Fra dropout til 6 i naturfag på ett semester

Fredrik Viste (25) fra Sandnes fullførte aldri videregående. Takket være 23/5-regelen kan han på kun ett år nå målet om å studere biologi på Universitet i Oslo.

– På videregående begynte jeg på IKT, salg og service. Jeg følte at det ikke var det riktige valget, men jeg fullførte og bestod de to første årene. Det tredje året derimot var jeg verken motivert eller hadde lyst til å fullføre. Det endte med at jeg droppa ut, forteller Fredrik.

Etter videregående ble det ett år i forsvaret. Deretter jobbet han som butikkmedarbeider og lageransvarlig. Etter hvert kom lysten på en god utdannelse. Samt et ønske om å jobbe med noe han faktisk interesserer seg for. Det ble gode motivasjonsfaktorer for å fullføre videregående som privatist.

– En venn av meg hadde tidligere gått på Sonans i Stavanger og hadde mye positivt å si om skolen. Skolen har også et godt rykte når det kommer til faglige resultater og oppfølging fra lærerne.

25-åringen fra Sandnes begynte på Sonans i Stavanger høsten 2016.

23/5-regelen hjelper Fredrik videre

Selv om Fredrik ikke vet akkurat hva han ønsker å bli, er det ingen tvil om at han har latt seg inspirere av undervisningen i naturfag på Sonans. Fredrik hadde ikke karakter i naturfag fra videregående.

– Etter å ha fulgt undervisningen i naturfag dette semesteret, endte jeg opp med en 6-er på eksamen. Jeg er veldig fornøyd. Drømmen er å studere biologi på Universitetet i Oslo fra høsten 2017.

Ved hjelp av 23/5-regelen er Fredrik nå godt på vei mot å nå målet om høyere utdanning. 23/5-regelen gjør at de som er over 23 år og kan dokumentere fem års arbeidspraksis og/eller utdanning, kun trenger seks fag for å få generell studiekompetanse. De seks fagene er norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag, naturfag og historie. Fagene kan tas på ett år. Fredrik er allerede ferdig med ett av to semestre.

Bestill gratis rådgivning

– Lærerne ser deg og ditt behov

Det er ikke bare ønsket om høyere utdanning som har hjulpet Fredrik med motivasjonen. Miljøet, lærerne og undervisningen på Sonans i Stavanger har også bidratt med sitt.

– Sonans er en utrolig bra skole. Skolen ligger midt i Stavanger sentrum. Lærerne her er overraskende gode. De er her for deg, og de ser deg og ditt behov. Lærerne er alltid tilgjengelige for spørsmål og kommer med konstruktive tilbakemeldinger.

Fredrik synes også det er en fordel at skolen ligger ett minutt unna togstasjon og bussterminal. Det forenkler reiseveien fra Sandnes.

– Det er inspirerende at det er så godt miljø blant elevene her. Alle vil gjøre det bra, og alle vil bidra. Vi har et felles mål om å bli bedre, og det merkes på miljøet. Vi jobber mot det samme - å lykkes.

Har fått mestringsfølelsen tilbake

I tillegg til å utvikle seg faglig har Fredrik også utviklet seg på andre måter mens han har tatt fag på Sonans.

– Det er ikke lenger noe problem å snakke foran andre. Den eksamensrettede undervisningen gjør at jeg ikke bare lærer faget, men også hvordan jeg skal skrive og snakke om det på en god måte. Jeg kjente virkelig på mestringsfølelsen da jeg nylig fikk en 6-er på eksamen i naturfag.

Fredrik vet at det er mange som aldri fullfører videregående, slik som han selv. Han råder dem til å bare hoppe i det som privatist.

– Selv om det kan virke tungt i starten, kommer man fort inn i det. Det er virkelig verdt det, avslutter han. 

Sjekk snittet ditt

Skriv ny kommentar