5 tips når du henger etter halvveis i semesteret

Hva gjør du når du er halvveis i semesteret og ikke lenger henger med? Du føler deg stresset, og ser at du er på vei inn i en ond sirkel. Her er mine fem tips for hvordan du kommer deg videre.

Skrevet av: Thea Andrea Kaarby (20)
Elev ved Sonans Oslo og vinner av konkurransen BLOGG2017
 

1) PUST!

Bare pust litt. Jeg vet du er stressa, og kanskje synes alt er litt håpløst. Men jeg vet at det kommer til å gå bra. Bare prøv å tenkte positivt, selv om det virker mørkt og trist. Det kommer dager hvor du har mer kontroll på pensum. Det kommer også noen AHA- opplevelser der du skjønner ting du aldri trodde du kom til å forstå – og de er faktisk verdt å jobbe for!

Notater
 

2) Lag en plan

Når du har pustet litt: sett deg ned og finn ut hva du har gått gjennom av pensum, og hva som gjenstår. Det er kanskje vanskelig å planlegge langt frem i tid, men jeg tror du vil tjene på det! Lag en plan for hva du skal gjøre for å henge med på pensum fremover – og prøv å holde deg til den. Dersom du synes det er vanskelig å lage en plan helt frem til eksamensperioden, kan du kanskje lage én plan for en uke av gangen. En plan som inneholder hva du skal gjøre denne uken, og så en ny neste uke, osv.

Thea Andrea Kaarby
Foto: Thea Andrea Kaarby (20)

3) Prøv å henge med fremfor å ta igjen

Spesielt i fag der læreren går fort frem og det er mye pensum å lære seg, vil jeg råde deg til ikke å hige etter å ta igjen det tapte samtidig som du prøver å henge med på dagens forelesning. Legg kapitlene du ikke har gått gjennom til side. Prøv å henge med så godt du kan på det som skjer NÅ, og sett heller av en helg eller noen dager til å ta igjen andre kapitler når du har litt mer tid.

4) Glem hva alle andre gjør

Det er lett å bli stressa når du ser på de perfekte notatene til sidemannen, eller de prikkfritt organiserte mappene til hun foran deg, men glem det. Det viktigste nå, når du allerede er stressa og har lyst til å skrike og/eller gråte, er å fokusere på hva DU må gjøre. Hva lærer DU av, hva gir DEG motivasjon til å gjøre det bra på eksamen? Hva vil DU? Glem alle andre, og prøv å rette alt fokus mot deg selv.

notater 2

5) Belønning eller straff?

Alle motiveres av forskjellige ting. Du har din helt egen grunn til hvorfor du er her, hvorfor du leser dette, og hvorfor du skal opp i de eksamenene du skal. Du vet best hva du motiveres av. Er det tanken på at en gang i juni, når solen skinner igjen, da er du ferdig med lesing og har fri? Eller er det idéen om å mislykkes på eksamen, og konsekvensene av det? Lag en slags straff du gir deg selv dersom du ikke følger planen. Eller finn belønninger som du gleder deg til, og som gjør det verdt å jobbe litt ekstra for.

 

 

Skriv ny kommentar

Spør Sanna
sonans-logo-min circle-mask spinner-1 eyebrow-left eyebrow-right ear-left eyes eye glasses eye ear-right mouth mouth-right
Sanna er Sonans sin chatrobot. Spør et spørsmål så får du svar. For at du skal få best mulig svar, vennligst velg hvilken skole som er mest relevant for deg.
-
Les mer: {{ response.heading }}
{{ response.button_text }}
{{ response.second_button_text }}
Dersom du ønsker å endre time, avbestille time eller ikke har blitt kontaktet bør du ta kontakt med din skole.
Fant du svar på det du lette etter?
Jeg ser forresten at {{ available_human.name }} er tilgjengelig på chatten vår, hvis du ikke finner svarene du leter etter kan jeg sette deg over? Hvis du ikke finner svar på det du ser etter kan du legge igjen en beskjed. Du får svar så fort en av våre veiledere ser den.

{{ step.heading }}

Jeg ser en av våre rådgivere har ledig tid {{ description_of_date }}, hvis du vil kan jeg lage en avtale for deg {{ description_of_time }}?

Hvis det ikke passer da kan du søke i tilgjengelige tidspunkter ved å klikke her

Hvilken dato kan passe for rådgivning?

{{ missing_slots }}
Via videochat
Over telefon
Oppmøte {{ school_descrition() }}
Oppmøte i Bergen
{{ booking_error }}
{{ step.selected }}

{{ step.selected.description }}

-