan vi kan støtte Baan Chivit Mai?

Send gjerne en e-post til prosjekteier Marit Aamold Sundby: Marit.Aamold.Sundby@sonans.no

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Klikk her for info om: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere {{ booking_school_description }}har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-