Hopp til hovedinnhold

Anna gikk fra dropout til generell studiekompetanse

Anna Saure (28) droppet ut av videregående på grunn av sykdom, og mistet samtidig motivasjonen for å fullføre.  

- Jeg ønsket heller å jobbe og begynte derfor som frisørlærling. Det vil si at jeg aldri fikk studiekompetanse, sier hun.

Frisøryrket ble derimot ingen langvarig karriere for Anna, som alltid har hatt en drøm om å jobbe som sosionom.

– Hinderet for å komme seg videre inn på drømmestudiet var gode nok karakterer. Og i det hele tatt å få fullført videregående. Jeg sluttet på skolen da jeg var 17 år, og har siden hatt vanskeligheter med å bli «klar» for å gå tilbake til skolebenken.

Fra dropout til studiekompetanse

Er du 23 år eller eldre og kan vise til minst fem års arbeidspraksis eller utdanning vil du kvalifisere for «23/5-regelen». Da trenger du bare seks fag for å søke opptak til universitet eller høyskole.

Selv var ikke Anna klar for å studere før hun var godt over 20 år:

– Mamma er karriereveileder. Det var hun som fortalte meg om 23/5-regelen. Etter en prat med rådgiverne på Sonans fikk jeg hjelp til å fordele de aktuelle fagene over et par år. Ved å begynne med de letteste fagene først har jeg nå endelig fått studiekompetanse, sier hun stolt.

En myk overgang

For Annas del passet det best å ta fag som privatist via nettstudier.

– Jeg hadde hørt mye bra om Sonans og visste jeg kunne ta videregående fag som nettstudent. Jeg så på nettundervisning som en mykere start enn å gå rett til skolebenken med vanlig undervisning. Det var også lett å kombinere nettstudier med jobb.

– Jeg er veldig fornøyd med Sonans Nettstudier. Vi hadde god dialog i «klassene» og i Facebook-forumet. Og lærerne svarte på spørsmål til alle døgnets tider, fortsetter hun.

Måtte «knekke koden»

- Forberedelsene til muntlig var også eksamensrettet, men for meg tok det noen forsøk å «knekke koden». Jeg synes lærerne gjorde en formidabel jobb med å forberede meg til eksamen.

For Anna ble det altså kombinasjonen av nettstudier, 23/5-regelen og en god dose egenmotivasjon som åpnet dørene for videre karriere.

Til høsten begynner hun på Sosialt arbeid på Universitetet i Stavanger.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift