Fra dropout til studiekompetanse på ett år

Gunstein Ildjarnstad (28) fra Sande i Vestfold fullførte aldri videregående. På ett år har han tatt 23/5-pakken som privatist for å komme inn på drømmestudiet.

– Etter ungdomsskolen hadde jeg lite motivasjon til å fortsette og foreldrene mine mente det var en dårlig idé å ta et friår. Da jeg begynte på videregående ble motivasjonen min enda mindre. Det resulterte i at jeg strøk i blant annet tysk, og jeg fikk aldri generell studiekompetanse.

Etter videregående så Gunstein frem til et år i garden. Senere fikk han jobb i forsvaret der han jobbet med logistikk. Det trivdes han godt med.

– Drømmen er å studere skipsfart og logistikk i Horten allerede fra høsten 2017.

Fikk god hjelp av rådgiver

Gunstein benyttet seg av en gratis rådgivningstime ved Sonans i Drammen. Da fikk han snakke med én av skolens rådgivere.

– Jeg fikk god hjelp av rådgiveren til å planlegge skoleåret og legge opp et løp. Det er virkelig aldri for sent å få seg en skikkelig utdanning.

Skolen i Drammen ligger sentralt på Strømsø Torg. Dit er det enkelt å komme seg med blant annet buss og tog.

Bestill gratis rådgivning

23/5-regelen åpnet nye dører

Gunstein startet på Sonans i Drammen våren 2016. Ved hjelp av 23/5-regelen er han nå på god vei til å nå målet om høyere utdanning – og han slipper å ta opp tysk.

23/5-regelen gjør at de som er over 23 år og kan dokumentere fem års arbeidspraksis og/eller utdanning, kun trenger seks fag for å gå generell studiekompetanse. De seks fagene er norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag, naturfag og historie. Fagene kan tas på ett år.

– Nå har jeg fått generell studiekompetanse på ett år, slik at jeg kan komme inn på høyere utdanning. Noe av det beste med Sonans er nok at denne muligheten finnes. Jeg fikk mest 2-ere og 3-ere på videregående. Med 23/5-regelen er det enklere for meg å få et godt snitt. Nå er snittet basert på de seks fagene jeg har tatt hos Sonans i stedet for et vanlig vitnemål med 16 fag.

Gunstein mener en fordel med 23/5 er at fagene kan tas over en kortere periode enn på ordinær videregående skole. Dette var en stor fordel for Gunstein, og det gjorde det lettere for ham å huske det han har lært.

 
 
Gunstein Ildjarnstad (28)
På bildet: Gunstein Ildjarnstad (28)
Fotograf: Carina Skavlan Myhre

Fra 2 til 5 i naturfag

28-åringen har tatt de seks 23/5-fagene over ett år. Han er nå ferdig med begge semestrene hos Sonans. I naturfag gikk han fra karakteren 2 til 5.

– Jeg har også akkurat hatt eksamen i norsk muntlig. I norsk muntlig hadde jeg også 2 på videregående. Etter ett semester på Sonans fikk jeg en 5-er. Det er jeg fornøyd med.

Sjekk snittet ditt

– Lærere som ønsker at du lykkes

Gunstein jobber best alene med prosjekter og oppgaver, selv om det er et godt miljø på skolen i Drammen

– Det aller beste med skolen er lærerne. De er utrolig flinke og vil at du skal lykkes. De er tilgjengelige både før og etter skoletid for å svare på spørsmål og andre ting.  

Da Gunstein begynte på Sonans, merket han fort at han ikke hadde noen god studieteknikk.

– Jeg hadde jo vært så umotivert på videregående. På Sonans måtte jeg finne ut hvordan jeg skulle lære på best mulig måte. Lærerne på skolen i Drammen har heldigvis vært veldig behjelpelige med dette også, avslutter Gunstein.

Skriv ny kommentar