Hopp til hovedinnhold

Mattelærernes beste tips til eksamen

Mattelærerne Lars Løvstad og Ola Tobias Hafslund deler sine beste tips til hvordan du utnytter tiden før matteeksamen på en mest mulig effektiv måte.

1. Løs tidligere eksamensoppgaver

Dette er den beste måten å forberede seg til matteeksamen, for da finner du ut hvilket nivå de ulike oppgavene ligger på. Del én av eksamen er uten hjelpemidler, så finn ut hvordan du kan bruke hjelpemidlene effektivt i del to. Tidligere eksamensoppgaver finner du på Utdanningsdirektoratets nettsider.

Husk at det er mengdetrening som gjelder. Jo mer trening du får, jo bedre forberedt blir du, og du opparbeider en trygghet og en rutine. På skriftlig eksamen i matte er det ikke en sensor eller eksaminator tilstede, så du må stole på deg selv og ferdighetene dine.

2. Står du fast?

Stopp opp hvis du sitter med en oppgave du ikke forstår og ikke kommer deg videre. Gjør heller andre oppgaver som du får til, så får du læreren til å vise deg hvordan du løser den vanskelige oppgaven senere. Står du fast på flere oppgaver under samme tema, kan det være smart å løse ekstraoppgaver og kapitteltester i boka.

Se etter forklarende videosnutter på hjemmesidene til forlaget som gir ut matteboken du har, “Campus Inkrement”, kortforklart.no, eller på YouTube.

Vurderer du å ta opp matte som privatist? Matteundervisningen hos Sonans er spesielt tilrettelagt for privatisteksamen. Vi hjelper deg gjerne å finne ut hvilken matte du trenger. 

Bestill gratis rådgivning 

3. Lag din egen regelbok

Dette gjør det lettere for deg å forstå, pugge og huske formler. I regelboken din bør du ha med eksempler på oppgaver der de ulike formlene brukes. Er du trygg på å løse likninger, trenger du nesten ikke pugge formler i P-matte.

4. Tren på gjenkjenning

Syns du oppgavene på eksamen er vanskeligere enn oppgavene du har øvd på i boken? Det kan hende du har rett.

Når du regner oppgaver fra boken, avslører temaet eller kapittelet hvilken formel eller fremgangsmåte du skal bruke. På eksamen blandes gjerne temaer, og oppgavene virker derfor mer innviklet. Øv deg på å gjenkjenne temaer, oppgavetyper og hva oppgaven ber om. Da slipper du å bli forvirret hvis det kommer kombinasjonsoppgaver på eksamen.

5. Vær bevisst på hvordan du øver

Noen liker å regne alene med løsningsforslag, og spørre læreren hvis de lurer på noe. Andre foretrekker å regne med klassekamerater fordi de lærer mye av å forklare for andre. Man kjenner på en større plikt til å stille opp hvis man har avtalt å hjelpe medstudenter.

Fordelen med å samarbeide med andre medstudenter er at man ofte er flink på ulike temaer, og kan derfor lære av hverandre.

6. En hviledag er lurt

Noen ganger må man øve tett opp mot eksamen, fordi man har eksamen i mange andre fag. Det er viktig å ikke begynne for sent. Setter du inn støtet veldig tett mot eksamensdagen, vil det påvirke hvor lenge du faktisk klarer å huske alt pensumet. Dagen før eksamen anbefaler vi at du tar en pause. Alle har godt av en fridag før eksamen for å lufte hodet før den store dagen. Det uansett for sent å lære seg noe nytt.

Se heller en film, tenk på noe annet enn matte, og legg deg tidlig for en god natts søvn.

 

Lykke til med eksamen!